Antena Meniu Search
x

Video Rusia a concentrat la granița cu Ucraina zeci de mii de militari. Moscova dezminte orice intenţie de invazie

Statele Unite şi aliaţii lor din Europa pregătesc o serie de măsuri pentru a apăra Ucraina de un eventual atac al Rusiei. Anunţul a fost făcut de preşedintele Joe Biden, după ce ministrul ucrainean al apărării a avertizat că Rusia ar putea invada ţara sa chiar în luna ianuarie. Biden va avea, în viitorul apropiat, o întâlnire în formă virtuală cu Vladimir Putin, cu scopul de a detensiona situaţia de la graniţa Rusiei cu Ucraina.

de Redactia Observator

la 04.12.2021, 10:46

Vezi și

Ministrul apărării din Ucraina a afirmat, în parlamentul de la Kiev, că efectivul trupelor ruseşti din zona de graniţă a ajuns la 94.000 de militari. Această mobilizare se traduce printr-o viitoare ofensivă rusă în Ucraina, a avertizat ministrul. 

  • Oleksii Reznikov: Considerăm că este probabilă o escaladare pe scară mare din partea Rusiei. Momentul cel mai probabil al escaladării este sfârşitul lunii ianuarie. Ne propunem ca preţul eventualei escaladări să devină inacceptabil pentru agresor. 

Ruşii dezmint orice intenţie de invazie şi susţin că deplasările de trupe pe teritoriul propriei ţări sunt normale. Ei acuză chiar Ucraina că ar pregăti un atac de amploare împotriva separatiştilor din Donbas, protejaţii Rusiei. 

  • Serghei Lavrov: Să se înţeleagă foarte bine: transformarea vecinilor noştri în capete de pod pentru o confruntare cu Rusia, desfăşurarea forţelor NATO în regiuni strategice importante pentru securitatea noastră sunt, categoric, inacceptabile. 
Pe acelaşi subiect

Miniştrii de externe american şi rus au discutat chiar zilele trecute la Stockholm. 

Joe Biden pregăteşte măsuri pentru protejarea Ucrainei de o invazie a Rusiei

Dar se pare că rezultate concrete nu pot veni decât de la un dialog direct, fie şi virtual, între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin. Kremlinul şi Casa Albă au confirmat pregătirile pentru un summit de la distanţă, fără a menţiona vreo dată. El ar putea avea loc după vizita lui Putin în India, de săptămâna viitoare. Dar până atunci, Biden a ţinut să sublinieze că pregăteşte, împreună cu aliaţii europeni, măsuri pentru protejarea Ucrainei de o invazie a Rusiei

  • Joe Biden: Cred că va fi cel mai amplu şi semnificativ complex de iniţiative, pentru ca să-i fie foarte, foarte greu domnului Putin să meargă înainte şi să facă ceea ce lumea se teme că va face. 

Biden nu a precizat măsurile pe care le are în vedere. Dar, potrivit analiştilor, ar fi vorba mai degrabă de sancţiuni economice şi nu de o ripostă militară. După retragerea din Afganistan, preşedintele nu doreşte să angajeze armata americană într-un nou război. De cealaltă parte, un consilier al lui Putin a declarat că acesta îi va cere lui Biden garanţii că NATO nu se va mai extinde spre est şi nu va desfăşura armament în ţările vecine cu Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rusia a concentrat la granița cu Ucraina zeci de mii de militari. Moscova dezminte orice intenţie de invazie