Antena Meniu Search
x

Budanov: Rusia va lansa o ofensivă de amploare la sfârșitul primăverii, începutul verii. Ce ar însemna căderea oraşului Ceasiv Iar

Război în Ucraina. Kirilo Budanov, şeful serviciilor de informaţii militare ale Ucrainei (GUR), a declarat că Rusia va lansa o ofensivă de amploare la sfârșitul primăverii, începutul verii, cel mai probabil în Doneţk, spre unul dintre oraşele Ceasiv Iar (Ceasov Iar) dinspre Bahmut sau Pokrovsk dinspre Avdiivka. 

de Redactia Observator

la 08.04.2024, 13:49

Budanov: Rusia va lansa o ofensivă de amploare la sfârșitul primăverii, începutul verii. Ce ar însemna căderea oraşului Ceasiv Iar
Budanov: Rusia va lansa o ofensivă de amploare la sfârșitul primăverii, începutul verii. Ce ar însemna căderea oraşului Ceasiv Iar - Profimedia

Kirilo Budanov a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune germane ARD şi publicat pe 7 aprilie că Ucraina se așteaptă ca Rusia să-și intensifice ofensiva la sfârșitul primăverii sau începutul verii, în primul rând în Donbas. Potrivit lui Budanov, forțele ruse vor încerca cel mai probabil să avanseze spre oraşul Ceasiv Iar, la vest de Bahmut și spre Pokrovsk, situat la 43 km nord-vest de Avdiivka, oraş-fortăreaţă cucerit de ruşi în luna februarie. 

"Ei (n.red.Forțele Armate Ruse – ) vor împinge puțin spre Ceasiv Iar. Sau se vor deplasa spre orașul Pokrovsk, frontul strategic al orașului Pokrovsk", a spus Budanov. Totodată oficialul ucrainean a evaluat că nu vor exista schimbări semnificative pe linia frontului înainte de începerea ofensivei rusești. "Situația este destul de dificilă, dar totul este sub control", a asigurat el. Şi Volodimir Zelenski a declarat la finalul lunii martie într-un interviu pentru CBS News că ofensiva rusă ar putea începe la sfârșitul lunii mai sau iunie.

Experţii Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) au observat recent că forțele ruse și-au intensificat ritmul operațiunilor ofensive. Pe 4 aprilie, ruşii au lansat spre Ceasiv Iar un asalt mecanizat cu 25 de vehicule blindate, dar ISW susţine că armata rusă pare să să atenueze cu succes pierderile mari de oameni şi tehnică militară. 

Zelenski și înalți oficiali militari ucraineni au avertizat recent că blocarea ajutorului american în Congres a forțat Ucraina să cedeze inițiativa câmpului de luptă şi că armata ucraineană nu poate planifica o contraofensivă sau o apărare de succes fără a ști când și ce fel de ajutor va primi Ucraina. 

Pe acelaşi subiect

Rybar: Scopul Forțelor Armate Ruse este să traverseze canalul Siverski Doneț - Donbas

Aşa-numiţii bloggeri militari ruşi susţin că forţele ruse de la periferia Ceasiv Iar aşteaptă ca trupele ruseşti să avanseze pe flancuri, la vest de Ivanivske, în sud şi în nord la Bohdanivka, unde în prezent se duc lupte. Canalul de Telegram Deep State, apropiat de armata ucraineană, a relatat vineri că soldaţii ruşii au reuşit să între în casele de la periferia estică a oraşului Ceasiv Iar și au încercat fără succes să obţină un punct de sprijin în blocurile de la margine. 

Popularul canal rusesc de Telegram Rybar urmărit de peste 1,2 milioane de abonați şi apropiat de Ministerul rus al Apărării scrie că în acest moment, scopul trupelor ruse este să traverseze canalul Siverski Doneț - Donbas (care traversează oraşul Ceasiv Iar), de-a lungul căruia se construiește o nouă linie de apărare a forţelor ucrainene. Dacă reușesc, poziția ucrainenilor va deveni semnificativ mai complicată, iar comandamentul ucrainean se va confrunta cu întrebarea dacă merită să apere oraşul sau e mai bine să se retragă, susţine Rybar. 

O înaintare rapidă a ruşilor în Ceasiv Iar, un oraş cu o populaţie de 12.200 de locuitori înainte de război, ar însemna un eşec sumbru pentru Kiev şi ar conferi un impuls puternic ruşilor pe câmpul de luptă, comentează Reuters. 

Sîrski: Forţele ucrainene controlează în continuare oraşul Ceasiv Iar

Forţele ucrainene controlează în continuare oraşul Ceasiv Iar din estul Ucrainei, în pofida încercărilor trupelor ruse de a rupe linia de apărare ucraineană, a declarat sâmbătă comandant-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Agenţia de presă RIA a Rusiei a citat vineri un oficial care a declarat că forţele ruse au pătruns în suburbiile oraşului, pe care Moscova îl consideră un important avanpost pentru trupele Kievului. Armata ucraineană a transmis că informaţia nu este adevărată.

"Ceasiv Iar rămâne sub controlul nostru şi toate încercările inamicului de a pătrunde în localitate au eşuat", a scris Sîrski sâmbătă pe aplicaţia Telegram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Budanov: Rusia va lansa o ofensivă de amploare la sfârșitul primăverii, începutul verii. Ce ar însemna căderea oraşului Ceasiv Iar