Antena Meniu Search
x

Video Lumea, în pragul unei crize financiare ca în 2008. Ce efecte ar putea avea prăbușirea gigantului chinez Evergrande, cu datorii de 300 mld. $

Şi dacă o pandemie nu era suficientă, lumea s-ar putea îndrepta spre o criză financiară uriaşă. Iar ameninţarea vine tot din China, după ce una dintre cele mai mari companii imobiliare de acolo a ajuns în pragul falimentului. Are datorii de 300 de miliarde de dolari şi nu are bani să le plătească. Analiştii financiari se tem acum că va declanşa o reacţie în lanţ pe piaţa imobiliară mondială, la fel cum s-a întâmplat în 2008.

de Redactia Observator

la 23.09.2021, 21:30

Vezi și

Este ilustrarea perfectă a unei crize financiare care ar putea afecta lumea întreagă. 15 blocuri uriaşe demolate la un semn. Nu erau finisate şi stăteau goale din 2013, după ce un dezvoltator a rămas fără bani, iar altul a descoperit defecte de construcție. A fost semnalul care a declanşat seismul pe piaţa imobiliară a Chinei şi a zguduit din temelii a doua cea mai mare companie imobiliară a ţării.

Evergrande le promitea chinezilor visul occidental

Înfiinţată în 1996, Evergrande le promitea chinezilor visul occidental, un trai în complexe rezidenţiale, cu toate facilităţile. Aşa că s-a pus pe construit. Numai că o continuă expanisiune a dus la acumularea de datorii, iar până la faliment nu mai e decât un pas.

Francis Lun, analist financiar: Grupul Evergrande are o datorie de aproximativ 300 de miliarde de dolari, este o datorie uriaşă. Dacă se prăbuşeşte, clar va trimite o undă de şoc pe piaţa imobiliară din China.   

Pe acelaşi subiect

Pentru a face rost de bani, a vândut mult sub preţul pieţei, ba chiar şi-a pus angajaţii să împrumute compania, însă acum nu mai are de unde să le dea banii înapoi.

Francis Lun, analist financiar: Potrivit unor surse, Grupul Evergrande va fi împărţit în trei entităţi separate. În final se va ajunge la o lichidare controlată a bunurilor Evergrande.

Evergrande, asemănări cu colapsul Lehman Brothers

Economiştii au o senzaţie de deja vu - criza seamnă prea mult cu prăbuşirea Lehman Brothers care a declanşat marea criză financiară din 2008. Evergrande datorează bani unui număr de 171 de bănci și 121 de organizații financiare chineze, aşa că falimentul gigantului imobiliar ar îngenunchia piaţa de credite. Acest lucru nu are cum să rămână fără efect la nivel mondial, ţinând cont de faptul că vorbim de a doua cea mai mare economie a lumii.

Jen Psaki, purtător cuvânt Casa Albă: Monitorizăm în prezent pieţele globale, bineînţeles prin Departamentul Trezoreriei, în principal, inclusiv evaluăm riscurile la adresa economiei americane şi suntem pregătiţi să intervenim, dacă este nevoie.

Acţiunile companiei au crescut cu 18% azi, după ce societatea a anunţat că a ajuns la o înţelegere cu deţinătorii chinezi de obligaţiuni. Aprecierea este însă infimă, dacă ţinem cont că Evergrande a pierdut 80% din valoare în ultimele săptămâni. Săptămâna viitoare, gigantul imobiliar are termen limită pentru plata unei dobânzi de aproape 50 de miliarde de dolari. Dacă nu face rost de aceşti bani, colapsul poate fi iminent. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Lumea, în pragul unei crize financiare ca în 2008. Ce efecte ar putea avea prăbușirea gigantului chinez Evergrande, cu datorii de 300 mld. $