Antena Meniu Search
x

Biserica Ortodoxă Rusă va fi declarată organizație teroristă în Estonia. Moscova: "Toate semnele de boală mintală sunt evidente. Papa va comunica cu teroriştii?"

Ministrul de Interne al Estoniei a propus declararea Bisericii Ortodoxe Ruse drept organizație teroristă. Patriarhia Moscovei a numit declaraţia drept "teatrul absurdului".

de Redactia Observator

la 12.04.2024, 16:52

Biserica Ortodoxă Rusă va fi declarată organizație teroristă în Estonia. Moscova: "Toate semnele de boală mintală sunt evidente. Papa va comunica cu teroriştii?"
Biserica Ortodoxă Rusă va fi declarată organizație teroristă în Estonia. Moscova: "Toate semnele de boală mintală sunt evidente. Papa va comunica cu teroriştii?" - Profimedia

Ministrul de Interne al Estoniei Lauri Läänemets urmează să propună în parlament ca Biserica Ortodoxă Rusă să fie recunoscută drept organizație teroristă. Potrivit acestuia, doar în acest fel Ministerul Afacerilor Interne va avea posibilitatea de a interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse în Estonia și de a rupe legăturile acesteia cu Biserica Ortodoxă Estonă a Patriarhiei de la Moscova (MPEÕK)

Biserica Ortodoxă Estonă a Patriarhiei Moscovei, care are 100.000 de enoriaşi, este subordonată Patriarhiei Moscovei, dar Läänemets spune că nu va avea parte de acelaşi tratament.

"Acest lucru nu va afecta enoriașii, nu înseamnă că bisericile vor fi închise, dar înseamnă că legăturile cu Moscova vor fi rupte. Trebuie să înțelegem că astăzi Patriarhia de la Moscova este subordonată lui Vladimir Putin, care, de fapt, conduce activități teroriste în lume"  a declarat el potrivit ERR.

"Pentru a face o paralelă. Teroriștii islamişti pretind că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale, împotriva valorilor occidentale. Ei bine, patriarhul și Patriarhia care operează din Moscova nu sunt diferiţi de teroriștii islamiști",  a mai spus el. 

Pe acelaşi subiect

Läänemets susţine că există diverse congregații MPEÕK active în Estonia și că operațiunile lor interne nu sunt direct influențate de Moscova, totuși subordonarea bisericilor față de Moscova reprezintă în continuare o amenințare la adresa securității Estoniei.

Reacţia Moscovei: "Toate semnele de boală mintală sunt evidente. Papa va comunica cu teroriştii?"

Ministerul rus de Externe a răspuns în stilul clasic declarației ministrului estonian. "Toate semnele de boală mintală sunt evidente. Dar mai există o problemă de logică. Cu cine, după părerea lui, va comunica Papa? Cu teroriștii?", a spus pentru Izvestia purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova.

Patriarhia de la Moscova a reacţionat spunând că declarația ministrului de interne al Estoniei este "teatrul absurdului" și "o întoarcere la vremurile întunecate ale războaielor religioase, Noaptea Sfântului Bartolomeu și vânătoarea de vrăjitoare".

"Este evident pentru orice persoană sănătoasă că Patriarhia Moscovei nu este implicată în activități teroriste, iar Biserica Ortodoxă Estonă operează pe teritoriul Estoniei, care, având o legătură spirituală cu credincioșii din Rusia, este cu siguranță o organizație care respectă legea" a scris pe Telegram Vladimir Legoyda, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse. 

"Această declaraţie este pur și simplu teatru al absurdului în care politicienii estonieni joacă roluri, cel probabil încercând să câștige popularitate. Lupta împotriva Bisericii Ruse și a culturii ruse a devenit un fel de drog dat alegătorului eston, astfel încât acesta să uite de problemele reale" a continuat el. 

Potrivit Meduza, în februarie 2024, mitropolitul Evgheni, care a condus Biserica Ortodoxă Estonă a Patriarhiei Moscovei, a părăsit Estonia. El a condamnat războiul din Ucraina aproape imediat după începutul invaziei ruse la scară lergă, în martie 2022.

Dar, Ministerul Afacerilor Interne din Estonia a considerat că nu este suficient și a cerut ca mitropolitul să-și exprime public dezacordul față de predica Patriarhului Kirill, care a cerut în toamna lui 2022 mântuirea personalului militar, adică iertarea păcatelor celor care luptă şi mor pe front. Ulterior, mitropolitul a publicat o declaraţie în care spunea că nu susţine predica patriarhului Kirill și a reiterat condamnare a războiului.

În ianuarie 2024, Ministerul Afacerilor Interne din Estonia a declarat că mitropolitul reprezintă o amenințare la adresa securității statului și a refuzat să-și reînnoiască permisul de ședere în țară.

După refuz, trei oficiali ai Bisericii Evanghelice Luterane au transmis guvernului din Estonia că statul nu are dreptul să dicteze liderilor bisericii ce opinii politice sau sociale să-și exprime. "Din câte știm, mitropolitul nu este acuzat că a comis vreo greșeală, ci că nu şi-a exprimat suficient susţinerea faţă de opiniile politice ale guvernului", au spus ei într-un comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Biserica Ortodoxă Rusă va fi declarată organizație teroristă în Estonia. Moscova: "Toate semnele de boală mintală sunt evidente. Papa va comunica cu teroriştii?"