Antena Meniu Search
x

Foto Cine este Ebrahim Raisi, magistratul ultra-conservator ales președinte al Iranului

Ultra-conservatorul Ebrahim Raisi a câștigat alegerile prezidențiale din Iran, într-un scrutin considerat de mulți a fi conceput pentru a-l favoriza, transmite BBC. Acesta le-a mulțumit iranienilor pentru susținere, după ce a securizat 62% dintre voturi.

De Daniel Murărescu la 19.06.2021, 17:21
Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi, în timpul unui discurs susținut în capitala Teheran, 19 iunie 2021 - Profimedia Images

Ebrahim Raisi este un înalt magistrat din Iran și are idei ultra-conservatoare. În vârstă de 60 de ani, Raisi este în prezent sub sancțiuni impuse de Statele Unite, fiind suspectat că a participat la executarea unor prizonieri politici în trecut.

Președintele este al doilea cel mai înalt oficial din Iran, după ayatollah

Învestirea în funcție va avea loc la începutul lunii august, moment din care Ebrahim Raisi va avea o influență semnificativă asupra politicii interne și asupra afacerilor externe ale Iranului. Însă, în sistemul politic iranian, ultimul cuvânt îl are întotdeauna ayatollah-ul Ali Khamenei. Iranul este condus încă de la Revoluția din 1979 după valorile conservatoare ale Islamului șiit, fiind adesea acuzat la nivel internațional de represiune politică internă sau chiar de terorism.

Mulți iranieni consideră că acestea alegeri au fost organizate astfel încât Ebrahim Raisi să nu întâmpine probleme, sondajele preliminare fiind inexistente. Datele oficiale arată că doar 48.8% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, o scădere dramatică față de prezența din 2017, de 70%, informează BBC.

Pe acelaşi subiect

Ebrahim Raisi, bănuit de implicare în execuțiile politice din anii '80

Ebrahim Raisi a fost procuror o mare parte din cariera sa. A fost numit în fruntea sistemului judiciar în 2019, la doi ani de când a pierdut alegerile în faţa lui Hassan Rouhani. El s-a descris drept cea mai bună persoană pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a rezolva problemele economice ale Iranului. Totuşi, mulţi iranieni şi activişti pentru drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea privind rolul lui în execuţiile în masă ale prizonierilor politic din anii 1980.

"Sper ca administraţia dumneavoastră, sub conducerea liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei, va face Republica Islamică mândră, va îmbunătăţi traiul şi va asigura bunăstarea naţiunii", a transmis sâmbătă, înaintea anunţării rezultatelor, principalul său rival, moderatul Abdolnasser Hemmati.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Cine este Ebrahim Raisi, magistratul ultra-conservator ales președinte al Iranului

Breaking News

Antony Blinken a ajuns în Bucureşti. Secretarul de stat american se va întâlni cu președintele Klaus...

Antony Blinken a ajuns în Bucureşti. Secretarul de stat american se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu şi Jens Stoltenberg