Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 76 LIVE TEXT. Singurul scenariu în care Putin va apela la armele nucleare. Avertismentul serviciilor secrete americane

Război Rusia - Ucraina, ziua 76. Pe frontul din Ucraina plouă în continuare cu rachete. Trupele Moscovei bombardează obiective la întâmplare, fără să mai conteze dacă sunt ținte civile sau militare. Analiștii militari pun asta și pe seama faptului că stocul de rachete de mare precizie al Rusie e pe sfârșite, așa că trebuie să recurga la muniție mai putin performantă și, deci, greu de controlat. În Mariupol, însă, soldaţii Kremlinului continuă să încerce să ocupe oţelăria. Între timp, președintele SUA a promulgat, luni seară, o lege care va facilita transferul de către armata americană a echipamentelor militare în Ucraina. Este vorba despre reactivarea unei politici aplicate în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, scrie publicația The Hill.

de Redactia Observator

la 10.05.2022, 22:33

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 22:33. Germania va începe redeschiderea ambasadei sale de la Kiev

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a anunţat, marţi, în timpul vizitei la Kiev, că Germania va începe redeschiderea ambasadei sale în Ucraina, transmite CNN, citat de news.ro. Annalena Baerbock a avut o "conversaţie deschisă şi prietenoasă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, împreună cu ministrul olandez de externe Hoekstra", a declarat o sursă din cadrul delegaţiei germane. "Conversaţia s-a axat pe asistenţa acordată Ucrainei în domeniul militar şi al reconstrucţiei, precum şi pe modul de rezolvare a blocadei exporturilor globale de produse alimentare atât de necesare din Ucraina", a informat presa.  Germania va începe redeschiderea ambasadei sale în Ucraina, a anunţat marţi ministrul german de externe Annalena Baerbock în timpul unei vizite la Kiev.

UPDATE 21:32. Ucraina va opri fluxul de gaze ruseşti către Europa printr-un nod de tranzit important şi va folosi o alternativă, din cauza războiului

Pe acelaşi subiect

Ucraina a anunţat marţi că va suspenda fluxul de gaze ruseşti printr-un punct de tranzit care livrează aproape o treime din gazele care tranzitează teritorul ucrainean către Europa, dând vina pe Moscova pentru această mişcare şi spunând că acestea vor avea loc pe altă rută, transmite Reuters, citat de news.ro. GTSOU, care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a declarat că de miercuri va suspenda fluxurile pe ruta Sohranivka, declarând ”forţă majoră”, clauză invocată atunci când o afacere este lovită de ceva care nu poate fi controlat. Compania a declarat într-un comunicat că nu poate opera la staţia de compresoare de gaz Novopskov din cauza ”interferenţei forţelor de ocupare în procesele tehnice”, adăugând că ar putea muta temporar fluxul afectat în altă parte, către punctul de interconectare fizică ”Sudzha”, situat pe teritoriul controlat de Ucraina.

UPDATE 20:30. Ucraina a ucis până la 10 generali ruși, afirmă șeful Agenției de Informații a Apărării din SUA

Ucraina a ucis „între 8 și 10" generali ruși în timpul conflictului în curs de desfășurare din Ucraina, a declarat marți generalul-locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații a Apărării din SUA. Oficialii americani au urmărit îndeaproape numărul tot mai mare de decese ale unor generali din armata rusă - un număr neobișnuit de mare pentru o armată modernă, care depășește cu mult numărul generalilor americani pierduți în cei 20 de ani de conflict în Afganistan. Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipică în parte sprijinului de informații oferit de Statele Unite, în timp ce alții cred că se datorează faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai mult în prima linie a conflictului decât s-ar aștepta în mod normal, pentru a-și motiva trupele, scrie CNN.

UPDATE 18:22. Serviciile secrete americane: Putin se pregăteşte de un război prelungit

Serviciile de informaţii americane susţin că Putin ”se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria, a declarat directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, pentru Congres. În schimb, serviciile de informaţii americane susţin că Putin nu va utiliza armele nucleare decât dacă simte că există o ameninţare la adresa existenţei Rusiei, relatează The Guardian. Serviciile de informaţii americane susţin că Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit, iar obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea estică a Donbasului, unde armata rusă este în prezent concentrată după ce a fost respinsă de forţele ucrainene din Kiev în primele săptămâni ale războiului.

