Antena Meniu Search
x

Arheologii egipteni au descoperit 250 de sarcofage și un papirus de 9 metri, vechi de 2.500 de ani, la Saqqara

Egiptul a prezentat luni descoperirea a 250 de sarcofage şi 150 de statuete din bronz din necropola Saqqara de la sud de Cairo, ultima dintr-o serie de descoperiri marcante în regiune, potrivit AFP.

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 12:03

Vezi și

Situl Saqqara, aflat la aproximativ 15 kilometri sud de celebrele piramide de pe platoul Giza, este înscris în patrimoniul mondial al UNESCO şi este cunoscut pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser. 

Acest monument, construit către anul 2.700 înainte de Hristos de către arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi pe de Glob. 

Printre cele 150 de statuete descoperite se află una a arhitectului, care a fost şi medic. Inventator al construcţiei în piatră şlefuită, Imhotep, care a fost zeificat, a "revoluţionat arhitectura" în lumea antică, a declarat luni presei Mostafa Waziri, director al Consiliului Suprem de Antichităţi.

Principala misiune a arheologilor egipteni

Pe acelaşi subiect

"Descoperirea mormântului lui Imhotep" este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice care deja a întreprins patru sezoane de săpături în sit, a adăugat Waziri.

În afară de statuia lui Imhotep, altele în bronz reprezentând zeităţi din panteonul egiptean, "Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis", au fost descoperite, a indicat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat. 

Au mai fost descoperite şi "250 de sarcofage din lemn cu mumii" datând din secolul V înainte de Hristos, a precizat Waziri.

În unul dintre ele, un papirus "intact" şi "sigilat" găsit de arheologi a fost imediat transferat laboratorului muzeului egiptean din Piaţa Tahrir, din Cairo, pentru a fi restaurat şi analizat aici. Estimat la o lungime de nouă metri, el păstrează cu siguranţă capitole din Cartea morţilor, potrivit directorului. 

Cairo speră să relanseze în forță turismul, afectat de pandemie

Waziri a indicat că sarcofagele vor fi transferate la noul Mare Muzeu Egiptean, în apropiere de platoul Giza, pe care autorităţile speră să-l inaugureze în acest an după multiple întârzieri. 

În ianuarie 2021, Egiptul a dezvăluit deja noi "comori" arheologice la Saqqara, inclusiv aproximativ 50 de sarcofage din Noul Regat, vechi de peste 3.000 de ani, autorităţile susţinând că acestea fac posibilă "rescrierea istoriei" acestei perioade.

Cairo se bazează pe aceste noi descoperiri pentru a relansa turismul, afectat de Covid-19. Acest sector, în care lucrează două milioane de oameni şi care generează mai mult de 10% din PIB, a fost în beznă de la Primăvara Arabă din 2011.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Arheologii egipteni au descoperit 250 de sarcofage și un papirus de 9 metri, vechi de 2.500 de ani, la Saqqara