Video

Oficialii anunţă că nu au informaţii despre dezvăluirile lui Vlad Voiculescu privind decesele Covid

De Redactia Observator.
Publicat: 16.04.2021, 20:51.
Actualizat: 16.04.2021, 21:11

Vlad Voiculescu descoperă după demitere probleme din sănătate despre care nu a vorbit în cele 113 zile de mandat! Fostul ministru lansează acuzaţii bombă: cifra reală a morţilor de covid 19 este mult mai mare decât cea oficială. Premierul dar şi secretarul de stat alături de care a Vlad Voiculescu a lucrat, Andrei Baciu, spun că nu au informaţii în acest sens.

Aproape 26 de mii de persoane infectate au murit până acum din cauza coronavirusului. Fostul ministru spune că are indicii că numărul decedaţilor este mai mare şi îi cere premierului să verifice situaţia.

Vlad Voiculescu: "O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcția de prim-ministru, să revadă metodologia făcută în guvernarea partidului domniei sale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID. Nu aș vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reușit să documentăm acest lucru. Dar investigația ne arată că există diferențe fundamentale între ceea ce se raportează și datele reale"
- Au fost raportate mai multe decese sau mai puţine decese?
- Mai puține decese.

O anchetă fără concluzii

Citește și:

Voiculescu vorbeşte pentru prima dată, la două zile de la demitere, despre o investigaţie care era în lucru de puţin timp. O anchetă fără concluzii. Ar fi date care nu s-ar lega despre decesele raportate pe cele două platforme Coronaform şi alerte MS. Datele oficiale se comunică de pe prima platformă, acolo unde raportează spitalele, DSP şi medicii de familie. Numărul morţilor înregistrat doar de spitale, pe a doua platformă, ar fi mai mare.

Vlad Voiculescu: "E o informaţie foarte recentă. O am de mai puţin de 10 zile. Am făcut un grup de lucru care să verfice, s-ar putea să fie o diferenţă semnificativă, s-ar putea să nu".

Cel care are acum atribuţiile ministrului sănătăţii este Andrei Baciu, secretar de stat. Nu ştie nimic despre dezvăluirile lui Vlad Voiculescu.

"Îmi pare rău, nu am cum să vă dau detalii suplimentare".

Pase de la unii la alţii

În aceeaşi situaţie spune că este şi premierul. Florin Cîţu: "Trebuie clarificat dacă este aşa. Îi cer public vicepremierului Dan Barna care e coordonat MS să ne spună dacă ştia despre aceste lucruri şi ce măsuri a dispus şi să prez în Guvern".

Vicepremierul susţine însă că l-a informat pe şeful Guvernului despre situaţia raportărilor deceselor. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05.
Premierul, ca ministru interimar al Sănătății, mi-a comunicat că va analiza aceste informații.

Instituţia care se ocupă de gestionarea acestor date, Institutul de Sănătate Publică, nu a răspuns apelurilor reporterilor Observator.

Singurul beneficiar al scandalului este opoziţia care profită şi iese la atac tot pe facebook. Şeful partidului social democrat, din opoziţiei, Marcel Ciolacu, se bucură de cearta din coaliţie şi punctează că PSD a avut dreptare când a susţinut că PNL a falsificat datele despre pandemie. Şi tot Ciolacu cere şi comisie de anchetă în Parlament.

Fostul ministru a dezgropat şi un scandal mai vechi. Cel legat de centrele de vaccinare cu circuit închis, pentru care vinovat ar fi tot şeful Guvernului.

- Cine au fost pers privilegiate la vaccin?
- Când într-o ţară ai mai multe centre închise decât deschise ceva e foarte în neregulă. Aţi învăţat să vedeţi datele în general şi să vă uitaţi care e interesul oamenilor şi dacă este servit".

În urmă cu o lună, Ministerul Sănătăţii a publicat lista cu centrele unde se vaccinau lucrătorii din servicii secrete şi armată.

Un ordin care s-a lăsat cu demisii

Valeriu Gheorghiţă: "Aceste centre nu au fost sub nicio formă centre ascunse. Cred că mai degrabă, informaţiile poate nu au fost suficient de bine poate înţelese. Aceste centre au fost organizate tocmai pentru a veni în sprijinul campaniei de vaccinare".

Şi tot de la pupitrul din Parlament, ministrul demis al Sănătăţii a anunţat că modificarea ordinului de carantinare a localităţilor, despre care Florin Cîţu spunea că a aflat doar după publicare, era cunoscut de mai multe instituţii ale statului.

Andreea Moldovan: "Discutarea lor s-a făcut în două zile succesive, la sediul MS, într-o companie mai mult decât selectă selectă, inclusiv şefa INSP Adriana Pistol şi Raed Arafat".
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii: "Acel ordin este un pretext pur si simplu. Există un comitet al cărui preşedinte este Arafat. Dacă trebuia să anunţe cineva de o decizie, nu ar fi trebui să fie altcineva decât preşedintele acelui comitet".

Şeful DSU Raed Arafat şi-a spus punctul de vedere într-o postare pe Facebook: "Aici noi nu am avut în decizie prevederea să fie aprobate criteriile! INSP-ul era şi el cu dubii asupra unor criterii, încă erau in discuţii".

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.