Antena Meniu Search
x

Foto O mumie din epoca precolumbiană i-a luat prin surprindere pe arheologi. Trupul legat cu sfori, descoperit în Peru

Arheologii din Peru au descoperit o mumie bine conservată într-un sit din apropierea capitalei Lima. Potrivit experţilor, mumia datează de acum 800 - 1.200 de ani şi ar fi trupul unei persoane din înalta societate a vremurilor respective.

de Redactia Observator

la 29.11.2021, 17:47

Arheologii din Peru au descoperit o mumie bine conservată într-un sit din apropierea capitalei Lima
Arheologii din Peru au descoperit o mumie bine conservată într-un sit din apropierea capitalei Lima - Twitter

Cercetătorii de la Universitatea Naţională San Marcos au descoperit o mumie ce datează de acum aproximativ un mileniu, într-un sit arheologic din apropiere de capitala peruviană Lima. Potrivit CNN, trupul bine conservat se afla sub pământ, în zona centrală a Cajamarquilla, fapt ce indică statutul social al persoanei respective, în epoca sa. Mumia era legată cu sfori groase, braţele fiind poziţionate în dreptul craniului, după obiceiul funerar din sudul ţării.

Descoperirea i-a luat prin surprindere pe arheologi. Mumia aparţine unui tânăr din Peru, cu un statut social important

Oamenii de ştiinţă spun că mumia precedă civilizaţia incaşă, ce popula regiunea din proximitatea Machu Picchu în secolul al XV-lea. "Descoperirea pune într-o lumină nouă interacţiunile umane şi relaţiile din vremurile pre-hispanice", susţine arheologul Pieter Van Dalen Luna. Cel mai probabil, persoana respectivă a decedat la 25 - 30 de ani şi era de sex masculin. Lucrările din situl arheologic au început la mijlocul lunii octombrie, iar echipa formată din 40 de cercetători a fost extrem de surprinsă de descoperire, întrucât nu căutau o mumie. "Nu ne aşteptam să găsim aşa ceva", a declarat omul de ştiinţă Yomira Huamán Santillán. În apropierea mormântului se aflau şi moluşte marine aduse de la 25 de kilometri distanţă, ce serveau drept podoabe sau ofrande. Locul în care a fost descoperită mumia e un indiciu important că individul "nu era un cetăţean de rând, ci o persoană de vază din societatea din care făcea parte". Săpăturile continuă, pentru a stabili mai multe detalii despre zona cercetată.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiinta » O mumie din epoca precolumbiană i-a luat prin surprindere pe arheologi. Trupul legat cu sfori, descoperit în Peru