Antena Meniu Search
x

Timișorenii îngheață în apartamente, după ce furnizorul de gaz a renunțat la contract. Primarul orașului face ”apel la umanitate”

Timișorenii sunt nevoiți să mai îndure frigul din apartamente, după ce autoritățile locale au anunțat că furnizorul de gaz cu care a ajuns la o înţelegere, cu sprijinul ministrului Energiei, a renunţat la contract. Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat joi dimineața că furnizorul i-a anunțat miercuri seara că nu mai vrea să semneze contractul, astfel că s-a luat legătura cu un alt furnizor care la rândul său a anunţat că abia în cursul zilei de joi poate furniza gazul pentru pornirea agentului termic. 

De Ana Maria Ghiarasim la 28.10.2021, 10:39
Timișorenii îngheață în apartamente, primarul orașului face apel la furnizori „să arate disponibilitate și umanitate”
Timișorenii îngheață în apartamente, primarul orașului face apel la furnizori „să arate disponibilitate și umanitate” - Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi via Hepta

Primăria Timişoara a anunțat că a virat deja cinci milioane de lei în contul societăţii de termoficare Colterm.

”Aseară, la ora 18.00, am fost informat telefonic de către furnizorul de gaz cu care ajunsesem, cu sprijinul ministrului energiei, la o înţelegere pentru un contract temporar că nu mai doreşte să semneze acest contract. Asta după ce pe la ora 12.30 se agrease soluţia temporară şi şi stabilisem că o putem comunica public. Am luat imediat legătură cu un alt furnizor cu rugămintea insistentă de a prelua furnizarea de gaz încă din seara de ieri, ca să nu îndure timişorenii încă o noapte în frig şi ca să ne putem ţine de cuvânt cu termenul agreat şi anunţat. Au urmat 6 ore în care s-a încercat din răsputeri parcurgerea tuturor paşilor legali pentru reconectare, însă după miezul nopţii am fost informat de către furnizor că din păcate abia azi se va putea finaliza procedura. Primăria a virat 5 milioane lei în contul Colterm şi aşteptăm să cumpărăm gaz cu plata în avans”, a transmis Dominic Fritz, într-un comunicat de presă, de joi dimineaţa.

 

Edilul a mai precizat că îi pare rău pentru cei care au de suferit în spitale şi a dat asigurări că încearcă să rezolve această situaţie de criză.

Pe acelaşi subiect

 

”Ştiu că situaţia este dramatică, frustrantă şi înfiorătoare pentru toţi cei afectaţi şi nu există cuvinte să schimbe acest lucru. Îmi pare nespus de rău pentru toţi cei care au de suferit acasă şi în spitale. Vă asigur însă că încercăm prin toate mijloacele posibile şi imposibile să readucem normalitate şi siguranţă în această criză. Fac încă o dată un apel la furnizori să arate disponibilitate şi umanitate pentru a alimenta Timişoara cu gaz”, a mai transmis Fritz.

Primele victime ale frigului din apartamente, la Timișoara

Un bărbat de 66 ani a fost găsit mort în casă, iar fiica lui, în vârstă de 38 ani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Ca să se încălzească, cei doi au dat drumul la aragaz, iar gazul acumulat în apartament i-a lăsat inconştienţi. Până şi câinele familiei a avut nevoie de oxigen pentru a supravieţui. 

Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit aseară, de pompieri. Angajaţii ISU au fost chemaţi de vecini deoarece pe scara blocului mirosea a gaz.

"Cineva a lăsat gazul pornit şi... Asta am înţeles, din ce s-a auzit. Să se încălzească", spune o vecină.

Pacienţii dârdâie de frig în spitale

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, localnicii au rămas fără căldură şi apă caldă. Din cauza datoriilor, furnizorul de gaze a oprit robinetul, iar temperatura a încremenit în peste 50 de mii de locuinţe. Cel mai mult au avut de pătimit spitalele. Veniţi să lupte pentru sănătate, pacienţii au înfruntat şi frigul.

Ministrul Energiei, soluție provizorie pentru Timișoara

Ministrul Virgil Popescu a anunţat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor că a găsit o soluţie provizorie pentru încălzirea municipiului Timişoara, dar autorităţile trebuie să găsească finanţare, după ce compania de termoficare a fost băgată în insolvenţă. 

Ulterior, primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a precizat că un contract de urgenţă este semnat cu un nou furnizor de gaz, urmând ca societatea Colterm să fie conectată în cursul acestei seri. Cantitatea de gaz cumpărată, care se plăteşte în avans, va asigura livrarea căldurii pe timpul nopţii pentru populaţie şi non-stop pentru spitale. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a precizat că mai sunt soluţii în discuţie pentru rezolvarea problemei.

În noaptea de miercuri spre joi nu a fost pornită încălzirea, la Timişoara, deoarece autorităţile nu au semnat contractul cu noul furnizor de gaze, compania OMV Petrom.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Timișorenii îngheață în apartamente, după ce furnizorul de gaz a renunțat la contract. Primarul orașului face ”apel la umanitate”