Antena Meniu Search
x

Zi istorică: 35 de ani de la victoria Doamnei de Fier. Află cum a schimbat Margaret Thatcher lumea

Pentru britanici, dar și pentru întreaga lume, ziua de 4 mai 1979 rămâne pentru totdeauna legată de destinul unei femei într-atât de puternică încât a fost denumită ”de fier”: Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii.

Pentru britanici, dar și pentru întreaga lume, ziua de 4 mai 1979 rămâne pentru totdeauna legată de destinul unei femei într-atât de puternică încât a fost denumită ”de fier”: Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii, funcție pe care a deținut-o din 1979 până în 1990.

Margaret Hilda Thatcher s-a născut pe 13 octombrie 1925, în familia unui băcan care avea propria sa afacere și era activ în politica locală. Deși se autocaracteriza ca fiind liberal independent, tatăl său susținea politicile conservatorilor locali.

Înainte de succesul răsunător în alegerile pentru postul de prim-ministru, doamna Thatcher a ocupat funcția de lider al Partidului Conservator, poziție pe care a câștigat-o în 1975 și pe care a deținut-o până în 1990.

După Winston Churchill, Margaret Thatcher este cel mai apreciat, criticat și controversat politician. Alături de Churchill, Thatcher împarte onoarea de a avea o statuie de bronz în holul Camerei Parlamentului.

Porecla i se trage de la un discurs istoric, susținut în 19 ianuarie 1976, în care ataca URSS-ul. În replică, Ministerul Apărării o numea "Krasnaia Zvezda", adică "Doamna de Fier", denumire care s-a păstrat.

Margaret Thatcher decedat in 8 aprilie 2013, ca urmare a unui infarct.

“Am cunoscut-o personal și mi-a făcut întotdeauna o impresie foarte puternică”, a spus președintele rus, Vladimir Putin, în timp ce fostul președinte francez Valéry Giscard d'Estaing a declarat că “Avea o voință de nezdruncinat, un caracter de neînvins. De aceea a și fost supranumită ‘Doamna de Fier’”.

Viziune politică

Margaret Thatcher este cunoscută în special pentru accentul pe care îl punea pe responsabilitatea individuală și susținerea piețelor libere.

A schimbat politica taxelor, a refuzat sa trateze "politic" prizonierii IRA ("crima e crima, nu e politica", obisnuia să spună), a început dialogul cu cei din Irlanda de Nord, a condus și a tranșat în favoarea UK problema Războiului din Insulele Falkland.

Citește mai mult despre Margaret Thatcher pe Observator.tv

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Zi istorică: 35 de ani de la victoria Doamnei de Fier. Află cum a schimbat Margaret Thatcher lumea