Antena Meniu Search
x

Agenţia Fitch: Gigantul imobiliar chinez Evergrande a intrat în incapacitate de plată

Dezvoltatorul imobiliar Evergrande nu a reuşit să-şi achite la termen datoriile, anunţă agenția de rating Fitch, care a retrogradat joi compania chineză. Gigantul imobiliar a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată.

de Redactia Observator

la 09.12.2021, 11:50

- Profimedia

Agenția de rating Fitch a retrogradat joi compania Evergrande și filialele sale, întrucât firma nu și-a îndeplinit obligațiile financiare, relatează CNN. Potrivit Fitch Ratings, retrogradarea reflectă incapacitatea companiei de a plăti dobânda datorată la începutul acestei săptămâni pentru două obligațiuni denominate în dolari. Plățile erau scadente cu o lună în urmă, iar perioadele de grație au expirat luni.

Reprezentanţii Fitch au precizat că Evergrande nu a făcut niciun anunț despre plăți și nici nu a răspuns la întrebările agenției de rating. "Prin urmare, presupunem că (datoriile n.r.) nu au fost achitate", transmite Fitch.

Evergrande are datorii de 300 de miliarde de dolari

Datoriile totale ale Evergrande se ridică la aproximativ 300 de miliarde de dolari, iar analiștii şi-au exprimat îngrijorarea în ultimele luni cu privire la efectele dezastruoase pe care le-ar putea avea prăbuşirea gigantului imobiliar la nivelul economiei internaţionale. Se prefigura chiar şi o nouă criză economică, similară celei din 2008.

În octombrie, analiştii JP Morgan specializaţi în sectorul imobiliar din China şi Hong Kong au spus că este probabil ca tactica să fi fost folosită pentru a ajuta firmele să pară că se conformeze noilor limite de îndatorare introduse anul trecut, dar cazul Evergrande pare a fi extrem. ”În locul unei reduceri reale a îndatorării, credem că Evergrande a transferat o parte din datoriile cu dobândă în categoria datoriilor din afara bilanţului, cum ar fi hârtiile comerciale, produsele de administrare a averilor şi instrumentele financiare perpetue”. Analiştii estimează că raportul între datorii şi active al Evergrande era de cel puţin 177% în primul semestru, în loc de cel raportat, de 100%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Agenţia Fitch: Gigantul imobiliar chinez Evergrande a intrat în incapacitate de plată