Antena Meniu Search
x

Video Rusia lansează avertismente României, de faţă cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu. "Pot fi folosite pentru atac"

Rusia se teme că va fi atacată de NATO de pe teritoriul României, mai exact de la Deveselu. Nimic mai greşit, i se răspunde de la Bucureşti, scutul NATO are doar caracter defensiv. Războiul declaraţiilor vine însă la o zi după ce Vladimir Putin a ameninţat cu un răspuns militar, dacă NATO va continua să se extindă spre graniţele sale.

de Redactia Observator

la 02.12.2021, 20:35

Vezi și

Avertismentul la adresa României, şi implicit al NATO, a venit de la tribuna Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa. Serghei Lavrov spune că extinderea NATO spre Est nu este altceva decât o ameniţare de securitate la adresa Rusiei, iar scutul de la Deveselu ar juca un rol esenţial într-o eventuală strategie ofensivă a Occidentului. "Coşmarul unei confruntări militare se întoarce. În România şi Polonia au fost instalate sisteme antirachetă care pot fi folosite pentru atac", a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse.  

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe din România

Declaraţia a fost făcută chiar de langă ministrul nostru de externe, Bogdan Aurescu, care nu a întârziat să îi dea replica. "Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România (...) este complet eronată. (...) Facilitatea antirachetă de la Deveselu are un caracter strict defensiv, (...) nu este îndreptat împotriva Federației Ruse", a transmis MAE

Vladimir Putin, radical faţă de extinderea NATO

Pe acelaşi subiect

Schimbul de replici vine în contextul în care, ieri, la Kremlin, în faţa ambasadorilor statelor lumii la Moscova, Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că va opri prin toate forţele extinderea NATO spre graniţele sale. "Vom insista pentru acorduri concrete care să excludă orice viitoare expansiuni ale NATO în Est şi desfăşurarea de arme în apropierea Rusiei, prin care ne ameninţă direct", a anunţat Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. 

Deşi astfel de acuzaţii din partea Rusiei nu sunt noi, ele s-au înmulţit în ultima perioadă şi sunt dublate de o mobilizare militară fără precedent la graniţele NATO. Numai în Estul Ucrainei sunt mobilizaţi 100.000 de soldaţi. Vorbim de o distanţă de nici 2.000 de kilometri de ţara noastră. Mai mulţi experţi militari occidentali spun că Rusia pregăteşte, în fapt, o invazie a Ucrainei, iar asta ar putea avea loc nu mai departe de luna viitoare. "Dacă Rusia decide să urmărească o confruntare, vor exista consecinţe serioase", spune Antony Blinken, şeful diplomaţiei SUA.

SUA ameninţă Rusia cu sancţiuni dure

Într-o primă fază, Statele Unite ameninţă cu sancţiuni economice cu care Rusia nu s-a mai confruntat până acum. Ar putea fi vizat şi gazoductul Nord Stream 2, care este gata, numai că mai multe state aliate i-au cerut Germaniei să renunţe la proiect. Deocamdată, cele două mari puteri continuă să îşi expulzeze reciproc din personalul militar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia lansează avertismente României, de faţă cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu. "Pot fi folosite pentru atac"