UPDATE 18:18. Delfinii din Marea Neagră mor pe plajele din Turcia sau Bulgaria din cauza războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina, ajuns în a 76-a zi, afectează şi viaţa din adâncurile Mării Negre. Delfinii, care fug la rândul lor din calea războiului, mor pe plajele din Turcia sau Bulgaria. Potrivit The Guardian, Turcia a raportat un număr tot mai mare de delfini comuni eşuaţi pe coasta Mării Negre. Peste 80 de delfini au fost găsiţi morţi pe ţărmurile din vestul Turciei, anunţă autorităţile de la Ankara. Aceeaşi situaţie este raportată şi de autorităţile din Bulgaria. Cei care nu eşuează pe ţărmurile Mării Negre ajung în plasele pescarilor.

UPDATE 18:05. Cerealele furate de trupele ruse se află deja în Marea Mediterană

Cerealele furate de trupele ruse din zonele ocupate din Ucraina au fost deja trimise în Marea Neagră, iar destinaţia cea mai probabilă pare a fi Siria. De acolo, ”cerealele pot fi introduse ilegal în alte ţări din Orientul Mijlociu”, a anunţat departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, citat de CNN.

Potrivit Departamentului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, ”o parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se află pe nave de marfă solidă sub pavilion rusesc în Marea Mediterană”.

”Destinaţia cea mai probabilă este Siria. De acolo, cerealele pot fi introduse ilegal în alte ţări din Orientul Mijlociu”, se mai arată în comunicat. Ruşii ”continuă să exporte alimente furate din Ucraina pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al Crimeei ocupate”, se mai precizează în comunicat.

În una dintre principalele regiuni producătoare de cereale – în apropiere de oraşul Polohî din regiunea Zaporijie - seminţele de cereale şi de floarea-soarelui aflate în depozit sunt în curs de pregătire pentru a fi transportate în Rusia, se mai subliniază în comunicat. O coloană de camioane ruseşti a părăsit oraşul Enerhodar, care se află tot în regiunea Zaporijie, sub paza armatei ruse. Destinaţia finală a coloanei a fost Crimeea, mai susţine comunicatul citat.

De asemenea, cereale au fost furate din regiunea Harkov, iar 1.500 de tone de cereale au fost luate din satul Mala Lepetîha din regiunea Herson, din Crimeea. Săptămâna trecută, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că aproximativ jumătate de milion de tone metrice de cereale au fost deja furate din Ucraina.

UPDATE 18:00. Ucraina împinge trupele ruse înapoi într-o contraofensivă lângă Harkov

Ucraina a anunțat marți că trupele sale au recucerit mai multe sate la nord și nord-est de Harkov, forțând o contraofensivă care ar putea indica o schimbare în derularea războiului și ar putea pune în pericol avansul Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE 17:00. Aproape 1.000 de soldați rezistă în Azovstal, mulți dintre ei sunt răniți grav

Soldații ucraineni care au continuat să apere combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au confruntat cu bombardamente puternice în noaptea de luni spre marți și mulți dintre cei 1000 de militari sunt „răniți grav”, a declarat azi un comandant adjunct. Cel puțin 100 de civili sunt încă prinși în fabrică, potrivit unui oficial ucrainean, citat de CNN. 

UPDATE 16:30. Rusia, acuzată că a organizat atac cibernetic asupra reţelei Viasat cu o oră înainte ca Putin să invadeze Ucraina

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite au acuzat în mod public Rusia că a organizat un atac cibernetic masiv care a vizat reţeaua prin satelit KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat, cu o oră înainte ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, potrivit unui comunicat al Consiliului UE, citat de The Guardian.

Atacul cibernetic care a vizat reţeaua KA-SAT a companiei americane de comunicaţii Viasat a avut loc la sfârşitul lunii februarie şi întrerupt conexiunea a mii de modemuri şi a facilitat invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Atacul cibernetic a avut un ”impact semnificativ” şi a provocat ”întreruperi nediscriminate de comunicare şi disfuncţionalităţi la nivelul mai multor autorităţi publice, întreprinderi şi utilizatori din Ucraina, şi a afectat mai multe state membre ale UE”, se mai arată în comunicat.

”Acest atac cibernetic inacceptabil este încă un exemplu al modelului continuu de comportament iresponsabil al Rusiei în spaţiul cibernetic, care a reprezentat, de asemenea, o parte integrantă din invazia sa ilegală şi nejustificată a Ucrainei”, se mai precizează în comunicat.

UPDATE 16:00. Lituania declară invazia Rusiei în Ucraina drept ”genocid” şi califică Rusia ca ”autor al actelor teroriste”

Parlamentul lituanian, Seimas, a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care declară invazia Rusiei în Ucraina drept ”genocid” şi califică Rusia ca ”autor al actelor teroriste”, relatează CNN. În rezoluţie, Seimas, a recunoscut ”agresiunea armată pe scară largă - războiul - împotriva Ucrainei declanşat de către forţele armate ale Federaţiei Ruse şi leadershipul său politic şi militar (...) ca genocid împotriva poporului ucrainean.

