”Invazie” sau "incursiune minoră"? Declarațiile lui Joe Biden au stârnit reacții împărțite în Ucraina
Ucraina consideră că afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden, conform cărora Rusia ar avea mai puţin de suferit în cazul în care recurge la o "incursiune minoră" decât dacă ar întreprinde o "invazie", nu contravin politicii SUA, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, informează joi Reuters. Pe de altă parte, unii oficiali de la Kiev și-au exprimat îngrijorarea că discursul de la Casa Albă i-ar putea da undă verde lui Vladimir Putin să intre în Ucraina, după bunul plac.
"Dacă este o incursiune minoră", membrii NATO pot fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea răspunsului, dar dacă ruşii "fac tot ce sunt în stare cu forţele pe care le-au adunat la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia", a afirmat miercuri preşedintele Biden, care a mai apreciat că situaţia ar putea "scăpa de sub control", potrivit Agerpres.
Această formulare ambiguă despre o incursiune "minoră" a atras critici aspre din partea opoziţiei republicane, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei.
În urma acestor reacţii, Casa Albă a dat asigurări că preşedintele nu a făcut altceva decât să stabilească o diferenţă între o ofensivă "militară", pe de o parte, şi una "nemilitară, paramilitară sau cibernetică", pe de altă parte.
Reacții împărțite în Ucraina
Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa salută faptul că Joe Biden a vorbit despre un răspuns coordonat al Occidentului în cazul în care Rusia ar interveni în Ucraina.
"În mod categoric, aceste cuvinte spuse cu o zi înainte nu trebuie interpretate ca deviind de la întreaga politică a administraţiei americane", a scris Podoliak într-un mesaj.
Pe de altă parte, corespondentul CNN Matthew Chance a declarat că unii oficiali ucraineni au rămas "șocați și alarmați să audă că președintele american face distincția între incursiune și invazie”, sugerând că o incursiune minoră nu ar declanșa sancțiuni, iar asta “i-ar da undă verde lui Vladimir Putin să intre în Ucraina după bunul plac”.
După o serie de discuţii diplomatice în Europa săptămâna trecută, Moscova şi Washingtonul urmează să încerce din nou vineri să dezamorseze ameninţarea unui nou conflict în Ucraina în cadrul unei întâlniri la Geneva între secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