Antena Meniu Search
x

Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor tulpini ale coronavirusului din Marea Britanie și Africa de Sud

Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor tulpini ale coronavirusului, apărute în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui anunț făcut luni de compania americană. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 25.01.2021, 16:50

Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor tulpini ale coronavirusului
Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor tulpini ale coronavirusului - Profimedia Images
  • Vaccinul Moderna a primit aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, pentru a fi folosit la nivelul Uniunii Europene, la începutul acestui an.
  • Rezultatele studiului arată că anticorpii generați de vaccinul Moderna rămân peste nivelurile ”care se așteaptă să fie protectoare”, chiar dacă virusul suferă mutaţii.

Cu toate acestea, vaccinul anti-Covid Moderna pare să fie mai puțin protector în cazul tulpinii care se răspândește în Africa de Sud, așa că reprezentanții companiei se gândesc că dezvolte o nouă formă de vaccin care ar putea fi folosită sub formă de rapel.

”O facem astăzi pentru a fi cu un pas înainte. Mă gândesc la acest demers ca la o poliță de asigurare. Nu știu dacă vom avea nevoie de ea, sper să nu avem”, a spus dr. Tal Zaks, medicul șef al Moderna, potrivit New York Times.

Moderna a raportat rezultatele unui studiu în care au fost folosite probe de sânge de la opt persoane care au primit două doze de vaccin, precum și de la două maimuțe care au fost, de asemenea, imunizate.

Anticorpii generați de vaccinul Moderna, peste așteptări

Varianta găsită în Marea Britanie nu a avut niciun efect asupra nivelului de anticorpi neutralizanți - tipul care poate dezactiva virusul - produs după vaccinare. În schimb, în cazul tulpinii din Africa de Sud, a existat o reducere de șase ori a acestor niveluri.

Chiar și așa, a spus compania, acești anticorpi „rămân peste nivelurile care se așteaptă să fie protectoare”.

Moderna a colaborat la studiu cu Centrul de Cercetare a Vaccinurilor de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, parte a Institutului Național de Sănătate.

Rezultatele nu au fost încă publicate sau evaluate de colegi, dar au fost trimise către bioRxiv, care postează studii preliminare online.

Noua tulpină britanică, descoperită la Suceava

Noua variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2, B.1.1.7, a fost depistată la Suceava, la un barbat de 39 de ani care a venit în Romania din Marea Britanie în 5 ianuarie 2021. 

Când a devenit simptomatic, el se afla în carantină la domiciliu. A fost testat pozitiv în data de 9 ianuarie 2021 în CPU Rădăuți, după care a fost internat in Spitalul Orășenesc Siret și din 11 ianuarie în Spitalul Județean Suceava unde a ramas internat pana în data de 22 ianuarie 2021.

În data de 24 ianuarie 2021, pacientul se reinternează în spitalul județean, la secția de Boli Infectioase unde se afla și in prezent în investigații și tratament.

DSP Suceava a realizat ancheta epidemiologica în urma careia au rezultat 4 contacti direcți care se afla în carantină, sub supraveghere.

Secvențierea probelor în acest caz s-a făcut la Institutul Cantacuzino.

În luna decembrie, o variantă a noului coronavirus denumită B.1.1.7 a fost detectată în Marea Britanie şi o altă variantă similară, 501Y.V2, a fost descoperită în Africa de Sud.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Vaccinul Moderna este eficient împotriva noilor tulpini ale coronavirusului din Marea Britanie și Africa de Sud