Antena Meniu Search
x

Arestarea lui Florian Tudor este legală, potrivit unui judecător mexican. România are la dispoziție 60 de zile pentru a cere extrădarea Rechinului

Guvernul României are la dispoziție 60 de zile pentru cere extrădarea lui Florian Tudor, care este acuzat în țară de şantaj, instigare la tentativă de omor și crearea unei reţele de crimă organizat. 

de Redactia Observator

la 29.05.2021, 12:35

Un judecător federal a suspendat planul de extrădare al lui Florian Tudor supranumit ”Rechinul”
Un judecător federal a suspendat planul de extrădare al lui Florian Tudor supranumit ”Rechinul” - Captură video

Judecătorul Marco Antonio Fuerte Tapia a stabilit că Parchetul General (FGR) a îndeplinit formalitățile pentru a pune în pratică ordinul de arestare privizoriu cu final de extrădare, în cazul lui Florian Tudor, alias Rechinul, potrivit pubicației Milenio

În urma acestei decizii, statul român are la dispoziție o perioadă de 60 de zile pentru a-și prezenta cererea de extrădare.

Pentru procesul de extrădare, DIICOT trebuie sa trimită în Mexic, probe care vor fi analizate de un judecator, care va decide daca Rechinul va fi sau nu extradat. Actele au fost dej trimise în Mexic.

Dacă se aprobă, procedura de extrădare poate dura însă câteva săptămâni sau chiar luni. 

Pe acelaşi subiect

Florian Tudor obținuse printr-o decizie a unui judecator suspendarea oricărui proces de extradare ori expulzare, înainte ca mandatul de aretare să fie pus în pratică.

Potrivit lui Robert Bică, avocatul Rechinului, Florin Tudor a obținut pe 21 martie o decizie prin care suspendă de drept orice procedură care presupune expluzare, extrădare. 

“Dacă s-ar ţine cont de această decizie nu ar trebui să fie extrădat şi e lăsat la dispoziţia autorităţilor până la încheierea cercetărilor de acolo", a explicit Robert Bică, pentru Observator. 

În acest moment, românul nu poate fi extrădat „de urgență”, întrucât un judecător federal din Mexic a decis suspendarea acestui proces, el afirmând că acest caz ar trebui să fie preluat de un judecător de competenţă penală.

Rechinul, interlopul român care a speriat Mexicul

Povestea românului Florian Tudor, supranumit "Rechinul", este demnă de un film de acțiune. După câteva afaceri făcute la Craiova, Florian Tudor și-a mutat activitatea în Italia, apoi s-a stabilit în Cancun, unde, în timp, și-ar fi creat o adevărată ”rețea a terorii”.

12 ani i-a luat lui Florian Tudor să-și pună la punct gruparea de români și străini cu ajutorul căreia ar fi furat sute de milioane de euro din frauda cu carduri, spun anchetatorii.

Deși Rechinul se prezintă drept un om de afaceri onest, anchetatorii îl descriu ca pe un lider de reţea de crimă organizată care şi-a câştigat locul prin şantaj şi instigare la tentativă de omor. Mai mult, mexicanii îl aseamănă cu El Chapo, cel mai temut lord al drogurilor din istorie, şi spun inclusiv că a ordonat execuţii ale celor care i se împotriveau.

Despre aceste acuzații, Rechinul spune că sunt doar fabulații și că e un mit faptul că ar avea 300 de milioane de dolari ascunşi în casă. La toate acuzațiile ce-i sunt aduse, Florian Tudor s-a apărat spunând că este nevinovat. Ba chiar că este doar victima unui sistem corupt.

”Nu am niciun fel de emoţie. Emoţiile sunt pentru un sistem mafiot”, spunea Florian Tudor, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Observator.

”În Mexic în momentul ăsta nu am nicio problemă. Autoritățile mi-au spus că în Mexic nu a ajuns deocamdată nimic. Asteptăm să vedem ce va fi în zilele următoare. Nu mă tem pentru legal, pe cale juridică, mă tem pentru alte ilegalități”, mai spunea cel supranumit Rechinul.

Florian Tudor a fost arestat joi de procurori ai Biroului Procurorului General, ca urmare a unei solicitări formulate de autorităţile române, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă de omor. În timpul procedurii de arestare, alte două persoane, inclusiv avocatul lui Florian Tudor, au fost reţinute, pentru că au încercat să împiedice arestarea acestuia.

El a fost dat în urmărire internaţională în 24 martie. În urmă cu un an, Rise Project relata că gruparea condusă de craioveanul Florian Tudor, zis Rechinul, este investigată de către FBI în cooperare cu Parchetul General din Mexic. O investigaţie realizată de OCCRP, RISE Project, Quinto Elemento Lab şi Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad a arătat că Rechinul este liderul unei organizaţii transnaţionale care a dus clonarea de carduri bancare la nivel aproape industrial şi a făcut profituri de sute de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Arestarea lui Florian Tudor este legală, potrivit unui judecător mexican. România are la dispoziție 60 de zile pentru a cere extrădarea Rechinului