Antena Meniu Search
x

Video Colonelul Ion Petrescu, despre marea frică a lui Putin: "De ce să murim acolo?"

Invitat la Podcastul Observator cu Marius Pancu, Ion Petrescu, colonel în rezervă și analist militar, a discutat despre un posibil război nuclear între armata rusă și cea ucraineană și cum răspunde NATO noilor schimbări anunţate de Moscova.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 23.09.2022, 20:34

Vezi și

Vladimir Putin a avut recent un discurs în fața națiunii, în care a anunțat o mobilizare parțială care ar trebui să aducă un plus de 300.000 de forțe pe teren. Acest anunț vine odata cu legea votată de Duma de Stat care a înăsprit pedepsele pentru dezertare și pentru refuzul de a participa la operațiuni militare de stat. Între timp însă, au început protestele în Rusia după aceste hotărâri.

Mai are Vladimir Putin vreo ieșire din această situație?

Ion Petrescu spune că singura scăpare a lui Vladimir Putin din situația actuală în care se află va fi să pozeze în victimă, deoarece Ucraina se bucură de un sprijin uriaș din partea Europei. De altfel, colonelul în rezervă a catalogat Federația Rusă ca fiind o „super putere nucleară, cu o voință imperială”. 

Ion Petrescu: "Va poza in victimă. Kievul, din fericire, și la nivel prezidențial și la nivelul națiunii ucrainene se bucură de un mare sprijin în Europa. Dacă am vedea acum în reluare declarația belicoasă lui Putin, ce am vedea? Un om care căuta, chiar cu o anumită privire, să-și impresioneze telespectatorii, în primul rând pe cei din Federația Rusă. El știa că discursul său va fi preluat secvențial de unele televiziuni din comunitatea democratică transatlantică, dar discursul său in integrum va fi citit și analizat ca atare în marile cancelarii. Primul semnal către cancelariile care privesc acum altfel Moscova este că Federația Rusă, în viziunea lui, nu poate fi distrusă, sistemul nu poate fi schimbat și are și puterea să organizeze patru referendumuri și majoritatea de acolo absolută vrea să fie cu Putin."

Pe acelaşi subiect

Ce factor poate grăbi sfârșitul domniei lui Putin?

Colonelul spune că o inițiativă care să-l oprească pe Putin ar putea fi luată chiar de soldații mobilizați în armata rusă, deoarece aceștia știu că există posibilitatea de a muri pe front, luptând de fapt pentru o cauză pe care nu o susțin. Acesta consideră că în cadrul mobilizării generale, vor fi recrutați oameni care nu au experiență militară și care vor gândi mai lucid, raportându-se la consecințele pe care războiul le-ar putea avea asupra familiilor sale.

Ion Petrescu: "Mobilizarea aceasta parțială va aduce în cadrul forțelor armate, vom vedea dacă vor fi 300.000, vor fi 250.000 sau mai puțini și asta și pentru că atunci când a dorit să-și aducă noi unități militare celor deja deplasate în Ucraina au fost mari probleme. În mobilizarea parțială vor veni și oameni care vor fi mai lucizi, mai stăpâni pe ei, vor avea chiar curajul, pentru că n-au educație militară și vin din alte domenii, la un moment dat să spună "nu".

Putin se teme de demobilizarea generală, deorece vor fi foarte mulți recruți mobilizați care vor fi influențați de factorii războiului, ce îi pot afecta direct. 

Ion Petrescu: "Frica lui Putin este demobilizarea generală, pentru că la mobilizarea generală vor veni foarte mulți intelectuali care nu vor fi impresionați de grade, nu vor fi impresionați de funcții, vor pune întrebări lucide, una dintre ele fiind: „de ce să murim acolo?” și aceste întrebări nu pot fi evitate. Când e vorba de o armată pusă în situația de a avea purtători de uniformă miltară aduși prin mobilizare generală, trebuie să te aștepți la schimbarea stării de spirit în cadrul organismului militar pentru că atunci va fi un raport de forțe în favoarea lucidității. Cei care vor veni la mobilizarea parțială și în viitor, dacă se apucă, mobilizarea generală sunt oameni maturi, oameni cu familii, sunt oameni trecuți prin viață."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Exclusiv Observator » Colonelul Ion Petrescu, despre marea frică a lui Putin: "De ce să murim acolo?"