Aprobată în unanimitate, rezoluţia acuză forţele militare ruse că ”vizează în mod deliberat şi sistematic ţinte civile”, şi declară Rusia drept ”un stat care sprijină şi comite acte teroriste”. De asemenea, Seimas a cerut înfiinţarea unui tribunal internaţional care să investigheze presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina.

UPDATE 15:57. UE acuză Rusia că a atacat cibernetic sateliţi, cu puţin timp înaintea invaziei în Ucraina

Uniunea Europeană a acuzat, marţi, Rusia că a comis atacuri cibernetice asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înaintea lansării invaziei militare în Ucraina, pe 24 februarie. "Atacurile cibernetice au avut loc cu o oră înainte de lansarea invaziei neprovocate şi nejustificate a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022, pentru a facilita operaţiunile militare", a declarat marţi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. "Atacul a cauzat perturbări majore ale comunicaţiilor, afectând servicii publice, companii şi utilizatori particulari din Ucraina; de asemenea, au fost afectate numeroase ţări membre ale Uniunii Europene", a subliniat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Figaro.

UPDATE 15:50. Echipamentele militare promise de Occident, în acţiune în Ucraina

În a 76-a zi a războiului, Ucraina primeşte echipament militar suplimentar. În regiunea Odessa au ajuns echipamente de artilerie. Un lansator de mortiere M777A2, care poate trage cu obuze de 155 mm, a fost surprins în oraşul Oblast, din regiunea Odessa. Un astfel de lansator are o rază de acţiune de 40 de kilometri. Potrivit autorităţilor ucrainene, 100 de astfel de lansatoare au fost donate Ucrainei în ultima perioadă. Aceste echipamente sunt în dotarea armatelor din Australia, Canada, India, Arabia Saudită sau Statele Unite ale Americii. Lansatoarele de tip M777A2 au fost folosite şi în războiul din Afganistan.

UPDATE 14:49. Crește numărul delfinilor morții în Marea Neagră. Războiul din Ucraina, o posibilă cauză

Numărul crescut al delfinilor morți în Marea Neagră, în ultima perioadă, ar fi putut fi cauzat de războiul din Ucraina, spun oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Cercetătorii cred că poluarea fonică sporită din nordul Mării Negre, cauzată de cele aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare, ar fi putut conduce delfinii spre sud, spre țărmurile turcești și bulgare, unde sunt blocați sau prinși în plasele de pescuit. 

De la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a eșuărilor delfinilor pe coasta Mării Negre. Peste 80 de au fost găsiți morți în vest, lucru catalogat de Fundația Turcă de Cercetare Marină (Tudav) drept „o creștere extraordinară” .

Investigațiile inițiale ale lui Tudav au arătat că aproximativ jumătate dintre acești delfini au murit după ce s-au încurcat în plasele de pescuit. Soarta celeilalte jumătăți, însă, este încă o „întrebare fără răspuns”, potrivit doctorului Bayram Öztürk, președintele Tudav.

„Trauma acustică este una dintre posibilitățile care îmi vin în minte”, a spus Öztürk.

Potrivit doctorului Pavel Gol'din, cercetător la Academia Națională de Științe din Ucraina, în timp ce traumele acustice pot explica eșuările, zgomotul subacvatic constant cauzat de activitățile militare ar putea explica rata mai mare de captură accidentală.

UPDATE 14:20. ONU: Numărul real al civililor morţi în Ucraina este ”cu mii mai mare” decât cifrele oficiale

Numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul războiului este ”cu mii mai mare” decât cifrele oficiale, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului în Ucraina, Matilda Bogner, potrivit The Guardian. Potrivit Organizației, numărul oficial al civililor care au murit în războiul din Ucraina se ridică la 3.381, iar numărul răniţilor se ridică la 3.680.

”Am lucrat la estimări, dar tot ce pot spune deocamdată este că numărul este cu mii mai mare decât cifrele pe care vi le-am oferit până în prezent”, a precizat Matilda Bogner cu privire la numărul oficial al morţilor şi răniţilor.

Echipa ONU, care include 55 de observatori în Ucraina, a anunţat că majoritatea deceselor au fost cauzate de arme explozive cu o arie largă de impact, cum ar fi rachetele şi atacurile aeriene.

