Antena Meniu Search
x

Video Cine este Jordan Bardella, extremistul de 28 de ani care l-a forţat pe Emmanuel Macron să dizolve Parlamentul şi să ceară alegeri anticipate

De departe cea mai răsunătoare victorie a extremei drepte este cea din Franţa. Partidul extremist al lui Marine Le Pen a îngenunchiat partidul preşedintelui Emmanuel Macron. A obţinut un scor dublu în faţa liberalilor, graţie lui Jordan Bardella, noul star al politicii franceze şi al extremei drepte europene.

de Redactia Observator

la 10.06.2024 , 20:57

Jordan Bardella are doar 28 de ani. Cu el cap de listă, partidul de extremă dreapta, Rassemblement National, a reuşit să obţină 32% din voturi, în timp ce coaliţia liberală a liderului de la Elysee a ajuns doar la 15 procente.

"Acest mesaj clar adresat lui Emmanuel Macron şi liderilor europeni indică determinarea ţării noastre ca să schimbăm direcţia Uniunii Europene. În seara asta, un vânt al speranţei s-a ridicat în Franţa şi e doar începutul", a declarat Jordan Bardella, președintele partidului Mitingul Național de extremă dreaptă.

La nici o oră după anunţarea primelor rezultate, Macron a dizolvat Parlamentul.

Vezi și

Macron a dizolvat Parlamentul, imediat după primele rezultate

Pe acelaşi subiect

"Am decis să vă redau alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară. În câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc pe 30 iunie pentru primul tur, şi pe 7 iulie pentru al doilea tur", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Liderul de la Elysee şi-a pus toată speranţa în mâinile electoratului francez. Pariul s-ar putea dovedi însă riscant. Ultitmul preşedinte francez care a făcut asta, Jaques Chirac în 1997, s-a văzut apoi nevoit să coabiteze cu un guvern ostil.

"Francezii nu votează pentru reprezentanţii lor în Parlamentul European sau pentru reprezentanţii din Adunarea Naţională. Ei votează ca să-i spună NU lui Macron", explică Dominique Moïsi, analist politic. 

La sediul partidului, pe scenă, alături de Jordan Bardella, a urcat şi Marine Le Pen, lider de facto al extremei drepte franceze în ultimii 20 de ani.

Jordan Bardella are şanse mari ca în nici două luni să devină noul prim-ministru al Franţei. A intrat în politică de la vârsta fragedă de 16 de ani, iar când s-a înscris în partid, le-a spus jurnaliştilor că a făcut-o pentru Marine Le Pen. Zece ani mai târziu, Le Pen l-a pus preşedintele partidului. A câştigat electorat cu un discurs dur împotriva minorităţilor sexuale şi imigranţilor, chiar dacă bunicii lui sunt din Algeria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Cine este Jordan Bardella, extremistul de 28 de ani care l-a forţat pe Emmanuel Macron să dizolve Parlamentul şi să ceară alegeri anticipate