Antena Meniu Search
x

Video "Sunt scumpe lemnele. Mai bine să mori, să îţi iei de o grijă". La 90 de ani, bunica Maria face economie ca să aibă cu ce se încălzi la iarnă

Românii care au sobă pe lemne vor plăti în această iarnă cu 15% mai mult față de anul trecut. Astfel că, oamenii au început deja să se pregătească de sezonul rece. Din cauza vremii friguroase din ultimele zile, oamenii au intrat în economii şi s-au grăbit să cumpere măcar câte o căruţă cu lemne, în speranţa că o să le ajungă toată iarna. Se tem că se vor scumpi şi mai tare în perioada care urmează.

de Redactia Observator

la 12.10.2023, 13:34

Vezi și

Anul acesta, preţul pentru un metru cub de lemne de foc porneşte de la 300 de lei şi poate ajunge să coste şi peste 800 de lei, în funcţie de calitatea lemnului. Oamenii se aşteptau la o creştere a preţurilor, având în vedere valul de scumpiri din acest an.

Marius Havriș - Direcţia Silvică Botoșani: Au început oamenii încă din vară să cumpere material lemnos, ceea ce ne face ca în momentul de faţă de cât am vândut anul trecut să fim undeva la un procent destul de mare, undeva peste 80%. 

Prețul lemnului, în funcție de calitate 

Costul lemnului variază în funcție de mai mulţi factori precum calitatea sa calorică, tipul de lemn sau locul de unde a fost cumpărat, de la marginea pădurii sau livrat la domiciliu.

Pe acelaşi subiect

Şchiopu Neculai, viceprimar comuna Coșula: Majoritatea sunt pensionari şi nu prea au un consum de energie electrică, omul mai bine preferă să îşi ia lemne de foc pentru că e cel mai necesar pentru perioada iernii. Cu cât ne apropiem de iarnă, lemnele se scumpesc mai tare. 

Scumpirea lemnului îi afectează foarte mult pe bătrânii din satele botoşănene, mai ales pe cei care stau singuri: Este foarte greu! Dacă nu munceşti, nu ai. 8 milioane o căruţă de lemne, nu ştiu cât are o căruţă, nu ne ajunge pe lună.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Bunica Maria, care are aproape 90 de ani, încearcă să facă economie la lemne si doarme cu aşternuturi mai groase, însă de când vremea s-a răcit, a început să folosească din rezerva de lemne de foc pentru iarnă.

Bunica Maria: Le-am cumpărat. Le plătesc, dau 7 milioane. Pensia, am oleacă de pensie. Sunt scumpe lemnele. Nu mai zic de medicamente, că şi acelea sunt scumpe. E greu, e greu...Mai bine să mori, să îţi iei de o grijă.

În situaţia ei sunt multe persoane care nu îşi permit să cumpere lemne de foc pentru toată iarna. În judeţul Botoșani, în anul 2022, s-au vândut în total aproximativ 60 de mii de metri cubi de lemn de foc, însă în acest an, până în luna septembrie deja s-a trecut de pragul de 50 de mii de metrii cubi.

Preţ metru cub de lemne:

- de la 300 la 800 de lei

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » "Sunt scumpe lemnele. Mai bine să mori, să îţi iei de o grijă". La 90 de ani, bunica Maria face economie ca să aibă cu ce se încălzi la iarnă