Antena Meniu Search
x

Ucrainenii, sfătuiţi de americani să abandoneze Bahmut. De ce nu vrea Zelenski să renunţe la oraş şi ce ofensivă pregăteşte Putin

Războiul din Ucraina, ziua 335. Oficialii americani și occidentali îndeamnă Ucraina să-și mute atenția de la bătălia pentru oraşul Bahmut din estul ţării și să acorde prioritate unei potențiale ofensive în sud, au dezvluit oficiali americani și ucraineni pentru CNN.

de Redactia Observator

la 24.01.2023, 17:53

Americanii i-au sfătuit pe ucraineni să se retragă din Bahmut. De ce nu vrea Zelenski să renunţe la oraş şi care sunt planurile lui Putin
Americanii i-au sfătuit pe ucraineni să se retragă din Bahmut. De ce nu vrea Zelenski să renunţe la oraş şi care sunt planurile lui Putin - Telegram / Zelenski

De aproape șase luni, forțele ucrainene duc lupte aprige cu ruşii pe un teritoriu de 57 de km în Bahmut, care se află între orașele Donețk și Luhansk. Atacurile cu artilerie au distrus oraşul aproape complet.  "Este o luptă brutală și distrugătoare", a declarat săptămâna trecută un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

Fiecare tabără avansează, respectiv pierde în jur de 100-400 de metri de teritoriupe zi și trage zilnic câteva mii de obuze de artilerie. "Bahmut este mai puțin atractiv din punct de vedere militar, în ceea ce privește infrastructura, era atractiv dacă nu ar fi fost atât de distrus.”

Înaintea unei primăveri care se anunţă a fi cu lupte violente, există o deschidere tactică aici, spun oficialii americani și occidentali. În ultimele săptămâni, au început să sugereze că forțele ucrainene ar trebuie să renunţe la Bahmut, despre care spun că are o importanţă strategică mică pentru Ucraina, și să se concentreze în schimb pe planificarea unei ofensive în sud.

Acesta a fost mesajul transmis de trei înalţi oficiali de la Casa Albă care au călătorit săptămâna trecută la Kiev. Consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer, secretarul adjunct de stat Wendy Sherman și subsecretarul pentru politica de apărare din SUA Colin Kahl au avut o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Pe acelaşi subiect

Cei trei au transmis, potrivit unor surse citate de CNN, că SUA doresc să ajute Ucraina să renunţe la stilul de război de uzură din Bahmut și să se concentreze în schimb pe un stil de luptă cu manevre mecanizate, cu mișcări de trupe rapide și neprevăzute împotriva Rusiei. Sutele de vehicule blindate pe care SUA și țările europene le-au furnizat Ucrainei în ultimele săptămâni, inclusiv 14 tancuri britanice, au rolul de a ajuta Ucraina să facă această schimbare, au spus oficialii.

Zelenski nu e dispus să renunţe la Bahmut

Nu este clar dacă Zelenski este pregătit să renunţe la Bahmut. Potrivit unor surse, Zelenski nu crede că o victorie a ruşilor în Bahmut este un fapt cert și că rămâne reticent să renunțe la oraş. Controlul asupra acestui oraş ar oferi Ucrainei o șansă mai bună de a elibera întreaga regiune Donbas, crede Zelenski. Iar dacă Rusia câștigă aici, va avea cale liberă spre alte orașe importante din est precum Slaviansk și Kramatorsk. În plus, Bahmut a devenit şi un simbol important al rezistenței ucrainene.

Zelenski a vizitat oraşul chiar înainte de a zbura la Washington în decembrie anul trecut, unde le-a spus parlamentarilor americani că "fiecare centimetru din acel pământ este înmuiat în sânge, iar focurile de armă se aud în fiecare oră. Lupta pentru Bahmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și libertate."

În concluzie, Bahmut contează pentru că rușii au făcut ca el să conteze, probabil mai mult decât terenul pe care se află" a spus oficialil occidental. Şi un oficial militar american și-a exprimat scepticismul că Ucraina va abandona Bahmut, nu din cauza valorii sale pe câmpul de luptă, ci pentru valoarea sa simbolică.

Există şi beneficii în încercarea de a epuiza forţele ruse la Bahmut. Luni, un înalt oficial al armatei americane a declarat că Rusia a adus în fugă în ultimele luni pe linia frontului, inclusiv la Bahmut, zeci de mii de soldaţi "prost echipaţi şi prost antrenaţi" pentru a înlocui pierderile suferite. În ciuda numărului mare, noii militari nu au schimbat dinamica luptei, crede oficialul.

Însă şi Ucraina suferă pierderi enorme în luptă și cheltuie zilnic cantități uriașe de muniție de artilerie - un stil de luptă pe care SUA nu îl consideră sustenabil. În ceea ce privește volumul, Rusia încă are mai multă muniție de artilerie și forță de luptă. Organizația paramilitară Wagner foloseşte mii de condamnați drept carne de tun, a spus oficialul din serviciile secrete occidentale.

