Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 200 LIVE TEXT. AIEA anunţă restabilirea liniei electrice de rezervă a centralei de la Zaporojie. Moscova şi Kiev se contrazic pe tema negocierilor pentru pace

Război Rusia - Ucraina, ziua 200. Forţele ucrainene susţin că sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium. Armata rusă s-a retras în grabă din mai multe localităţi ale regiunii Harkov, în faţa ofensivei ucrainene. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie. A fost eliberat, între altele, un nod feroviar prin care treceau liniile de aprovizionare ale trupelor ruse de pe acest front. Analiştii militari consideră că este cea mai mare înfrângere a armatei ruse de la retragerea din împrejurimile Kievului, în luna martie. 

de Redactia Observator

la 11.09.2022, 21:19

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 21:20 - Întreruperi de curent în estul Ucrainei

Părţi importante din estul Ucrainei erau afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Responsabili ucraineni din Harkov (nord-est), al doilea oraş din ţară, şi din regiunile Doneţk şi Sumî (est) au difuzat pe reţelele sociale comunicate în care informează despre astfel de întreruperi.

Pe acelaşi subiect

Jurnalişti ai AFP au constatat de asemenea întreruperi de curent în oraşul Kramatorsk din est.

UPDATE 21:10 - Putin l-a avertizat pe Macron cu privire la potenţialele "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedintele rus Vladimir Putin au discutat duminică despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, potrivit AP, notează news.ro.

Preşedintele francez a cerut forţelor ruseşti să îşi retragă armele grele şi uşoare de pe amplasament, precizează agenţia. Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Într-o conversaţie telefonică cu Vladimir Putin duminică, Emmanuel Macron a subliniat necesitatea de a asigura securitatea centralei nucleare din Zaporojie şi a cerut forţelor ruseşti să îşi retragă armele grele şi uşoare de pe amplasament, a precizat Elysée.

Preşedintele francez "a reamintit că ocupaţia rusă a fost cauza riscurilor care apasă astăzi asupra integrităţii centralei Zaporojie" şi a cerut "să se dea curs recomandărilor AIEA pentru a asigura securitatea sitului", a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul.

Vorbind la telefon, cei doi lideri şi-au exprimat disponibilitatea de a purta discuţii "nepolitizate" pe această temă, cu participarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Kremlinului.

Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potenţialele "consecinţe catastrofale" ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc.

Ultimul reactor a fost oprit şi va fi transferat într-o "stare rece", a declarat mai devreme în cursul zilei operatorul de energie atomică din Ucraina, adăugând că aceasta este "cea mai sigură stare" pentru centrală.

Pe frontul de luptă, armata ucraineană susţine că a recâştigat controlul asupra teritoriului din jurul oraşului Izium, în urma unui progres militar în est. Citiţi reportajul în direct al FRANCE 24 despre evenimentele din această zi. Toate orele sunt ora Parisului (GMT+2).

UPDATE 20:10 - Armata ucraineană: Ruşii fug din oraşul Svatove din regiunea Lugansk

Într-un comunicat difuzat duminică, statul major al armatei ucrainene a afirmat că forţele ruse au abandonat oraşul Svatove din regiunea Lugansk, un oraş care până sâmbătă se afla încă la 40 de kilometri dincolo de linia frontului cunoscută a avansării ucrainene, transmite CNN, potrivit news.ro.

Svatove a fost un nod important pe rutele ruseşti de realimentare a liniilor de front mai la sud - de-a lungul graniţelor regiunilor Doneţk şi Lugansk. "Ocupanţii au abandonat Svatove în regiunea Lugansk", a declarat biroul Statului Major General într-o postare pe Facebook.

"Au plecat în grabă cu patru camioane Kamaz, douăzeci de Tigr AV [vehicule blindate] şi au furat peste 20 de maşini ale locuitorilor locali".

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent relatarea ucraineană.

Biroul Statului Major General a mai afirmat că "în urma contraofensivei reuşite a trupelor noastre în direcţia Harkov, trupele ruseşti îşi părăsesc frenetic poziţiile şi fug cu prada adânc în teritoriile ocupate temporar sau pe teritoriul Federaţiei Ruse".

