Antena Meniu Search
x

Au Putin și Biden o înțelegere secretă pe la spatele Ucrainei? Ucrainenii se tem ca țara lor ar putea fi sacrificată 

Oficialii ucraineni au declarat pentru CNN că sunt „șocați” și „uimiți” de declarațiile președintelui Biden, avertizând că discursul de la Casa Albă i-ar putea da undă verde lui Vladimir Putin să intre în Ucraina, după bunul plac.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 21.01.2022, 09:32

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

"Dacă este o incursiune minoră", membrii NATO pot fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea răspunsului, dar dacă ruşii "fac tot ce sunt în stare cu forţele pe care le-au adunat la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia", a afirmat miercuri preşedintele Biden, care a mai apreciat că situaţia ar putea "scăpa de sub control".

Această formulare ambiguă despre o incursiune "minoră" a atras critici aspre din partea opoziţiei republicane, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei. În urma acestor reacţii, Casa Albă a dat asigurări că preşedintele nu a făcut altceva decât să stabilească o diferenţă între o ofensivă "militară", pe de o parte, şi una "nemilitară, paramilitară sau cibernetică", pe de altă parte.

La Kiev, remarcile liderului democrat de la Casa Albă au fost urmărite "cu groază". Corespondentul CNN Matthew Chance a declarat că oficialii ucraineni au rămas "șocați și alarmați să audă că președintele american face distincția între incursiune și invazie”, sugerând că o incursiune minoră nu ar declanșa sancțiuni, iar asta i-ar da undă verde lui Vladimir Putin să intre în Ucraina după bunul plac”.

Potrivit surselor militare citate, "o incursiunea minoră" este în planul liderului de la Kremlin, pentru a crea un coridor care să facă legătura între regiunea condusă de rebelii pro-ruși și peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014. Oficialii de la Kiev se tem că Biden și Putin ar fi făcut o înțelegere secretă pe la spatele Ucrainei. 

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa salută faptul că Joe Biden a vorbit despre un răspuns coordonat al Occidentului în cazul în care Rusia ar interveni în Ucraina, scrie Agerpres.

"În mod categoric, aceste cuvinte spuse cu o zi înainte nu trebuie interpretate ca deviind de la întreaga politică a administraţiei americane", a scris Podoliak într-un mesaj.

Rusia denunță anunțul lui Joe Biden despre invazia Ucrainei

Ca răspuns la avertismentele președintelui american Joe Biden în contextul crizei dintre Rusia și Ucraina, Kremlinul a transmis, joi, într-un comunicat de presă că amenințările cu sancțiuni ar putea încuraja Ucraina să încerce să rezolve pe cale militară conflictul de la granița sa de est, potrivit agenției de presă AFP.

„Amenințările cu sancțiunile din partea SUA nu contribuie la reducerea tensiunilor din Europa și pot avea un efect destabilizator”, este reacția Kremlinului, ca răspuns la declarațiile președintelui american, Joe Biden. Totodată, în comunicat se mai precizează că NATO dă semnale pozitive privind deschiderea de a discuta anumite probleme legate de securitate, dar acestea nu sunt cele care sunt fundamental importante pentru Moscova”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Au Putin și Biden o înțelegere secretă pe la spatele Ucrainei? Ucrainenii se tem ca țara lor ar putea fi sacrificată