”Marea gaură neagră este într-adevăr Mariupol, unde ne-a fost greu să accesăm pe deplin zonele şi să obţinem informaţii complet coroborate”, a mai afirmat ea.

Bogner a mai subliniat că echipa ei investighează, de asemenea, ”acuzaţii credibile” de tortură, maltratare şi execuţii din partea forţelor ucrainene împotriva forţelor invadatoare ruse şi a grupurilor armate afiliate. ”În ceea ce priveşte anvergura încălcărilor de către forţele ucrainene, deşi amploarea este semnificativ mai mare în ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva forţelor ruse, documentăm şi încălcările forţelor ucrainene”, a mai spus Matilda Bogner.

UPDATE 13:00. Experții anunță când se va întoarce roata în războiul lui Putin

De Ziua Victoriei, Rusia şi-a etalat armamentul în asediul din Ucraina. Trupele Moscovei au început să bombardeze obiective la întâmplare, fără să mai conteze dacă sunt ţinte civile sau militare. Cel puţin un om a murit şi alţi cinci au fost răniţi în Odessa după ce rachete hipersonice lansate de pe submarine au distrus un centru comercial şi două hoteluri. 

Curajul arătat de soldaţi şi civili la Mariupol inspiră trupele ucrainene de pretutindeni. Avansul rus pare că s-a oprit în Donbas şi regiunile de Est, iar specialiştii cred că odată cu sosirea armamentului mult mai performant din Vest, roata se va întoarce în acest război. 

UPDATE 12:28. Armata ucraineană avertizează că Rusia ar putea viza uzinele chimice ale ţării

Forţele armate ale Ucrainei avertizează că există posibilitatea ca Rusia să vizeze uzinele chimice ale ţării, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

”Nu este exclusă posibilitatea de sabotare a uzinelor chimice ale Ucrainei, şi nu sunt excluse acuzaţiile suplimentare la adresa forţelor armate ale Ucrainei”. Afirmaţia personalului militar Ucrainei nu a fost explicată imediat, marţi. Cu toate acestea, declaraţiile vin după ce depozitele de petrol şi alte zone industriale au fost vizate de bombardamentele forţelor ruse în timpul războiului.

UPDATE 11:29. Rusia trage cu rachete hipersonice la Odessa

Un centru comercial și două hoteluri au fost lovite luni de atacurile militare rusești în orașul-port Odesa, din sud, transmite CNN. Trei rachete Kinzhal – noile rachete hipersonice ale Rusiei – au fost trase dintr-un avion, lovind „o țintă a infrastructurii turistice”, a declarat Sergey Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale Odessa.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Bratchuk nu a identificat ținta, dar CNN a geolocalizat și verificat autenticitatea a două videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare, care arată pagube semnificative la un hotel din satul Zatoka. Unul dintre videoclipuri a fost publicat pentru prima dată de Consiliul Municipiului Odesa.  Acesta este al doilea hotel din regiunea Odessa care a fost vizat luni. Nu este clar de ce au fost bombardate cele două hoteluri.

De asemenea, un centru comercial a fost lovit de șapte rachete, potrivit Comandamentului Operațional de Sud al Forțelor Armate al Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite, iar o persoană a murit, se arată în comunicat. 

UPDATE 10:15. Țările NATO pot fi distruse de Rusia în jumătate de oră, în cazul unui război nuclear, avertizează  Roscosmos

Țările NATO pot fi "distruse" de Rusia într-o jumătate de oră în cazul unui război nuclear, a declarat șeful agenției spațiale ruse, într-o afirmație provocatoare. Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos, este cunoscut pentru declarații șocante, scrie The Independent.

„Într-un război nuclear, țările NATO vor fi distruse de noi într-o jumătate de oră. Dar nu trebuie să permitem acest lucru, deoarece consecințele schimbului de lovituri nucleare vor afecta starea planetei noastre”, a spus Dmitri Rogozin.

Prin urmare, afirmă șeful Roscosmos, Rusia va trebui să „învingă acest inamic mai puternic din punct de vedere economic și militar” cu mijloace armate convenționale.

„NATO duce un război împotriva noastră. Ei nu au anunțat-o, dar asta nu schimbă nimic. Acum este evident pentru toată lumea. Acesta este un război pentru adevăr și pentru dreptul Rusiei de a exista ca stat unic și independent”, a mai spus Rogozin într-o altă postare pe Telegram. 

UPDATE 9:30. Rachete lovesc orașul Odessa

Clădirile din Odesa erau în ruine marți, la o zi după ce forțele de la Kremlin au bombardat cu rachete portul din sudul Ucrainei, iar președintele rus Vladimir Putin a condus festivități sfidătoare de marcare a Zilei Victoriei, potrivit Reuters.

