Antena Meniu Search
x

Rusia denunță anunțul lui Joe Biden despre invazia Ucrainei. Casa Albă a explicat ce-a vrut să spună de fapt liderul SUA

Ca răspuns la avertismentele președintelui american Joe Biden în contextul crizei dintre Rusia și Ucraina, Kremlinul a transmis, joi, într-un comunicat de presă că amenințările cu sancțiuni ar putea încuraja Ucraina să încerce să rezolve pe cale militară conflictul de la granița sa de est, potrivit agenției de presă AFP. Președintele Joe Biden a prezis, miercuri, într-o conferință de presă, că Rusia va invada Ucraina, dar va fi „incursiune minoră”. Remarca sa a atras criticile republicanilor, iar ulterior, Casa Albă a clarificat declarațiile liderului de la Washington, spunând că dacă situația va degenera, Moscova va primi un răspuns dur şi unitar din partea SUA şi a aliaţilor lor.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 20.01.2022, 13:04

Joe Biden și Vladimir Putin
Joe Biden și Vladimir Putin - Profimedia Images

„Amenințările cu sancțiunile din partea SUA nu contribuie la reducerea tensiunilor din Europa și pot avea un efect destabilizator”, este reacția Kremlinului, ca răspuns la declarațiile președintelui american, Joe Biden. Totodată, în comunicat se mai precizează că NATO dă semnale pozitive privind deschiderea de a discuta anumite probleme legate de securitate, dar acestea nu sunt cele care sunt fundamental importante pentru Moscova”.

Președintele Joe Biden a prezicat miercuri că este de părere că Rusia va invada Ucraina, dar va fi „incursiune minoră”, scrie CNN. 

Biden, criticat de republicani

"Nu sunt atât de convins că președintele Putin este sigur de ceea ce va face. Cred că va intra în Ucraina. Trebuie să facă ceva", a declarat Biden, descriindu-l pe omologul său rus drept un lider care își caută locul într-o lume post-sovietică. „Rusia va fi trasă la răspundere dacă invadează (n.r. Ucraina); și depinde de ceea ce face. Este altceva dacă este vorba de o incursiune minoră. Însă dacă fac ceea ce sunt capabili cu forţele pe care le-au comasat la frontieră, va fi un dezastru pentru Rusia”, a insistat Biden.

Pe acelaşi subiect

Remarcile lui Joe Biden din timpul conferinţei de presă susţinute miercuri cu privire la posibilitatea unei incursiuni "minore" au fost puternic criticate de opoziţie, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei.

Ulterior, Casa Albă a venit cu lămuriri privind declarațiile liderului de la Washington, spunând că dacă orice forţe militare ruseşti trec frontiera ucraineană, aceasta este o nouă invazie şi va primi un răspuns dur şi unitar din partea SUA şi a aliaţilor lor. Totodată, secretarul de presă a mai precizat că preşedintele democrat ştie din experienţă că ruşii au o întreagă paletă de agresiuni premergătoare acţiunii militare, inclusiv atacuri cibernetice şi atacuri paramilitare, care vor primi un răspuns decisiv, unitar şi bazat pe reciprocitate.

Declarațiile lui Biden, criticate în SUA, dar Ucraina nu se supără

Ucraina consideră că afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden, conform cărora Rusia ar avea mai puţin de suferit în cazul în care recurge la o "incursiune minoră" decât dacă ar întreprinde o "invazie", nu contravin politicii SUA, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, informează joi Reuters.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa salută faptul că Joe Biden a vorbit despre un răspuns coordonat al Occidentului în cazul în care Rusia ar interveni în Ucraina.

"În mod categoric, aceste cuvinte spuse cu o zi înainte nu trebuie interpretate ca deviind de la întreaga politică a administraţiei americane", a scris Podoliak într-un mesaj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia denunță anunțul lui Joe Biden despre invazia Ucrainei. Casa Albă a explicat ce-a vrut să spună de fapt liderul SUA