Meniu
Search
x

Mobilizarea rezerviștilor arată că Putin este disperat. Cum a reacționat planeta la anunțul lui Putin

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin a provocat un val de reacții în întreaga lume. Ministrul britanic de Externe avertizează că amenințările liderului rus “trebuie luate în serios”, dar ambasadorul SUA la Kiev consideră mobilizarea “semn de slăbiciune și de eșec”. China îndeamnă la dialog. Război Rusia - Ucraina, ziua 210 LIVE TEXT

De Redactia Observator la 21.09.2022, 13:14

Comunitatea internațională a reacționat miercuri după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială în Rusia şi a acuzat Occidentul de un ”şantaj nuclear”. Noul premier britanic Liz Truss va îndemna azi statele membre ONU ”să apere libertatea şi democraţia” împotriva unei escaladări a războiului din Ucraina, în primul său discurs politic internaţional în calitate de şef de guvern, relatează AFP. Ea va reitera angajamentul ”total” al Regatului Unit şi face apel pentru un vast plan economic liberal - un fel de ”NATO economic”.

”Acesta este un moment decisiv în istoria britanică, în istoria acestei organizaţii şi în istoria libertăţii”, urmează ea să declare ea, potrivit Downing Street, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare a sute de mii de ruşi care să lupte în Ucraina.

”Istoria lui 2022 ar fi putut să fie cea a unui stat autoritarist care îşi trimite tancurile peste frontiera unui vecin paşnic şi îi aserveşte poporul”, ar urma să spună ea. ”În schimb, este istoria libertăţii care se apără”, ar urma să sublinieze ea. Angajamentul Regatului Unit în acest sens va fi ”total”, iar ”împreună cu prietenii şi aliaţii noştri din întreaga lume vom continua să apărăm libertatea, suveranitatea şi democraţia”, ar urma ea să spună.

Ambasadorul SUA la Kiev consideră mobilizarea “semn de slăbiciune și de eșec”

Pe acelaşi subiect

Anunţul lui Putin este ”un semn de slăbiciune și eșec”, a denunţat miercuri ambasadoarea Statelor Unite în Ucraina Bridget Brink, relatează AFP. ”Simulacrele de referendumuri şi o mobilizare sunt semne de slăbiciune și eșec”, a denunţat ea într-un mesaj postat pe Twitter. Statele Unite vor continua ”să susţină Ucrana atât timp cât va trebui”, dă asigurări Bridget Brink.

Ministrul britanic al Apărării: Ucraina este pe cale să învingă în acest război iar Rusia este pe cale să devină un paria mondial

Este o ”dovadă a eşecului” invaziei Ucrainei, a denunţat și ministrul britanic al Apărării Ben Wallace. Faptul că preşedintele rus Vladimir Putin ”şi-a rupt propria promisiune de a nu mobiliza o parte a populaţiei” reprezintă ”o dovadă a eşecului invaziei sale”, denunţă Wallace. ”Nicio ameninţare şi nicio propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina este pe cale să învingă în acest război (...) şi că Rusia este pe cale să devină un paria mondial”, denunţă el într-un comunicat.

China îndeamnă la dialog

Ministerul chinez de Externe îndeamnă miercuri toate părţile să se angajeze într-un dialog şi în consultări şi să găsească o cale de abordare a îngrijorărilor în domeniul securităţii ale tututot părţilor, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul cu privire la un ”şantaj nuclear”, relatează The Guardian. Poziţia Chinei cu privire la Ucraina este coerentă şi clară, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, citat de Reuters.

”Această mobilizare parţială anunţată de către Putin este o încercare de escaladare în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina şi o dovadă că Rusia este singurul agresor”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter premierul ceh Petr Fiala,. ”Ucraina trebuie să fie ajutată, iar noi trebuie să facem acest lucru în interesul nostru”, subliniază el.

Mobilizarea parţială a trupelor în Rusia este o nouă escaladare a războiului din Ucraina, iar Germania îşi examinează reacţia, anunţă vicecancelarul german Robert Habeck. Acesta este ”un alt pas prost și greşit al Rusiei, despre care vom discuta şi ne vom consulta pentru a-i răspunde”, a declarat el, citat de Reuters.

Referendumurile anunțate în weekend în Doneţk, Lugansk, Harkov şi Zaporojie ”sunt ilegitime”, spune  Jonathan Reynolds, un purtător de cuvânt al Partidului Laburist, în opoziţie, în Marea Britanie. ”Cred că afirmaţiile Rusiei cu privire la Ucraina potrivit cărora oamenii vor să facă parte din Rusia, sau să fie solidari (cu Rusia) ori să se desprindă de orice Guvern de la Kiev sunt complet contrazise de tratamentul aplicat ucrainenilor de către forţele ruse în acest conflict. Aşadar, nu văd nicio legitimitate în revendicările (lui Putin) privind partea de est a Ucrainei”, a declarat el la Sky News.

Deputata Gillian Keegan, secretar de stat la Ministerul britanic de Externe şi al Commonwealthului l-a acuzat pe Vladimir Putin de ”rescrierea istoriei”. ”Anumite declaraţii sunt destul de îngrijorătoare şi, evident, trebuie să ne calmăm”, a declarat ea la Sky News, îndemnând poporul rus ”să se uite dincolo de presa” rusă.

”Să fim clari, acolo sunt minciunile lui Putin”, a subliniat ea. ”Acesta este războiul ilegal al Rusiei în Ucraina”, iar ”bineînţeles că noi susţinem Ucraina, alături de toţi aliaţii noştri din NATO”, a subliniat ea.  Ameninţarea lui Putin de a recurge la armamentul nuclear ”este un lucru pe care ar trebui să-l luăm foarte în serios, pentru că, ştiţi, nu deţinem controlul. Nu sunt sigură că el (Putin) deţine controlul. Într-adevăr, vreau să spun că aceasta este o escaladare”.

Kiev: Mobilizarea rusă, o măsură nepopulară care arată că războiul nu decurge aşa cum vrea Moscova

Mobilizarea rusă a fost o măsură previzibilă, care se va dovedi extrem de nepopulară şi care arată că războiul nu decurge aşa cum vrea Moscova, a declarat Reuters consilierul prezidenţial ucrainean  Mykhailo Podolyak

Vladimir Putin încearcă să dea vina lansării unui ”război neprovocat” şi deteriorirării situaţiei economice în Rusia asupra Occidentului, acuză el. Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Andrii Iermak a postat pe Twitter o imagine de la o videoconferinţă pe care afirmă că a susţinut-o cu membri ai Comisiei pentru Informaţii clasificate din cadrul Camerei Reprezentanţilor americane.

”Timp de peste şase luni de război de amploare împotriva Ucranei, Rusia nu a putut să-şi atingă scopul. Acest lucru s-a întâmplat din cauza curajului naţiunii ucrainene şi ajutorului partenerilor noştri internaționali”, subliniază el în acest mesaj.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Mobilizarea rezerviștilor arată că Putin este disperat. Cum a reacționat planeta la anunțul lui Putin