Antena Meniu Search
x

Video Locul din România unde copiii urcă la volan înainte să ştie să citească. Accidentele sunt la ordinea zilei: "Am zis că mor. Nu a oprit nici să mă vadă"

Localitatea Voia din judeţul Dâmboviţa este locul unde copiii se plimbă în voie cu maşinile părinţilor cu sau fără ştirea acestora, şi mai ales fără permis de conducere. De la începutul anului, în această localitate au fost înregistrate trei accidente rutiere cu minori. Cel mai recent a fost chiar sâmbătă, atunci când o fată de 16 ani a ajuns la spital după ce un băiat de numai 14 ani, aflat la volanul maşinii, a lovit-o şi a fugit de la locul accidentului

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 12.03.2023, 19:38

Vezi și

Copiii la volan au devenit deja un fenomen în România. Săptămânal apar filmări în spaţiul public sau anunţuri care transmit că Poliţia a prins şoferi minori pe drumurile publice. În satul Voia din Dâmboviţa copiii sunt la conducere, la propriu.

Fată cu un copil în braţe, lovită de un şofer de doar 14 ani. "Am zis că mor"

"M-a lovit aici, în partea stângă. Efectiv am zis că mor. A fugit. Nu a oprit nici să se dea jos să mă vadă", mărturiseşte victima unui accident produs aici. În urmă cu două zile, un băiat de 14 ani s-a urcat la volanul unei maşini şi a pornit pe străzi. N-a ajuns departe: a intrat cu maşina într-o adolescentă cu un copil în braţe. 

"Tânăra de 16 ani se îndrepta către magazinul din sat în momentul în care şoferul minor a lovit-o cu maşina. Acesta a frânat, însă nu a mai putut evita impactul", spune Cosmina Balint, reporter Observator. "Am rămas şocată. M-a aruncat şi am simţit lovitura aia de nu mai puteam. Şi eram şi cu aia mică în braţe, de un an şi zece luni. La o fracţiune de secundă mi-a luat-o sora mea din braţe", povesteşte victima accidentului.

Pe acelaşi subiect

"A reieşit faptul că persoana care ar fi condus autoturismul ar fi un minor de 14 ani. Acesta ar fi sustras autoturismul din curtea bunicii şi l-ar fi condus pe drumul judeţean 702A, deşi nu deţine permis de conducere", a declarat Ana Maria Liţă, purtător de cuvânt IPJ Dâmboviţa.

Copiii din sat ar urca la volan chiar şi de la 5 ani

Este al treilea accident din Voia în ultima lună în care şofer la volanul maşinii se află un minor. În sat, copiii sunt încurajaţi de la vârste fragede să conducă autoturisme sau chiar camioane. "Aici e oraşul copiilor. Păi dacă iau cheile şi iau maşina... Aici copiii merg de la 5 ani cu maşina", spune un localnic.

Şi vieţile altor copii sunt în pericol. Mulţi se joacă în mijlocul străzii fără teamă de maşini. Cei care locuiesc în sat spun că aşa a fost dintotdeauna. Şi, deşi echipaje de poliţie patrulează zilnic, situaţia rămâne neschimbată.

Soluţiile propuse de localnici

Soluţia, spun sătenii, ar fi camerele de supraveghere, ori un post local de poliţie. "O cameră de luat vederi ar fi cea mai bună. Ori aici, ori acolo, un post de ordine organizat ar trebui", crede un localnic.

Primarul se declară depăşit de fenomen. Singura variantă pentru a opri acest obicei periculos ar rămâne... educaţia. "Cam fiecare casă are 2-3 maşini şi sunt plecaţi în general pe afară părinţii lor. Şi bineînţeles că dacă au maşinile în curte se urcă la volan, fură cheile. Eu am făcut şi către Inspectoratul Şcolar General o cerere pentru a angaja un mediator", spune Costin Barbu, primar comuna Crângurile.

Din păcate, minorii la volan nu mai reprezintă incidente izolate, ci au devenit un fenomen la scară naţională. Anual, mii de copii sunt implicaţi în accidente rutiere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Locul din România unde copiii urcă la volan înainte să ştie să citească. Accidentele sunt la ordinea zilei: "Am zis că mor. Nu a oprit nici să mă vadă"