Antena Meniu Search
x

Video Xi Jinping, prima vizită la Kremlin de la începutul războiului din Ucraina. Putin: "Nu există limite, nici subiecte interzise" în relația dintre China și Rusia

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va merge astăzi la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Vizita de două zile este prima a liderului chinez în Rusia, de la începerea conflictului şi vine în contextul în care China se oferă să medieze pacea în Ucraina. Ţările occidentale sunt îngrijorate însă că această călătorie înseamnă de fapt mai mult sprijin oferit de Beijing pentru Rusia. Între timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA a confirmat că Biden nu va discuta telefonic cu Xi pentru moment.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 08:03

Vezi și

Xi Jinping și Vladimir Putin vor aborda pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul, care a mai menţionat că vor fi semnate cu acest prilej "un număr de documente bilaterale importante".

China şi Rusia au încheiat un parteneriat "nelimitat" în februarie 2022, când Vladimir Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.

Relațiile dintre Beijing și Moscova, "la cel mai înalt punct din istoria lor"

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat duminică relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţiile cu liderul Xi Jinping, în ajunul vizitei sale în Rusia, informează AFP.

Pe acelaşi subiect

"Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice", a declarat Putin într-un articol publicat de Kremlin în oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului. Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este "superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece", a subliniat liderul de la Kremlin.

În relaţiile dintre Moscova şi Beijing,"nu există limite, nici subiecte interzise", consideră Vladimir Putin. "Dialogul nostru politic este sincer la maximum, în timp ce cooperarea noastră strategică a devenit cuprinzătoare şi intră într-o nouă eră", a subliniat preşedintele rus.

"Relaţiile cu China sunt astăzi piatra de temelie a stabilităţii regionale şi globale, ele stimulează creşterea economică şi servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaţionale", a estimat şeful statului rus.

În condiţiile în care Statele Unite urmăresc o politică de "dublă descurajare" a Rusiei şi a Chinei, Moscova şi Beijingul "lucrează pentru a crea un sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv şi care nu este îndreptat împotriva ţărilor terţe, atât la nivel regional, cât şi la nivel global", susţine Putin. El a denunţat, de asemenea, încercările NATO de a-şi extinde influenţa "prin îndreptarea către regiunea Asia-Pacific"."Unele forţe urmăresc cu insistenţă să redistribuie spaţiul eurasiatic în cluburi exclusive şi blocuri militare menite să împiedice dezvoltarea ţărilor noastre, să ne prejudicieze interesele","dar nimeni nu va reuşi", a asigurat liderul rus.

"Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii" cu preşedintele Xi Jinping, a spus Vladimir Putin, subliniind că "nu are nicio îndoială că acestea vor da un nou impuls puternic întregii cooperări bilaterale".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping, prima vizită la Kremlin de la începutul războiului din Ucraina. Putin: "Nu există limite, nici subiecte interzise" în relația dintre China și Rusia