Antena Meniu Search
x

BILD: Vladimir Putin plănuiește să ocupe 2 treimi din teritoriul Ucrainei, într-un război în 3 faze. Ar ajunge până la granița cu România

Cotidianul german BILD dezvăluie, citând surse NATO și din cadrul serviciilor de informații occidentale, că Rusia ar plănui ocuparea a două treimi din teritoriul Ucrainei în trei faze. De asemenea, SUA au evocat miercuri "probe" care ar arăta că Rusia ia în calcul "importante acţiuni agresive împotriva Ucrainei" şi au promis să o facă să plătească "un preţ ridicat" dacă va trece la fapte, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 06.12.2021, 10:27

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Vladimir Putin, președintele Rusiei - Profimedia Images

"Suntem profund preocupaţi de probele că Rusia a făcut planuri pentru acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operaţiuni militare la scară mare", a transmis, miercuri, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, cu prilejul unei reuniuni a NATO de la Riga.

Luni, cotidianul german BILD a dezvăluit, citând surse NATO și din cadrul serviciilor secrete occidentale, că Vladimir Putin plănuiește o invazie în trei etape în ucraina. 

Faza 1: Rusia intenționează să cucerească sudul Ucrainei

Într-o primă fază a atacului, Rusia ar intenționa să cucerească sudul Ucrainei pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, dar și pentru a bloca accesul Ucrainei spre mare. Kremlinul intenționează să folosească navele transferate din Marea Baltică în regiune „pentru a transporta tancuri și trupe din Crimeea în regiunea Odesa”, a declarat un ofițer de rang înalt, citat de BILD.

Pe acelaşi subiect

O altă sursă a declarat că Rusia ar plănui o operațiune de debarcare la est de Odesa, ulterior armata rusă va "înainta la nord-est de oraș, apoi vor face stânga și vor avansa în Transnistria”, înconjurând Odesa". Totodată se urmărește blocarea podurilor peste cel mai important râu al țării pentru a opri aprovizionarea, iar Crimeea vor fi lansate focuri de artilerie asupra punctelor strategice ucrainene.Din Donbasul ocupat vor fi puse în mișcare tancuri rusești, cu sprijin din partea marinei și aviației, urmând să ajungă în Zaporojie, un centru militar ucrainean și în Crimeea. 

Dacă acest plan va reuși, liderul de la Kremlin va construi un coridor până la granița NATO cu România, notează cotidianul BILD.

Faza 2: Nord-Est. Rusia plănuiește să slăbească capacitățile militare din Ucraina

Într-o a doua fază a invaziei, armata rusă ar plănui să slăbească capaitățile militare ale Ucrainei pe înntreg teritoriul său. Tancurile rusești ar putea ajunge în regiunile Lugansk și Harkov și ar putea avansa spre marile orașe Dnipro și Poltava.

Potrivit unei surse oficiale, rușii „vor înconjura orașele și vor întrerupe electricitatea, gazul și aprovizionarea cu alimente. În câteva săptămâni, se vor afișa ca salvatori ai civililor".

Faza 3: Armata Rusiei va ataca Kievul

În ultima etapă, Rusia ar plănui atacarea Kievului din nord. "Asta s-ar putea întâmpla chiar de la începutul războiului, în funcție de circumstanțe", potrivit unei surse oficiale. Dacă trupele ruse vor avansa și vor bloca aprovizionarea din vestul țării, s-ar putea aștepta la capitularea Kievului și, în consecință, a Ucrainei. 

Aceleași surse citate de BILD susțin că dotările actuale ale armatei ucrainene nu vor fi suficiente pentru atacul Rusiei, adăugând că „aliații regândesc acum aprovizionarea cu arme către Ucraina".

UE va sprijini ferm Ucraina

Uniunea Europeană "lucrează pentru a evita o criză", dar "va susţine ferm Ucraina" în cazul unui atac din partea Rusiei, a asigurat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politici de securitate, în contextul în care SUA au avertizat că Rusia ar plănui o ofensivă militară în Ucraina anul viitor, relatează EFE.

"Lucrăm pentru a evita o criză, dar, în faţa oricăror circumstanţe neprevăzute, UE va sprijini ferm Ucraina", a afirmat Borrell într-un interviu pentru ziarul italian Repubblica, în care a subliniat că este necesar ca "fiecare să reflecteze asupra consecinţelor" unui astfel de lucru.

Potrivit media americane, serviciile de informaţii ale SUA consideră că Rusia are în vedere să-şi mărească prezenţa militară la graniţa cu Ucraina până la 175.000 de soldaţi, cu obiectivul potenţial de a invada această ţară anul viitor, scrie Agerpres.

"Mai întâi de toate, trebuie să muncim ca să evităm o criză. Ne folosim capacitatea diplomatică pentru a face Rusia să înţeleagă că aceasta ar fi o încălcare gravă a dreptului internaţional. Am vorbit cu omologul meu rus (Serghei) Lavrov la Stockholm. Cu Lavorv şi cu (secretarul de stat al SUA Anthony) Blinken. Lavrov neagă orice fel de activitate beligerantă", a afirmat şeful diplomaţiei europene.

În opinia sa, important în prezent este de a "ilustra Moscovei panorama posibilelor consecinţe. A sosit momentul de a vorbi şi de a ne face o idee despre ceea ce se poate întâmpla de ambele părţi. Trebuie să rămânem într-o fază pre-criză", a spus el.

"Ucraina este, fără îndoială, un partener, un aliat. Aşă că vom fi alături de ea. În plus, SUA au dat de înţeles foarte clar că orice tip de atac rusesc va avea consecinţe", a explicat el.

"Săptămâna viitoare, vom avea o întâlnire la Bruxelles cu ţările Parteneriatului Estic şi cu această ocazie vom sublinia sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Cuvintele mele nu trebuie interpretate greşit. Lucrăm pentru a evita criza, dar, în faţa oricăror circumstanţe neprevăzute, UE va sprijini ferm Ucraina", a subliniat Borrell.

Aliaţii NATO "veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra"

Şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, a acuzat Moscova că reuneşte "zeci de mii de soldaţi suplimentari" în apropiere de frontiera cu Ucraina. "Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat o decizie privind invazia. Ştim că el este pe cale să desfăşoare capacitatea de a face acest lucru rapid, dacă ia decizia", a precizat Blinken.

Oficialul american a insistat asupra faptului că "diplomaţia este singurul mod responsabil de a rezolva această criză potenţială", în perspectiva unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Suedia, joi.

El a avertizat totuşi că orice agresiune din partea Moscovei va avea "consecinţe profunde şi durabile". "Am transmis cu claritate Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am reţinut să le utilizăm în trecut", a avertizat Blinken.

Înaltul diplomat american a subliniat, de asemenea, că aliaţii NATO "veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra". Alianţa "va examina ce trebuie să facă în cazul unei noi agresiuni ruse, pentru a-şi întări propriile apărări", în cadrul unei consolidări a forţelor din flancul său estic.

Moscova, care a anexat Crimeea în 2014 şi este acuzată că-i susţine pe separatiştii angrenaţi într-un conflict cu Kievul, a negat cu fermitate că pregăteşte un atac şi reproşează NATO că alimentează tensiunile.

Miercuri, Moscova a acuzat Ucraina că a trimis zeci de mii de militari în estul ţării, în contextul în care se amplifică îngrijorarea privind o posibilă escaladare de conflictului. Tot miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a pronunţat în favoarea unor negocieri directe cu Moscova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » BILD: Vladimir Putin plănuiește să ocupe 2 treimi din teritoriul Ucrainei, într-un război în 3 faze. Ar ajunge până la granița cu România