Antena Meniu Search
x

Video "Am văzut oameni murind. Trăgeau în toată lumea. Mă gândeam doar la copiii mei". Mărturia unei tinere prinsă în atacurile Hamas, la un festival din Israel

Război Israel. Una dintre tinerele prinse în mijlocul festivalului din Israel, unde zeci de militari înarmaţi ai grupării Hamas au deschis foscul, povesteşte clipele cumplite prin care a trecut şi cum a reuşit să scape cu viaţă. Israelul a fost atacat în sud cu rachete din Gaza sâmbătă dimineaţă, iar duminică de Hezbollah în partea de nord, înainte de a deschide focul şi de a declara război. Până acum sunt în total 500 de morți și 3.300 de răniți israelieni și palestinieni.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 08.10.2023, 12:42

- Profimedia

Gili Yoskovich se afla printre sutele de tineri de la un festival de muzică dance din sudul Israelului, lângă Fâșia Gaza, când militanți înarmați au deschis focul, la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Tânăra a povestit pentru BBC cum s-a ascuns după un copac, pe câmp, în timp ce militarii se plimbau şi împuşcau pe oricine vedeau.

„Teroriștii veneau din patru sau cinci locuri... așa că nu știam unde să ne adăpostim, m-am urcat din nou în mașină și am mai condus puțin. Niște oameni trăgeau spre mine. Am lăsat mașina și am început să fug, am văzut un loc cu mulți pomelo și m-am dus acolo. Eram în mijlocul câmpului, întinsă pe jos. Era a doua ascunzătoare pe care o găsisem şi erau peste tot în jurul meu. Mergeau din loc în loc şi trăgeau. Peste tot. Din două părţi. Erau... peste tot cu arme automate. Am văzut oameni murind de jur împrejur. Am tăcut. Nu am plâns, nu am făcut nimic. Respiram și spuneam: «OK, o să mor. E în regulă, doar respiră, doar închide ochii» pentru că trăgea peste tot, era foarte, foarte aproape de mine”, povesteşte Gili.

Gili: "Erau foarte aproape de mine și îmi tremura piciorul"

Pe acelaşi subiect

Zeci de oameni au fost ucişi, după ce gruparea Hamas a atăcat festivalul în care se aflau sute de tineri. Mulţi dintre cei rămaşi în viaţă au fost luaţi ca ostatici.

„I-am auzit pe terorişti deschizând o dubă mare... şi au scos mai multe arme din maşină. Au stat trei ore în zonă. Nu era nimeni acolo, nimeni. Eram sigură că va veni armata, am auzit niște elicoptere, eram sigură că armata va coborî cu elicoptere și frânghii și ne va salva. Dar nimeni nu era acolo. Doar acești terorişti. Erau foarte aproape de mine și îmi tremura piciorul. Am încercat și am făcut tot posibilul, m-am mișcat puțin și când s-au apropiat i-am auzit vorbind arabă. Am încercat să mă ghemuiesc mai mult sub copac, că poate atunci când vor veni împușcăturile, nu mi vor atinge fața. Am stat întinsă acolo timp de trei ore”, adaugă Gili.

Tânăra, salvată după 3 ore de armata israeliană

Tânăra mărturiseşte că s-a ascuns timp de trei ore, înainte ca soldații israelieni să vină să o salveze.

„Mă gândeam doar la copiii mei, la prietenul meu, la toate și spuneam că nu este momentul să mor, nu e momentul pentru mine, nu încă. Apoi am început să aud niște ebraice dintr-o parte, [dar] arabă din trei părți. Mi-am dat seama că erau niște soldați, poate cinci sau șase. Am decis să merg la acei soldați. Între timp mai erau teroriști prin preajmă, așa că mergeam cu mâinile sus, ca să știe că sunt eu și nu sunt teroristă. Apoi cineva m-a băgat într-o mașină. Eu am fost prima care a ieșit de pe teren.Alţii au fost salvaţi după două sau trei ore. Oamenii mureau peste tot. Eram la un festival pentru tineri. Mureau pe capete, erau pe drum”.

Mulți oameni mureau pe drum. Cine încerca să fugă, murea, pentru că trăgeau din ambele părți. Deci cel mai bine era să te ascunzi. "Cel mai nebunesc lucru este cum de am fost acolo atât de mult timp și nu a venit nimeni acolo. Nicio armată, nici poliție. Nimic."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » "Am văzut oameni murind. Trăgeau în toată lumea. Mă gândeam doar la copiii mei". Mărturia unei tinere prinsă în atacurile Hamas, la un festival din Israel