Oficialii americani speră că livrarea de blindate și antrenarea forțelor ucrainene în Germania vor încuraja Ucraina să-și schimbe tactica. "În funcție de livrarea și pregătirea tuturor acestor echipamente, cred că este foarte, foarte posibil ca ucrainenii să conducă o operaţiune tactică sau chiar o ofensivă semnificativă pentru a elibera cât mai mult teritoriu ucrainean", a declarat Mark Milley, președinte al Șefilor de Stat Major din armata SUA. 

Calculele lui Putin

Presiunele ca Ucraina să-şi schimbe tactica pe câmpul de luptă vin pe fondul semnelor că Vladimir Putin ia în calcul o mișcare importantă în următoarele câteva săptămâni pentru a recâștiga inițiativa în război, au declarat oficialii pentru CNN. Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit la Kiev la începutul acestei luni pentru a-l informa pe Zelenski despre cum au evaluat serviciile americane planurile lui Putin. În plus, sunt indicii că Putin are în vedere o nouă mobilizare de până la 200.000 de oameni, au declarat pentru CNN oficiali americani și occidentali.

Kremlinul a început să facă sondaje pe plan intern pentru a evalua popularitatea unei noi mobilizări, au spus doi oficiali. Următoarea mobilizare ar fi mai tăcută în comparație cu prima, când Putin a făcut un anunț televizat şi a numit-o "mobilizare parțială". Putin este conștient de cât de nepopulară a fost prima mobilizare la sfârșitul anului trecut, când au izbucnit proteste iar sute de mii de bărbați ruși de vârsta războiului au fugit din țară pentru a scăpa de recrutare. Potrivit oficialilor, încă nu a luat o decizie cu privire la un alt plan de mobilizare.

Dar Rusia continuă să aibă nevoie de forţă de luptă. Prima mobilizare aproape că a dublat numărul de soldaţi ruşi în Ucraina, chiar dacă a produs luptători slab antrenați și nedisciplinați. Potrivit oficialilor, puterea lui Putin în Rusia nu este pusă în pericol. "Nu credem că Putin a luat o decizie, în special când să o facă", a spus înalt oficial din serviciile secrete occidentale, "pentru că aproape sigur este îngrijorat de reacţia societății și de repercusiunile economice negative".

"Pur şi simplu: o mașină de tocat carne"

Intențiile lui Putin pentru o nouă ofensivă au devenit mai clare pentru oficialii occidentali la începutul acestei luni, când l-a numit pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei, comandantul general al teatrului de război. Gherasimov, care simbolizează eșecurile Rusiei de la începutul războiului din Ucraina, este dornic să demonstreze că poate schimba soarta conflictului și forţează o nouă ofensivă pentru a recuceri teritoriul în est și sud.

"Nu am nicio îndoială că Gherasimov simte din fibra ființei sale că ar fi bine să lanseze o ofensivă în primăvară - așa că va veni una", a spus oficialul occidental. Unii oficiali militari ruși ar fi discutat despre posibilitatea încercării de a recuceri orașul Harkov, potrivit unor surse occidentale și ucrainene. Dar oficialii americani și analiștii militari nu cred că pare a fi o țintă realizabilă pentru armata rusă. Oricât de mult ar dori Putin să încerce să vizeze Kievul din nou, nu este în prezent la îndemâna forțelor sale.

Puterea de foc de artilerie a Rusiei a scăzut dramatic de la nivelul maxim din timpul războiului, în unele locuri cu până la 75%, un semn probabil că rușii au fost forțați să raționalizeze muniția. Aceasta ar putea fi o problemă uriașă pentru Rusia dacă vrea să lanseze o nouă ofensivă împotriva orașelor mari, a remarcat un expert militar.

Cel mai probabil Rusia va continua să-și concentreze cea mai mare parte a atenției asupra cuceririi de teritorii în regiunea Donbas - unde Bahmut poate fi o trambulină - și în regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană a anunţat sâmbătă că forțele ruse au intensificat ostilitățile. Această regiune este vitală pentru a menţine controlul asupra căii terestre care leagă regiunea rusească Rostov de Crimeea. 

În linii mari, SUA și aliații săi sunt sceptici cu privire la capacitatea Rusiei de a organiza o ofensivă serioasă. "Mă îndoiesc mult, având în vedere ceea ce am văzut despre capacitatea Rusiei de a se mobiliza, de a instrui, de a antrena și de a echipa eficient, că va fi ceva diferit de ceea ce am văzut până acum. Și ceea ce am văzut nu este altceva decât o mașină de tocat carne", a spus oficialul occidental.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii, sfătuiţi de americani să abandoneze Bahmut. De ce nu vrea Zelenski să renunţe la oraş şi ce ofensivă pregăteşte Putin