Antena Meniu Search
x

Alegeri Franţa. Extrema dreaptă a urcat în sondaje înainte de turul de duminică. RN, dat câştigător cu 37%

Alegeri Franţa 2024. Un sondaj preelectoral publicat vineri de cotidianul Les Echos arată o nouă creştere a intenţiilor de vot pentru Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN, extremă dreapta), până la 37%, cu două zile înaintea primului tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa.

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 13:10

Alegeri Franţa. Extrema dreaptă RN a urcat în sondaje înainte de turul de duminică: Este dată câştigătoare cu 37%
Alegeri Franţa. Extrema dreaptă RN a urcat în sondaje înainte de turul de duminică: Este dată câştigătoare cu 37% - Profimedia

RN a urcat cu două puncte procentuale faţă de precedentul sondaj OpinionWay de acum o săptămână, în timp ce blocul centrist Împreună (Ensemble) al preşedintelui Macron a coborât la 20%, în scădere cu două puncte procentuale.

Alianţa de stânga Noul Front Popular se află la cota 28%, neschimbată faţă de acum o săptămână. OpinionWay nu a făcut proiecţii cu privire la viitoarea distribuţie a mandatelor în camera legislativă inferioară, distrbuţie care, dat fiind sistemul de vot în două tururi, ar putea să difere semnificativ de intenţiile de vot măsurate.

RN ar putea să depăşească pragul de 289 de locuri pentru majoritatea absolută

Articolul continuă după reclamă

Potrivit unui alt sondaj prezentat BFM TV, RN ar putea să depăşească pragul de 289 de locuri pentru a avea o majoritate absolută. Sondajul plasează RN şi pe aliaţi săi într-o marjă de 260-295 de mandate.

Pe acelaşi subiect

Rezultatul final al alegerilor va fi cunoscut după turul al doilea de pe 7 iulie şi este dificil de prognozat în stadiul actual, întrucât va depinde considerabil de măsura în care rivalii RN se vor coaliza şi îşi vor retrage candidaţii proprii pentru a bloca extrema dreaptă.

Bardella: Nu se pune problema de a lăsa Moscova să absoarbă Ucraina, dar fără a trimite trupe

Liderul RN Jordan Bardella a dat asigurări joi că nu va lăsa "imperialismul rus să absoarbă un stat aliat precum Ucraina", în timp ce a insistat că va refuza trimiterea de soldaţi francezi pe teritoriul ucrainean dacă va deveni prim-ministru în urma alegerilor legislative.

"Poziţia mea este foarte simplă faţă de acest conflict (...) Nu s-a schimbat niciodată. Este cea de a sprijini Ucraina şi de a evita o escaladare cu Rusia care este, vă reamintesc, o putere nucleară", a declarat el în cadrul unei dezbateri televizate cu actualul premier Gabriel Attal şi candidatul de stânga Olivier Faure. Jordan Bardella a subliniat că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar reprezenta "un risc de cobeligeranţă", "deci un risc de escaladare în ce priveşte o putere (...) nucleară".

În opinia sa, această poziţie izolează Franţa şi faţă de partenerii săi europeni. "Există multe ţări europene care, tocmai, nu doresc ca soldaţii lor să fie trimişi în Ucraina", a declarat el. "Sunt, de asemenea, împotriva trimiterii de rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea, de exemplu, să lovească direct teritoriul rus şi să pună Franţa şi francezii într-o situaţie de cobeligeranţă", a continuat el.

Olivier Faure (socialist) s-a declarat, dimpotrivă, "în favoarea" trimiterii de rachete "dacă este vorba despre rachete care fac posibilă ţintirea infrastructurilor de pe teritoriul rus servind la bombardarea teritoriului ucrainean". "Această poveste nu este doar a ucrainenilor, este şi a noastră. Pentru că frontierele de acolo sunt cele ale libertăţii, ale Europei", a mai declarat el.

La rândul său, Gabriel Attal, candidatul partidului preşedintelui Emmanuel Macron, a reiterat că este necesar să îi susţinem pe ucraineni atât "pentru că ei apără valori care sunt ale noastre: democraţia, libertatea", cât şi "pentru că sprijinindu-i, îi apărăm pe francezi şi viaţa lor de zi cu zi".

"Dacă acest război s-ar încheia pentru că Rusia a câştigat în ce priveşte Ucraina, ar fi teribil şi în viaţa de zi cu zi a francezilor", a avertizat el, arătând spre inflaţia "care ar exploda şi mai mult" şi "un val migrator foarte important în Europa".

Premierul a revenit şi asupra comentariilor făcute de figura de frunte a extremei drepte, Marine Le Pen, care pare să fi pus sub semnul întrebării calitatea preşedintelui Macron de şef al forţelor armate.

"Mesajul transmis de Marine Le Pen este clar: dacă Rassemblement National va câştiga aceste alegeri, ar exista o formă de dispută între premier şi preşedintele ţării pentru a şti cine are rolul de şef al armatei", a insistat el. "Este un mesaj transmis puterilor mondiale, lumii întregi, care este un mesaj foarte grav pentru securitatea francezilor şi pentru supravieţuire", a mai afirmat Gabriel Attal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Alegeri Franţa. Extrema dreaptă a urcat în sondaje înainte de turul de duminică. RN, dat câştigător cu 37%