Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce este de fapt Mica Unire sărbătorită pe 24 ianuarie. Evenimentele din 1859

Pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române sau Mica Unire, un eveniment istoric care s-a petrecut pe 24 ianuarie 1859.

de Redactia Observator

la 24.01.2024 , 09:40

Ce este de fapt Mica Unire sărbătorită pe 24 ianuarie
Ce este de fapt Mica Unire sărbătorită pe 24 ianuarie - Arhivă Observator

Pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române, un eveniment ce datează tocmai din 1859. Atunci, pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Ţării Româneşti, după ce, cu 19 zile înainte, pe 5 ianuarie 1859, acesta fusese ales şi domnitorul Moldovei.

Ce reprezintă Mica Unire, săbătorită pe 24 ianuarie

Astfel s-a ajuns la unirea Moldovei cu Ţara Românească prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în ambele principate. Practic, actul istoric de la 1859 a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar.

Articolul continuă după reclamă

Acţiunea nu a fost pe placul Marilor Puteri ale momentului, fiind considerată o încălcare a Convenţiei de la Paris, însă misiuni speciale au vizitat capitale ale Marilor Puteri şi au câştigat sprijin pentru cauza românească, Franţa, Anglia, Rusia, Prusia şi Sardinia recunoscând Mica Unire încă din aprilie acelaşi an.

Pe acelaşi subiect

Mica Unirea a fost consolidată de principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituţia adoptată a denumit noul stat România.

Cronologia evenimentelor care au dus la Unirea din 1859

În urmă cu 164 de ani, pe fosta Uliţă Nemţească din Centrul Vechi al Bucureştiului de azi, se împlinea dorinţa românilor: Moldova şi Ţara Românească să fie un singur trup.  

Clădirea de atunci are altă faţă astăzi, dar păstrează secretele între zidurile ei. Despre domnia colonelului Alexandru Ioan Cuza vorbesc cărţile de istorie. Colecţiile particulare dezvăluie, însă, omul, cu pasiunile lui. 

Născut în 1820, la Bârlad, Alexandru Ioan Cuza a luat calea armelor de tânăr, ajungând colonel în armata Moldovei. El a fost chiar principe al Moldovei şi al Ţării Româneşti în perioada 1859-1962, înainte să devină primul domnitor al României, perioada 1862-1866.

Şi-a pus amprenta pe cele două Principate şi, în cele din urmă, pe România, realizând o mulţime de reforme în special graţie studiilor de la Paris, studii în Litere, Drept şi Ştiinţele Războiului. 

A pus bazele primului serviciu poştal modern, a inaugurat aşa-numitul Spitalul "Noul Pantelimon", contribuind inclusiv cu o donaţie de 2000 de galbeni, şi a pus bazele primei linii de cale ferată din România, acordând companiei engleze Barkley-Stanisforth construirea liniei ferate București-Filaret-Giurgiu

Alexandru Ioan Cuza a abdicat în februarie 1866, în urma unui complot pus la cale de liberali radicali şi conservatori, şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în exil, la Paris, Viena şi Wiesbaden, încetând din viaţă în mai 1873, într-o cameră a Hotel Europa din Heidelberg.

Este sărbătoare naţională şi zi liberă pentru români

Nici nu s-au întors bine din vacanță, iar elevii primesc o nouă zi liberă. Și nu doar elevii, ci și angajații români. Ziua de 24 ianuarie, când, în România, se sărbătorește Unirea Principatelor Române este liberă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Ştiri sociale » Ce este de fapt Mica Unire sărbătorită pe 24 ianuarie. Evenimentele din 1859