În timp ce Putin a păstrat tăcerea cu privire la planurile de escaladare în Ucraina, luptele nu au încetat, forțele rusești reînnoind luni eforturile pentru a învinge ultimele trupe ucrainene care rezistau în combinatul Azovstal, din Mariupol. „Luptați pentru Patrie, pentru viitorul ei, pentru ca nimeni să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru ca în lume să nu mai existe loc pentru călăi, câștigători și naziști", a declarat Putin, la Ziua Victoriei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul de luni, a promis că ucrainenii vor triumfa.

UPDATE 8:00. Ministrul francez de Externe: Putin este "în negare"

Preşedintele rus Vladimir Putin este "în negare" şi într-o "justificare complet revizionistă" a războiului din Ucraina, a apreciat luni şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul BFMTV.

Într-un discurs pentru a sărbători aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, preşedintele rus a afirmat luni că armata sa luptă în Ucraina pentru a-şi apăra "patria" în faţa unei "ameninţări inacceptabile".

"Este un fel de închidere a lui Putin în război", a estimat ministrul francez de externe. Preşedintele rus "este în negare. Este în justificarea complet revizionistă a motivelor războiului. Are un discurs de negare şi de inversare a responsabilităţilor", a insistat el. "Nu este nimic nou" după discursul preşedintelui rus în cursul paradei militare din Piaţa Roşie din Moscova, a spus Jean-Yves Le Drian.

"Agresiunea rusă continuă, războiul continuă, obiectivele războiului sunt aceleaşi, fie că este vorba de neutralizarea Ucrainei, demilitarizarea ei, denazificarea ei, recuperarea teritoriilor... Asta nu s-a schimbat", a declarat ministrul francez. 

Şeful diplomaţiei de la Paris a subliniat "eroarea globală de apreciere" a preşedintelui rus asupra situaţiei din Ucraina, estimând că Putin a făcut "patru erori strategice", subestimând rezistenţa ucraineană, răspunsul european, solidaritatea din cadrul Alianţei Atlantice şi "supraestimându-şi" armata. Aceste elemente "au ca rezultat lansarea unui război care va fi lung, dificil", a declarat Jean-Yves Le Drian. "Ar putea însemna un război de câţiva ani", a adăugat el, citat de AFP.

Biden a reactivat pentru Ucraina o lege de asistenţă militară datând din al Doilea Război Mondial

Preşedintele SUA a promulgat, luni seară, o lege care va facilita transferul de către armata americană a echipamentelor militare în Ucraina, în contextul invaziei ruse.

Joe Biden a semnat proiectul de lege în Biroul Oval, informează The Hill.

Proiectul de lege, cunoscut oficial sub numele de Lend-Lease Act din 2022 pentru Apărarea Democrației din Ucraina, a fost adoptat luna trecută de Congres cu sprijin bipartizan.  

Biden a afirmat sprijinul SUA pentru ucraineni "în lupta lor pentru a-și apăra țara și democrația împotriva războiului brutal al lui Putin".

"Ucrainenii plătesc în fiecare zi cu viața. Costul luptei nu este ieftin, dar renunțarea la agresiune este și mai costisitoare. De aceea, le suntem alături în această situaţie", a spus Biden. 

Proiectul de lege a fost introdus de senatorii John Cornyn şi Ben Cardin. Actul legislativ prevede împrumutul sau transferul spre utilizare a echipamentelor militare în Ucraina şi în ţări aliate din estul Europei. Este vorba despre reactivarea unei politici aplicate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Proiectul a fost aprobat de cele două camere ale Congresului SUA în aprilie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aplaudat semnarea proiectului de lege.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Sunt convins că vom câștiga din nou împreună. Și vom apăra democrația în Ucraina. Și în Europa. Ca acum 77 de ani", a scris Zelenski pe Twitter.

Vineri, Joseph Biden a aprobat un nou plan de asistenţă militară destinată Ucrainei, în valoare de 150 de milioane de dolari.

Preşedintele american mai are la dispoziţie fonduri de 200 de milioane de dolari pe care le poate furniza ca asistenţă externă fără a solicita aprobarea Congresului SUA. În plus, Biden a cerut Congresului de la Washington să aprobe rapid fonduri suplimentare de 33 de miliarde de dolari pentru asistenţă militară, financiară şi umanitară destinată Ucrainei. De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, administraţia Biden a oferit aproximativ 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar Kievului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 76 LIVE TEXT. Singurul scenariu în care Putin va apela la armele nucleare. Avertismentul serviciilor secrete americane