Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Situaţia dramatică din Timişoara prevesteşte o criză a gazelor în întreaga ţară. Pacienţii dârdâie de frig în spitale: "S-ar putea să plecăm mai bolnavi acasă"

Situaţie dramatică în Timişoara. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, localnicii au rămas fără căldură şi apă caldă. Compania de termoficare a oprit gazul din cauza datoriilor. Afectate au fost şi spitalele şi creşele din oraş. Iar acesta este doar începutul. Ar putea urma o criză a gazelor în toată ţara.

de Redactia Observator

la 27.10.2021 , 19:46

  • Situaţia dramatică din Timişoara prevesteşte o criză a gazelor în întreaga ţară. Pacineţii dârdâie de frig în spitale: "S-ar putea să plecăm mai bolnavi acasă"

A fost prima noapte fără căldură şi apă caldă în Timişoara. Şi, întâia noapte de tremurat în case. Din cauza datoriilor, furnizorul de gaze a oprit robinetul, iar temperatura a încremenit în peste 50 de mii de locuinţe. Cel mai mult au avut de pătimit spitalele. Veniţi să lupte pentru sănătate, pacienţii au înfruntat şi frigul.

Traian a dârdâit azi-noapte într-un salon rece din spitalul judeţean. Caloriferul era sloi. Doar ceaiul cald şi câteva pături în plus l-au ajutat să treacă peste noapte.

Traian Funogean, bolnav: Frigul, caloriferele, sloi de gheaţă. În loc să ne vindecăm, s-ar putea să plecăm mai bolnavi acasă

Vezi și

Bolnav: De la spital ni s-au dat pături. Apa caldă o aşteptăm săptămâna viitoare.

Pe acelaşi subiect

Bolnavă: E foarte frig. Mă acopăr cu plapuma şi stau aşa. Groaznic, frig.

De 30 de ani, Timişoara nu a mai trăit asemenea vremuri.

Raul Pătraşcu, manager spitalul judeţean Timişoara: Situaţia este dramatică. S-au dat instrucţiuni pentru utilizarea instalaţiilor de climatzare în scopul de a încălzi saloanele.

Însă, decizia în disperare de cauză vine cu riscuri.

Raul Pătraşcu, manager spitalul judeţean Timişoara:  Atât reţeaua electrică, cât şi reţeaua de oxigen sunt forjate la maxim

La maternitatea Bega, s-au căutat soluţii pentru cele 40 de paciente şi 22 de nou-născuţi.

Gravidă: E greu, ne-am infofolit destul de mult ca să nu-i fie frig la cea mică, cum e şi acum

Marius Craina – sef șecție obstetrică ginecologie "Bega": A fost prima oara cand am fost puşi în situaţia de a lua toţi nou născuţii de la sânul mamelor. Cea mai mica temperatură am avut-o în salonul 15 şi s-a ridicat la "uriaşa" valoare de 15 grade Celsius

In case, la fel de frig.

Localnic: Ne duce cu anii în urmă când dormeam la 11 grade noaptea şi nu speram la mai bine

Petru Olariu – președinte FALT: Oamenii sunt nemulțumiti pentru că în Timișoara față de alte orașe, noi în august și septembrie am plătit avans pentru noiembrie și decembrie. Ne-am întors înainte de 1989.

Afectate sunt şi şapte creşe din oraş

La prânz, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat mândru că a găsit o soluţie. Temporară.

"Am reușit să găsim o soluție de avarie cu un alt furnizor de gaz. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz și va putea reporni sistemul de încălzire.", a transmis pe Facebook, Dominic Fritz

Timişoara este doar o verigă dintr-un şir lung de 25 de municipii care ar putea avea probleme cu încălzirea în iarna aceasta. Asta dacă Guvernul nu deblochează rapid bani din fondul de rezervă pentru subvenţii. Doar că, momentan, nici măcar nu avem Guvern.

În Focşani, autorităţile mai au bani doar până duminică pentru căldură şi apă caldă. Furnizorul local este în insolvenţă de 2 ani şi nu s-a grăbit să găsească bani.

Viceprimar Focşani, Alexandra Tătaru: Trebuiau să găsească surse externe de finanţare şi nu să stea toată ziua cu mâna întinsă la Guvern şi la consiliu local.

Localnicii primesc căldură şi apă caldă cu porţia

Localnicii au parte de căldură şi apă caldă doar trei ore pe zi. Doamna Ana stă în casă înfofolită ca afară, cu pulover de lână şi vestă flauşată. Iar noaptea se înveleşte cu trei pilote.

Ana Ilie: Una e de iarnă, una e de vară şi cearceafuri flanelate. Ca să pot să fac faţă nopţii. Uitaţi, ăsta este când ies din baie.

La Iaşi, peste 120 de mii de oameni sunt legaţi la sistemul centralizat. Cu toţii s-ar putea trezi abandonaţi în frig. Autorităţile locale au cerut de la Guvern suma uriaţă de 245 de milioane de lei pentru a trece iarna cu bine.

Primar: Acum funcţionăm pe gaze naturale. Preţul a crescut de la 194 la 500 de lei. Dacă nu primim banii, va fi destul de greu. Nu vom putea supravieţui foarte mult.

Şi pe bucureşteni îi trec fiori. Căldura şi apa caldă au devenit un lux.

Localnică: Apa caldă aşteptăm să vină. Nu vine întotdeauna. Încălzim la aragaz. Încălzesc două trei oale şi apoi încropesc cu rece.

Localnică: E frig în casă, mai mult reci sunt caloriferele.

Cu toţii, aşteaptă în zilele următoare decizia ANRE privind noul preț reglementat al gigacaloriei pentru a şti la ce facturi să se aştepte. Fără un preţ care sa includă noile prețuri ale gazului, producătorii refuză livrarea agentului termic în pierdere.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Situaţia dramatică din Timişoara prevesteşte o criză a gazelor în întreaga ţară. Pacienţii dârdâie de frig în spitale: "S-ar putea să plecăm mai bolnavi acasă"