Antena Meniu Search
x

Video Singura femeie-pilot din echipa de acrobaţie a României, pe drumul spre succesul internaţional. Povestea unui vis care a prins aripi

O femeie la manşă nu mai este de mult o apariţie surprinzătoare, însă puţine aleg aviaţia acrobatică. În România avem acum o singură femeie-pilot care întoarce capete la propriu şi face acrobaţii cu avionul. Spectacolul în aer nu mai are niciun secret pentru Andreea Bănesaru, o tânără de doar 23 de ani care face echipă cu aviatorii neînfricaţi din formaţia Şoimii României.

de Madeline Neagoe

la 19.03.2023, 21:49

Vezi și

În fiecare an, se înscriu în aerocluburile din toată ţara peste 3000 de tineri. Toţi cu visul să devină piloţi. Foarte puţini sunt însă cei care ajung piloţi acrobaţi, adică să facă pilotaj la nivelul unui sport de performanţă. Andreea recunoaşte: nici măcar nu îndrăznea să-şi ducă visul atât de departe. 

Andreea Bănesaru, pilot acrobat: Vedeam Şoimii cum zboară şi cum se antrenează ei întotdeauna în formaţie şi îmi doream şi eu să ajung ca ei. Credeam că doar o să fiu un simplu instructor şi probabil o să fac puţină acrobaţie, dar nu m-am gândit că o să ajung la nivelul asta la care am ajuns acum. 

Neînfricata Andreea a deschis un drum istoric

S-a dovedit rapid că este neînfricată, are talent şi rezistenţă. Astfel, a deschis un drum istoric.

Pe acelaşi subiect

George Rotaru, directorul Aeroclubul României: Mai avem în evaluarea acum alţi sportivi şi alte sportive din ţară şi cred că în 3-4 ani de zile o să avem o echipă de fete. 

Andreea a ajuns la manşa unui avion când avea doar câţiva ani. Părinţii ei nu sunt piloţi, dar lucrează în domeniu şi le-ar fi plăcut ca fata lor să zboare. Ştiu că presiunea este uriaşă la manşa unui avion care se joacă ameţitor cu gravitaţia. Dar mai ştiu şi că au cea mai curajoasă fată din lume, care îşi lasă temerile acasă.

Andreea Bănesaru, pilot acrobat: Ei sunt foarte mândri de mine şi mă susţin în tot ceea ce fac. 

Performaţa se obţine cu mult efort şi multe ore de zbor. 5 zile pe săptămână, weekend-uri şi cantonamente. Toate acestea o vor duce pe Andreea spre următorul obiectiv: o competiţie internaţională. 

George Rotaru, directorul Aeroclubul României: Organizăm la Deva în Iulie Campionatul European de acrobaţie unde mergem cu o echipă tânără, nouă. Andreea este unul dintre concurenţii noştri. 

Din 2015, de când au început să participe la competiţii internaţionale, piloţii acrobaţi români s-au tot întors acasă cu rezultate spectaculoase. Campionii Europeni la categoria Advanced sunt la noi în ţară acum!  Anul acesta, Aeroclubul României împlineşte 100 de ani de la înfiinţare, iar aviatorii  pregătesc reprezentaţii în mai multe oraşe din ţară. De Ziua Copilului, cluburile îşi deschid porţile pentru ca cei curioşi să afle totul despre zbor. Şi despre îndrăzneala de a visa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » Singura femeie-pilot din echipa de acrobaţie a României, pe drumul spre succesul internaţional. Povestea unui vis care a prins aripi