Antena Meniu Search
x

Atac asupra petrolierului Mercer Street. Anthony Blinken: Ne coordonăm cu UK, Israel și România pentru un răspuns colectiv

Statele Unite pregătesc un „răspuns colectiv” împotriva Iranului, după atacul asupra unui petrolier israelian, în urma căruia au murit doi membri ai echipajului navei, un român și un britanic. Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, a declarat că "SUA sunt în legătură strânsă cu Marea Britanie și România", în urma acestui incident.

de Redactia Observator

la 03.08.2021, 11:48

Atac asupra petrolierului Mercer Street. Anthony Blinken: Ne coordonăm cu UK, Israel și România pentru un răspuns colectiv
Atac asupra petrolierului Mercer Street. Anthony Blinken: Ne coordonăm cu UK, Israel și România pentru un răspuns colectiv - Profimedia Images

"Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv'", a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în urma incidentului din Marea Arabiei, potrivit Reuters.

Petrolierul Mercer Street, operat de societatea unui miliardar israelian, a fost ţinta unui atac cu dronă la Marea Oman, potrivit armatei americane, care dispune de nave în regiune. Atacul, care nu a fost revendicat, s-a soldat cu doi morţi - un britanic angajat al societăţii de securitate Ambrey, şi un român, membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, proprietatea israelianului Eyal Ofer.

Ministrul israelian de Externe Yair Lapid a acuzat vineri Iranul de faptul că este ”un exportator al terorismului, distrugerii şi instabilităţii, care face rău întregii lumi”. Teheranul a negat orice implicare.

”Regimul sionist trebuie să înceteze (să lanseze) asemenea acuzaţii nefondate”, a declarat duminică Said Khatibzadeh.

Pe acelaşi subiect

Însă premierul israelian Naftali Bennett a respins aceste declaraţii.

”Pot să spun cu o certitudine absolută că Iranul a comis acest atac asupra navei (...). Există probe ale acestui lucru”, a declarat el.

Londra şi Washingtonul au acuzat, la rândul lor, Teheranul. Marea Britanie consideră că această acţiune ”deliberată” a fost ”comisă de către Iran”, a declarat duminică ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

Ambasadorul Iranului la București, chemat să dea explicații

România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, "absolut inacceptabil", comis asupra vasului “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, anunță Ministerul Afacerilor Externe, adăugând că autoritățile iraniene vor trebui să ofere explicații.

Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop. Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Atac asupra petrolierului Mercer Street. Anthony Blinken: Ne coordonăm cu UK, Israel și România pentru un răspuns colectiv