Antena Meniu Search
x

Video "Tati!". În Rusia a început mobilizarea cu forța, în strigătele și plânsetele copiilor. Frontierele sunt asaltate de tinerii care fug de recrutare

În Rusia a început convocarea celor care vor fi înrolaţi în armată şi trimişi pe frontul din Ucraina, în cadrul mobilizării parţiale ordonate de Vladimir Putin. Frontierele ţărilor vecine sunt în continuare asaltate de tinerii care încearcă să scape de recrutare. Alţii declară, pe reţelele sociale că sunt gata să-şi rupă o mână sau un picior pentru a nu fi trimişi la război. După protestele soldate cu peste 1.300 de arestări, opoziţia rusă face apel la o acţiune la scară naţională, sâmbătă, împotriva mobilizării. Război Rusia - Ucraina, ziua 212 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 23.09.2022, 08:29

Vezi și

În mai multe regiuni ale Rusiei, dar şi la Moscova, mii de tineri au primit deja ordinele de chemare în armată. Între ei s-au aflat şi mulţi dintre manifestanţii arestaţi cu o zi înainte tocmai pentru că protestau faţă de mobilizarea decretată de Putin. Oamenii abia au avut timp să-şi ia rămas bun de la părinţi înainte de a fi îmbarcaţi în autobuze şi duşi în cazărmi. Au fost convocaţi şi studenţi, deşi, oficial, erau scutiţi de recrutare. 

Ai chemat-o pe mama ta? Poate să vină la timp?

Nu ştiu dacă va reuşi să ajungă, este la serviciu. Cu siguranţă, este şocată. 

Decretul preşedintelui spunea că studenţii nu vor fi recrutaţi. Şi iată că l-au recrutat fără nicio explicaţie. Asta nu e corect. 

Pe acelaşi subiect

Copiii plâng, în timp ce tații lor sunt trimiși la război

Presa oficială susţine că peste 10.000 de cetăţeni s-au prezentat, voluntar, la centrele militare fără să aştepte să fie convocaţi. Dar pe teren lucrurile nu stau chiar aşa. Pe reţelele sociale ruseşti a devenit viral un film cu plecarea celor mobilizaţi, într-un orăşel de la graniţa Ucrainei. Se pot auzi plânsetele disperate ale unui copil al cărui tată se află printre cei trimişi în armată şi probabil în război. 

Tati! Tati!

Mişcarea de opoziţie Vesna a chemat la noi proteste faţă de război şi mobilizare, afirmând că noii soldaţi vor deveni "carne de tun" în Ucraina. Şi preşedintele Zelenski i-a îndemnat pe mamele şi taţii din Rusia să nu-şi trimită copiii într-un război nedrept. 

Femeile din Rusia au de ales: să-şi piardă soţii, fiii, nepoţii pentru totdeauna sau să încerce să-i apere de moarte, de război, de o singură persoană (Putin). 

Vladimir Putin dă personal indicaţii generalilor de pe front

Experţii militari occidentali sunt de părere că mobilizarea nu va ajuta prea mult unităţile de pe front, care au cedat iniţiativa armatei ucrainene. Rezerviştii trebuie mai întâi instruiţi înainte de a intra în luptă, iar, potrivit serviciilor de informaţii, structura de comandă a ruşilor este relativ haotică. Preşedintele Putin a înlocuit de mai multe ori comandanţii şi a ajuns să le dea personal indicaţii generalilor de pe front, ceea ce nu poate avea decât efecte negative. Demnitarii ruşi sunt, însă, convinşi că, pentru eşecurile din Ucraina, de vină este numai Occidentul. 

Serghei Lavrov: Forţele armate ale Rusiei şi cele din Luhansk şi Doneţk se confruntă nu doar cu formaţiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci cu maşinăria militară a întregului Occident. 

Ministrul rus de Externe a venit la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU doar pentru a-şi rosti discursul şi a plecat îndată după aceea, fapt remarcat cu ironie de omologul său ucrainean. 

Dmitro Kuleba: Am remarcat, acum, că diplomaţii ruşi fug aproape la fel de bine ca soldaţii ruşi. Putin a anunţat mobilizarea. Dar, de fapt, ceea ce a anunţat în faţa întregii lumi a fost propria sa înfrângere. 

Antony Blinken: Dacă Rusia încetează lupta, se termină războiul

Majoritatea celorlalţi participanţi la şedinţă au susţinut că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru invadarea Ucrainei şi atrocităţile comise acolo de soldaţii săi. 

Antony Blinken: Dacă Rusia încetează lupta, se termină războiul. Dacă Ucraina încetează lupta, se termină cu Ucraina. De aceea vom continua să susţinem Ucraina, care îşi apără existenţa. 

La reuniune a fost invitat şi procurorul Curţii Penale Internaţionale. El a spus că există indicii rezonabile că în Ucraina s-au comis crime de război şi a avertizat că acestea sunt imprescriptibile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » "Tati!". În Rusia a început mobilizarea cu forța, în strigătele și plânsetele copiilor. Frontierele sunt asaltate de tinerii care fug de recrutare