Acesta s-a referit la un presupus episod în care, potrivit acestuia, "150 de membri ai serviciilor forţelor armate ale Federaţiei Ruse au plecat într-un convoi din Borshchova şi Artemivka din regiunea Harkov cu două autobuze, un camion şi 19 maşini furate". Borshchova se află la nord de oraşul Harkov, la doar câţiva kilometri de graniţa Ucrainei cu Rusia.

UPDATE 19:00 - Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, transmit Reuters şi AFP, scrie Agerpres.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o "interacţiune nepolitizată" în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a denunţat din nou cu această ocazie livrările de arme occidentale către regimul de la Kiev, utilizate, potrivit lui, la "bombardamente masive asupra unor infrastructuri civile din oraşele din Donbas", a consemnat AFP.

Putin şi Macron au mai discutat la telefon pe 19 august în legătură cu acest subiect.

Discuţia de duminică a avut loc la iniţiativa preşedintelui francez, conform Kremlinului.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala "este oprită complet", după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). "Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire", a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în proximitatea centralei şi în perimetrul ei, ceea ce creşte riscul producerii unei catastrofe nucleare. Trupele ruse au preluat controlul asupra acestei centrale - cea mai mare din Europa - la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie, uzina fiind operată în continuare de tehnicieni ucraineni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.

UPDATE 18:00 - AIEA anunţă că linia electrică de rezervă a centralei nucleare de la Zaporojie a fost restabilită

O linie de alimentare de rezervă a centralei nucleare Zaporojie a fost restabilită, potrivit unei postări pe Twitter, publicată duminică de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), anunţă CNN, citat de news.ro.

Linia de rezervă va furniza centralei "energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactorului şi pentru alte funcţii de siguranţă"

Ultimul reactor în funcţiune de la Zaporojie, care este cel mai mare complex nuclear de acest tip din Europa, a fost oprit sâmbătă, după ce linia de transmisie a fost restabilită. 

Operaţiunile centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, au fost complet oprite din motive de siguranţă, a anunţat duminică Energoatom, agenţia de stat responsabilă de centrală, relatează Reuters.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 17:00 - Rusia şi Ucraina se contrazic pe tema negocierilor pentru pace

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski declară că, în prezent, nu sunt posibile negocieri cu Federaţia Rusă privind încheierea războiului, din moment ce partea rusă nu poate formula poziţii adecvate. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a afirmat că amânarea negocierilor de către Kiev va face şi mai dificilă ajungerea la un acord, scrie news.ro.

"Vrem să punem capăt războiului, dar spaţiul şi oportunităţile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriştii. Deşi se poate comunica chiar şi cu teroriştii, pentru că ei ştiu ce vor", a spus şeful statului ucrainean  la cea de-a 17-a întâlnire a Strategiei europene de la Yalta.

Zelenski a subliniat că, în ceea ce priveşte partea rusă, nu există încredere că îşi vor respecta promisiunile. "Cred că nu o vor face. Nimeni nu crede", a spus el.

Conform lui Zelenski, în primul rând este necesar ca Federaţia Rusă să părăsească teritoriile ucrainene şi să înceteze să se mai comporte ca un terorist care a început un război pe scară largă împotriva Ucrainei. ”Apoi putem vorbi despre diplomaţie”, a continuat el.

"Pentru ca noi să deschidem un culoar diplomatic cu ei, ei trebuie să dea dovadă de voinţă politică, că sunt gata să dea înapoi teritoriul care nu le aparţine. Atunci putem vorbi măcar despre nişte coridoare care deschid anumiţi paşi diplomatici", a explicat Zelenski..

Rusia nu respinge negocierile cu Ucraina, dar amânarea acestora de către Kiev va complica posibilitatea de a ajunge la un acord cu Moscova, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform TASS.

Lavrov a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin a transmis poziţia Moscovei în timpul unei întâlniri cu liderii din Duma de Stat.

„Preşedintele le-a spus participanţilor la şedinţă că noi nu respingem negocierile, dar cei care o fac ar trebui să înţeleagă că cu cât amână mai mult acest proces, cu atât le va fi mai greu să negocieze cu noi”, a spus ministrul  într-un interviu pentru postul de televiziune Rusia-1.

UPDATE 15:52 - Conducătorul Republicii Populare Doneţk, liderul separatist pro-rus Denis Puşilin, susţine că situaţia pe linia frontului este tensionată, dar sub control

Conducătorul Republicii Populare Doneţk, liderul separatist pro-rus Denis Puşilin, a declarat că situaţia de-a lungul liniei frondului din Republica Populară Doneţk este tensionată, dar forţele miliţiei populare o ţin sub control, conform TASS. „Situaţia din prima linie este tensionată, dar sub control”, a declarat el duminică, pentru TASS, scrie news.ro.

În multe zone, a spus el, forţele DPR avansează, deşi cu dificultate. Situaţia din zona Doneţk este neschimbată, forţele DPR încă deţin controlul aeroportului, a precizat Puşilin. El a calificat drept false unele informaţii difuzate de partea ucraineană conform cărora forţele de la Kiev au preluat aeroportul.

Potrivit lui Puşilin, forţele DPR au distrus un post de comandă ucrainean în Dobrovolie şi unele echipamente militare în apropiere de Uglegorsk.

„Lângă Uglegorsk, echipamentul inamic furnizat de NATO a fost distrus, inclusiv un obuzier AHS Krab de 155 de milimetri de fabricaţie poloneză”, a spus el.

Puşilin a susţinut că liderii militari ucraineni trimit personal neantrenat la luptă şi, prin urmare, forţele ucrainene suferă pierderi grele.

UPDATE 14:50 - Rusia anunţă că atacă armata ucraineană în Harkov şi mii de oameni au fugit în Rusia în ultimele 24 de ore

Forţele ruse atacă poziţiile armatei ucrainene în regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei) cu lovituri de precizie, a transmis duminică Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Atacurile sunt realizate cu trupe aeropurtate, rachete şi artilerie, a susţinut ministerul rus pe social media.

Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat informaţiile.

Pe de altă parte, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a declarat, potrivit AFP, că "mii" de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, teatrul contraofensivei ucrainene, către Rusia în ultimele 24 de ore.

"Nu a fost cea mai uşoară noapte, nu a fost cea mai uşoară dimineaţă, În cursul ultimelor 24 de ore, mii de persoane au traversat frontiera", a afirmat Gladkov într-o intervenţie video postată pe contul său de Telegram.

La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

Începând de sâmbătă, autorităţile de la Kiev au obţinut importante câştiguri teritoriale în faţa armatei ruse în est, care a anunţat că şi-a retras trupele din unele sectoare pentru "a întări" mai mult regiunea separatistă prorusă Doneţk, în sud.

Majoritatea persoanelor care au traversat frontiera în regiunea Belgorod s-au cazat la rudele lor care locuiesc în Rusia, potrivit lui Gladkov.

"Astăzi, 1.342 persoane se află în 27 de spaţii de cazare temporară înfiinţate în regiune. În total, situaţia este sub control", a dat asigurări Gladkov, care a spus că duminică după-masă nu mai existau cozi lungi de aşteptare la frontieră, spre deosebire de noaptea precedentă.

La rândul său, agenţia dpa transmite că trupele ruse par a se retrage şi din nordul regiunii Harkov. Locuitorii satului Kozacea Lopan, situat la 30 de kilometri nord de oraşul Harkov, au arborat steagul ucrainean, potrivit relatărilor de presă.

UPDATE 14:40. Zelenski: Ucraina a recucerit încă o localitate din Harkov

Forțele ucrainene au eliberat așezarea Chkalovske din regiunea Harkov, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, pe Telegram. "Încă o așezare eliberată! Datorită brigăzii mecanizate separate 14, care poartă numele prințului Roman cel Mare, steagul ucrainean a revenit la Chkalovske, regiunea Harkov", a declarat Zelenski. În mesajul său video zilnic de vineri seara târziu, Zelenski a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat și preluat controlul a peste 30 de așezări din regiunea Harkov.

UPDATE 14:05. Lysychansk, ținta noii ofensive. Armata ucraineană continuă să recucerească teritorii

 Comandantul armatei ucrainenen a afirmat că peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu au fost recucerite de armata țării de la începutul lunii septembrie, potrivit CNN. „De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătrați au fost readuși sub controlul Ucrainei”, a declarat azi comandantul-șef al forțelor armate, generalul Valeri Zaluzhni. Forțele ucrainene au început să avanseze nu doar spre sud și est în regiunea Harkov, ci și spre nord, a declarat Zaluzhni, adăugând că „mai sunt 50 de kilometri până la frontiera de stat”. CNN nu a putut verifica în mod independent afirmația lui Zaluzhni.

După luni de zile de ceea ce a fost descris de unii analiști drept un război de uzură, o ofensivă ucraineană în mișcare rapidă care a început în regiunea estică Harkov în ultimele zile a forțat trupele rusești să se retragă, relatează Mediafax. Forțele ucrainene au intrat sâmbătă în orașul strategic Izium, care se află în apropierea graniței dintre regiunile Harkov și Donețk. Izium, care se afla sub ocupație rusă de mai bine de cinci luni, era folosit ca rampă de lansare și nod feroviar pentru atacuri spre sud în regiunea Donețk și în Kupyansk. Avansul rapid de sâmbătă nu s-a încheiat cu Izium, deoarece Ucraina pare să fi deschis un nou front împotriva apărării rusești la granița dintre regiunile Donețk și Luhansk.

Șeful administrației militare regionale pentru Luhansk, Serhiy Hayday, a indicat că orașul Lysychansk a fost ținta noii ofensive. Lysychansk a fost ultimul oraș din regiunea Luhansk, în estul Ucrainei, care a căzut sub control rusesc în iulie, după săptămâni de lupte intense. Hayday a declarat sâmbătă pentru CNN că „ocupanții, inclusiv atât colaboratorii, cât și militarii, fug în grabă”.

UPDATE 13:00. Ucraina: Recucerirea oraşului Izium, în est, este "în curs"

Forţele ucrainene sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium graţie contraofensivei lor împotriva forţelor ruse în estul Ucrainei, a anunţat Kievul duminică, transmite AFP, citat de Agerpres. "Eliberarea unor porţiuni de teritoriu în districtele Kupiansk şi Izium din regiunea Harkov este în curs", a anunţat Statul Major ucrainean în cea de-a 200-a zi a conflictului. Anterior, Kievul a anunţat că trupele sale au intrat în Kupiansk. La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a anunţat o contraofensivă în sud, iar într-o săptămână a reuşit să străpungă surprinzător şi rapid liniile ruse în nord-est, în regiunea Harkov, comentează AFP.

UPDATE 10:30. Centrala nucleară Zaporojie a fost oprită complet

Operațiunile la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, aflată sub control rusesc, au fost oprite complet ca măsură de siguranță, a anunțat duminică Energoatom, agenția de stat responsabilă de centrală. Centrala nucleară Zaporojie „este complet oprită” după ce agenția a deconectat de la rețea unitatea de putere numărul 6 la ora 3:41 a.m. (0041 GMT), a precizat Energoatom într-un comunicat, citat de Reuters. „Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru răcirea sa și transferul la o stare rece”.

UPDATE 09:00. Zelenski spune că negocierile cu Rusia sunt "imposibile" în acest moment

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu Federația Rusă pentru a se pune capăt războiului sunt în prezent „imposibile”. El recunoaște că va fi cea mai grea iarnă din din întreaga lume. „Vrem să punem capăt războiului, dar spațiul și oportunitățile s-au schimbat. Societatea nu vrea să discute cu teroriștii. Deși se poate comunica chiar și cu teroriștii, pentru că ei știu ce vor”, a spus Zelenski. „Nu există asigurări că [rușii] vor face ceea ce spun că vor face. Eu cred că nu o vor face. Nimeni nu îi crede. Așa cum se spune, nu pot fi cei cu care să dai mâna”.

Zelenski a adăugat: „Rușii nu sunt pregătiți să recunoască faptul că au ocupat țara noastră. Acest lucru înseamnă că nu va exista un dialog substanțial”. „Pentru ca noi să deschidem un coridor diplomatic cu [Rusia], ei trebuie să dea dovadă de voință politică, să arate că sunt gata să dea înapoi pământul străin”. Ulterior, el a declarat că iarna care va urma va fi „cea mai dificilă iarnă din întreaga lume” și „un punct de cotitură în eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia”.

UPDATE 07:25. Ucraina susţine că a recucerit 2.000 km din teritoriul ţării

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o "alegere bună" fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării, notează AFP. "Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram. El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătraţi, relatează Agerpres.

Joi, comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat anterior. "În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă", a subliniat Volodimir Zelenski. "Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată", a adăugat el.

La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov. Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, a declarat vineri Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse. Preluarea sa de către forţele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului.

Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, pare, de asemenea, iminentă, armata rusă anunţând că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk. Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară, mai scrie AFP.

Un oficial susținut de Rusia la Harkov le cere civililor să plece

Cel mai înalt oficial susținut de Rusia în regiunea Harkov, Vitaly Ganchev, a oferit o evaluare sumbră a situației după un avans rapid al Ucrainei în mare parte din regiune. El le recomandă civililor să părăsească regiunea Harkov, scrie CNN. Într-un mesaj video publicat pe Telegram, Ganchev a declarat: „Le recomand din nou tuturor cetățenilor din regiunea Harkov să părăsească teritoriul pentru a-și salva viețile. Este periculos în acest moment să vă aflați în interiorul propriilor locuințe”.

Ganchev a vorbit dintr-o locație confidențială și a spus: „Suntem gata să vă oferim tot ajutorul necesar. Reprezentanții noștri rămân pe teritoriu și facilitează evacuarea cetățenilor”. Nu este clar câți locuitori din zonele controlate de Rusia doresc să plece. O mare parte din regiune este deja în mâinile forțelor ucrainene.

„Armata noastră face tot ce îi stă în putere, desigur. Chiar și în acest moment pot auzi aviația noastră militară lucrând”, a adăugat Ganchev. Dar el a recunoscut că așezările din Harkov se află sub focul constant al forțelor ucrainene. Potrivit Mediafax, el a precizat că oficiali ai administrației acordă asistență la punctele de trecere a frontierei către Federația Rusă.

Statul Major General al Ucrainei, într-o actualizare operațională de sâmbătă, a declarat că se „continuă eliberarea așezărilor care au fost capturate temporar de ruși în regiunea Harkov și în direcția Buh Sud. Pentru siguranța militarilor noștri, informațiile oficiale vor fi furnizate ulterior”.

Sudul Buh include o mare parte din frontul sudic din Mykolaiv și Herson. Statul Major General a transmis: „comandamentul forțelor de ocupație rusești din regiunea Herson încearcă să consolideze orașul Herson prin desfășurarea de rezerve. Astfel, noi unități inamice au fost reperate în centrul regional”. De asemenea, a declarat că rușii încearcă să restabilească traficul pe unul dintre cele câteva poduri avariate de pe râul Dnipro, dar podul a rămas sub „controlul de foc” al artileriei ucrainene.

Statul Major General a declarat că Divizia 106 aeropurtată rusă a pierdut aproape 60 de soldați în urma acțiunilor ucrainene în ultimele 24 de ore. Acesta a precizat că comandanții ruși încercau să reconstituie Corpul I de armată prin transferul de trupe de la alte unități.

Separat, Comandamentul operațional ucrainean din sud a declarat că forțele rusești continuă eforturile „pentru a crește stocurile de muniție și rezervele de personal și caută modalități alternative de a livra arme și echipamente”. În acest scop, acesta a precizat că o nouă unitate de forțe cecene, în număr de aproximativ 1.300 de soldați, a sosit în regiune, a precizat acesta.

CNN transmite că nu poate verifica în mod independent afirmațiile ucrainene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 200 LIVE TEXT. AIEA anunţă restabilirea liniei electrice de rezervă a centralei de la Zaporojie. Moscova şi Kiev se contrazic pe tema negocierilor pentru pace