Antena Meniu Search
x

Alianţa China-Rusia. Ce anunţă Putin şi Xi în două editoriale publicate în organele de propagandă ale celor două ţări

Președintele chinez Xi Jinping a aterizat la Moscova în jurul orei 12.00, ora României. Vladimir Putin şi Xi Jinping au scris înaintea întâlnirii de luni după amiază articole în care laudă apropierea Moscova-Beijing în organele de propagandă ale celor două state: liderul de la Kremlin pentru Ziarul Poporului din China şi liderul chinez pentru agenţia rusă Ria Novosti. Într-un articol pentru The People's Daily, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, Putin a încercat să prezinte Rusia și China ca aliați apropiați, uniți împotriva hegemoniei SUA și a expansiunii NATO. Iar Xi Jinping a prezentat China drept un mediator pentru pace în Ucraina.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 12:20

Alianţa China-Rusia. Ce anunţă Putin şi Xi în două editoriale publicate în organele de propagandă ale celor două ţări
Vladimir Putin şi Xi Jinping - Profimedia

Înaintea vizitei sale în Rusia, liderul chinez Xi Jinping a lăudat legăturile tot mai puternice ale Beijingului cu Moscova, încercând totodată să prezinte China drept un mediator de pace în războiul din Ucraina. Într-un articol scris de Xi Jinping pentru Ria Novosti, agenţia rusă de stat, şi Rossiyskaya Gazeta, liderul chinez a spus că cele două ţări "au cimentat o încredere politică reciprocă și au promovat un nou model de relații între țări mari".

"Relația bilaterală a devenit una mai matură și mai rezistentă. Este plină de dinamism și vitalitate, oferind un bun exemplu pentru dezvoltarea unui nou model de relații între țări mari, care să includă încredere reciprocă, coexistență pașnică și cooperare de tip câștig-câștig", a scris Xi în articolul intitulat "Către noi perspective pentru prietenia China-Rusia'.

În ceea ce privește Ucraina, Xi a prezentat China ca un mediator de pace, considerând abordarea Beijingului drept "constructivă în atenuarea efectelor de contagiune ale crizei și în facilitarea unei soluționări politice".  Încercarea lui Xi de a prezenta China drept un mediator neutru pentru pace vine în timp ce Beijingul se luptă să balanseze prietenia "fără limite" cu Moscova și legăturile rupte cu Occidentul, scrie CNN.

Luna trecută, Ministerul de Externe al Chinei a publicat un document cu privire la poziţionarea Chinei în războiul din Ucraina, a cerut reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și a subliniat opoziția Beijingului față de utilizarea armelor nucleare - o poziție pe care Xi a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

Pe acelaşi subiect

Dar pretenția Beijingului că este neutru este sever subminată de refuzul de a recunoaște natura conflictului, până acum China a evitat să numească războiul din Ucraina "invazie", și de sprijinul diplomatic și economic arătat Moscovrei. Oficialii occidentali și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Beijingul ar putea lua în considerare să ofere Rusiei asistență militară grea, acuzație respinsă de Beijing.

Putin: Un nivel de încredere fără precedent între China şi Rusia

Şi președintele rus Vladimir Putin a lăudat legăturile cu China într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului şi în ziarul oficial al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Potrivit lui Putin, China "este pregătită să aducă o contribuție semnificativă la soluționarea crizei din Ucraina". În articolul intitulat "Rusia și China: un parteneriat pentru viitor" Putin laudă aprofundarea recentă a legăturilor dintre cele două țări. Liderul rus a învinuit Ucraina pentru eșecul discuțiilor de pace și a atacat alianța NATO.

Războiul occidental împotriva Rusiei nu a făcut decât să întărească alianța Rusiei cu China, susţine Putin. "Relațiile au atins cel mai înalt nivel din istorie și capătă și mai multă putere", existând "un nivel de încredere fără precedent".

"Spre deosebire de unele țări care pretind hegemonie și aduc discordie în armonia globală, Rusia și China construiesc, la propriu și la figurat, punți", a scris Putin. "Sunt convins că prietenia și parteneriatul nostru bazat pe alegerea strategică a celor două popoare vor crește în continuare și vor câștiga putere pentru a aduce bunăstare și prosperitate Rusiei și Chinei". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Alianţa China-Rusia. Ce anunţă Putin şi Xi în două editoriale publicate în organele de propagandă ale celor două ţări