Ministrul Sănătăţii a purtat noi discuţii cu sindicatele care ameninţă cu greva. "Nu putem negocia legea"
Sorina Pintea a declarat la o nouă întâlnire cu federaţia "Solidaritatea Sanitară" că "mărul discordiei” este regulamentul sporurilor.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, la o nouă întâlnire cu federaţia "Solidaritatea Sanitară”, care ameninţă cu greva generală, că "mărul discordiei” este regulamentul sporurilor, ea spunând că nu poate fi negociată legislaţia, ci doar aplicarea ei.
"Mărul discordiei este acest regulament al sporurilor. Avem anexa 10 propusă sindicatelor şi care este încă în negociere. (...) Nu cred că putem discuta de faptul că nu cresc veniturile nete în sistemul sanitar. Nu negociem legea. Nu putem negocia legislaţia, doar aplicarea ei”, a declarat ministrul la întâlnirea cu sindicaliştii.
La final, Sorina Pintea a subliniat din nou că trebuie stabilită o limită obligatorie, pentru ca spitalele să nu piardă.
"Trebuie stabilită o limită minimă obligatorie, astfel încât să încercăm să dăm ocazia spitalelor care ar putea să piardă mult mai mult să meargă la un nivel minim. Au fost multe întrebări, am răspuns punctual, au fost întrebări legate de această anexă şi de legea salarizării. (...) Există un plafon de 30 la sută pentru sporuri, care este înscris în legea salarizării unitare şi care trebuie respectat”, a spus Pintea.
Membrii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară” urmează să decidă dacă se alătură sau nu protestelor declanşate de Sanitas.
Liderii Sanitas au anunţat, luni, că încep procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă şi că primele acţiuni de protest vor fi în 20, 22, 27 şi 29 martie, când vor fi pichetate sediile ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor.
Reprezentanţii confederaţiei sindicale au anunţat că în jurul datei de 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.
Sindicaliştii cer acordarea creşterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială, renunţarea la plafonarea sporurilor la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea şi încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” şi ”Asistenţă socială” şi recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuţiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.
Sursă: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