Antena Meniu Search
x

Alexei Navalnîi susține că penitenciarul unde este încarcerat i-a schimbat statutul de deținut în „terorist”

Opozantul rus, Alexei Navalnîi a declarat, luni, că închisoarea în care este încarcerat i-a schimbat statutul de deținut în „terorist” și „extremist”, scrie Reuters. 

de Redactia Observator

la 11.10.2021, 15:12

Alexei Navalnîi susține că penitenciarul unde este încarcerat i-a schimbat statutul de deținut în „terorist”
Alexei Navalnîi susține că penitenciarul unde este încarcerat i-a schimbat statutul de deținut în „terorist” - Profimedia Images

Cel mai vehement critic al președintelui rus a transmis, pe Instagram, că a fost convocat în fața unei comisii care a votat în unanimitate în favoarea schimbării statutului său de deținut. "Acum am un semn deasupra celulei care spune că sunt terorist".

Un grup de 45 de ţări occidentale, între care Franţa, Regatul Unit, Germania şi Canada, au cerut, la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ca Rusia să prezinte explicaţii după otrăvirea în 2020 a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi.

Moscova are un termen de zece zile pentru a răspunde întrebărilor care-i sunt adresate de către aceste ţări, conform regulamentului OIAC, cu sediul la Haga, au anunţat marţi reprezentanţi ai celor 45 de ţări, între care se află toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit ambasadorului Franţei în Olanda. Mai mulți experţi occidentali cred că opozantul Kremlinului a fost otrăvit, în august 2020, cu agentul neurotoxic Noviciok, conceput în epoca sovietică.

Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un Noviciok

Pe acelaşi subiect

Principalul critic al Kremlinului a supravieţuit în vară unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, creat de către armata sovietică.

Opozantul îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi serviciile ruse de informaţii FSB de faptul că au vrut să-l ”elimine”, acuzaţii dezminţite de puterea rusă, care refuză să ancheteze cu privire la tentativa asasinării acestuia.

La revenirea sa în Rusia, după cinci luni de convalescenţă în Germania, Navalnîi a fost arestat, la sosirea pe un aeroport, la Moscova, iar apoi a fost judecat rapid şi trimis la închisoare din cauza încălcării unui control judiciar în cazul de fraudă din 2014.

Navalnîi s-a specializat în anchete de corupţie vizându-l pe Putin şi anturajul acestuia. El are milioane de abonaţi pe reţele de socializare.

Trei laboratoare europene au conchis că a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok, conceput în scopuri militare în epoca sovietică, iar capitale occidentale au îndemnat Rusia să prezinte explicaţii şi să ancheteze. Moscova a respins toate acuzaţiile.

Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară, într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l denunţă drept politic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Alexei Navalnîi susține că penitenciarul unde este încarcerat i-a schimbat statutul de deținut în „terorist”