Antena Meniu Search
x

Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema

Scandalul Evergrande pare să prezică sfârșitul modelului ”Construiți, construiți, construiți”, arată o analiză Financial Times despre bula imobiliară din China. În 2020, gigantul era evaluat la 41 miliarde de dolari, iar în prezent a ajuns cel mai bun exemplu pentru problemele uriașe din strategia de creștere economică a Beijingului.

de Redactia Observator

la 23.09.2021, 13:20

Vezi și

Imagini dramatice filmate în orașul Kunming, la finalul lunii august arată amploarea bulei imobiliare din China. Martorii țipă îngroziți în clipa în care 15 blocuri gigant de apartamente sunt demolate în mai puțin de un minut prin 85.000 de explozii controlate. Blocurile neterminate dintr-un un complex numit Sunshine City II stăteau goale din 2013, după ce un dezvoltator a rămas fără bani iar altul a descoperit defecte de construcție.

Această cicatrice urbană care a rezistat aproape 10 ani va fi în final vindecată”, a comentat ziarul Kunming Daily după demolare. Astfel de peisaje sunt frecvente în toată China, unde Evergrande - cea mai îndatorată companie imobiliară din lume - traversează o criză de lichidități care s-ar putea dovedi fatală, scrie Financial Times. Criza Evergrande arată atât viteza cu care se pot destrăma averile marilor corporații, cât și defectele majore ale modelului de creștere economică din China.

Evergrande este doar simptomul unei probleme mult mai mari. Marele sector imobiliar al Chinei, care contribuie cu 29% la produsul intern brut al țării, este atât de supraconstruit încât amenință să nu mai fie principalul motor al creșterii economice. Ba mai mult riscă să devină un obstacol în calea acesteia. 

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sunt atât de multe locuințe goale în China încât pot încăpea în ele peste 90 de milioane de oameni, explică pentru Financial Times Logan Wright, director la Rhodium Group, o companie de consultanță. Ca să ne facem o idee: cinci țări din G7 - Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada - și-ar putea găzdui fiecare întreaga populație în apartamentele goale din China și le-ar mai rămâne și spațiu liber.

O locuință medie din China are spațiu pentru cel puțin trei persoane. „Estimăm că inventarul de locuințe existent, dar nevândut, are 3 miliarde de metri pătrați, ceea ce este suficient pentru a găzdui 30 de milioane de familii”, spune Wright. Supraoferta este o problemă de câțiva ani. Cce s-a schimbat? Anul trecut China a decis că problema a devenit atât de cronică încât trebuie tratată cu fermitate. Președintele Xi Jinping nu mai tolerează excesele din sectorul imobiliar, iar Beijingul a stabilit „trei linii roșii” pentru a reduce nivelul datoriilor din sector. Evergrande se dovedește a fi prima mare victimă. Miercuri compania a anunțat că își va îndeplini obligațiile de plată pentru o datorie internă, dar joi Evergrande trebuie să plătească dobânzi pentru o obligațiune în dolari americani.

Pe măsură ce compania se clatină, criza Evergrande ridică o întrebare fundamentală pentru cea de-a doua economie din lume. A deraiat modelul de creștere al Chinei, cea mai puternică locomotivă a economiei mondiale? Leland Miller, director executiv la China Beige Book, o firmă de consultanță, crede că da: „Conducerea de la Beijing a fost mai îngrijorată de creșterea economică decât oricine din vest. Acum sunt voci care recunosc că vechiul model ”Construiți, construiți, construiți” nu mai funcționează și că devine de fapt periculos. Conducerea pare că nu mai are răbdare în a schimba modelul de creștere economică ”, spune Miller.

Ting Lu, economist șef la banca de investiții Nomura, nu crede ăa Evergrande va declanșa un colaps economic. Dar e de părere că încercările Beijingului de a trece de la un model de creștere la altul ar putea scădea semnificativ creșterea anuală în viitor. 

Wright spune că sectorul imobiliar devine o amenințare la adresa stabilității financiare, economice și sociale - a stârnit deja proteste în mai multe orașe. „Este foarte dificil să oferim o poveste convingătoare conform căreia creșterea potențială a Chinei va depăși 4% în următorul deceniu”.  „Suntem pregătiți de un roller-coaster politic și economic”, spune și Miller. „Nu aș fi surprins dacă peste un deceniu creșterea PIB-ului ar fi de 1 sau 2%”. Dacă astfel de scenarii se dovedesc a fi corecte, „miracolul” creșterii chineze este în pericol. Între 2000-2009, PIB-ului Chinei a crescut în medie cu 10,4% pe an. Această performanță a scăzut între 2010-2019, când PIB-ul anual a crescut cu o medie de 7,68%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema