Antena Meniu Search
x

Video Cea mai mare înfrângere suferită de ruşi în Ucraina în 6 luni, potrivit analiştilor militari. Cum prezintă Kremlinul retragerea trupelor din Harkov

Armata rusă s-a retras în grabă din mai multe localităţi ale regiunii Harkov, în faţa ofensivei fulgerătoare a forţelor ucrainene. A fost eliberat, între altele, un nod feroviar prin care treceau liniile de aprovizionare ale trupelor ruse de pe acest front. Analiştii militari consideră că este cea mai mare înfrângere a armatei ruse de la retragerea din împrejurimile Kievului, în luna martie. 

de Redactia Observator

la 11.09.2022, 08:06

Vezi și

Înaintarea rapidă a forţelor ucrainene i-a surprins chiar şi pe comentatorii occidentali. La doar câteva zile după ce au rupt frontul lângă Harkov, ucrainenii au ajuns la porţile oraşului Izium, o importantă bază logistică pentru campania rusă din Donbas. Unităţile din avangardă au postat imagini filmate lângă panourile care anunţă intrarea pe teritoriul oraşului. Drapelul ucrainean a fost ridicat din nou în mai multe localităţi din zonă. 

Zelenski anunţă recuperarea a "2.000 km de teritoriu" ucrainean

"De la începutul lunii, aproape 2.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi. Armata rusă ne arată, în aceste zile, ce ştie cel mai bine să facă: să ne arate spatele şi, bineînţeles, pentru ei, cea mai bună alegere este fuga", a declarat Volodimir Zelenski.

Trupele ruse, care riscau să fie încercuite, s-au retras atât de grăbite încât au lăsat în urmă tancuri, vehicule militare, muniţie şi alte echipamente. Ucrainenii au luat şi prizonieri, pe care i-au prezentat în imagini postate pe internet. În localităţile eliberate s-au instalat din nou poliţiştii ucraineni care, între altele, au trecut la identificarea celor care au colaborat cu ocupanţii. Mulţi localnici care se tem că vor da socoteală se refugiază, acum, în Rusia.

Pe acelaşi subiect

Cum prezintă ruşii contraofensiva ucraineană şi retragerea trupelor

La Moscova, însă, nici nu se vorbeşte de ofensiva ucraineană, iar retragerea este prezentată ca o operaţiune normală, bine pusă la punct. "Pentru îndeplinirea obiectivului operaţiunii militare speciale, eliberarea Donbasului, s-a decis regruparea trupelor ruse staţionate în zonele Balaklia şi Izium, pentru a se întări eforturile ofensive în regiunea Doneţk", spune Igor Konaşenkov.

Kievul consideră că succesul ofensivei reprezintă un punct de cotitură în evoluţia războiului. Dacă armata ucraineană îşi va consolida actualele poziţii, ar putea ameninţa chiar forţele ruse din Donbas, teritoriul a cărui cucerire a fost unul dintre pretextele invaziei. Vladimir Putin pare, deocamdată, să ignore eşecul suferit de armata sa. Într-un discurs de Ziua Moscovei, el a vorbit doar de reconstrucţia oraşelor distruse din Donbas. "Se repară clădirile de locuit avariate, drumurile şi şcolile. Se face totul pentru a pregăti oraşele Doneţk şi Luhansk pentru perioada de iarnă", spune Vladimir Putin

Deocamdată, singura replică a armatei ruse la ofensiva ucraineană este continuarea şi intensificarea bombardamentelor. La Harkov, o persoană şi-a pierdut viaţa şi două au fost rănite, iar între oraşele lovite s-au mai aflat Dnipro şi Mikolaiv. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Cea mai mare înfrângere suferită de ruşi în Ucraina în 6 luni, potrivit analiştilor militari. Cum prezintă Kremlinul retragerea trupelor din Harkov