Antena Meniu Search
x

Video România va primi un raport favorabil pentru aderarea la Spațiul Schengen, ce va fi discutat la Bruxelles - surse

România face un nou pas către aderarea la spaţiul Schengen. Raportul Comisiei Europene va fi prezentat mâine la Bruxelles. Astăzi, preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat pachetul de legi ale Justiţiei, un ultim pas pentru ridicarea MCV. 

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 21:28

Vezi și

Promulgarea legilor justiţiei a fost ultima condiţie pentru ca României să îi fie ridicat MCV-ul, mecanismul de supraveghere european. Surse europene spun că mâine ţara noastră va primi un raport favorabil care va fi discutat la Bruxelles, raport care susţine aderarea la spaţiul Schengen.

Pe 23 noiembrie vom afla dacă aderarea României se va regăsi la votul programat pe data de 8 decembrie, în consiliul JAI. Cu un vot pozitiv la început de decembrie frontierele terestre şi navale ale României vor fi deschise spaţiului Schengen de la 1 ianuarie, urmând ca din luna martie a anului viitor să intre în vigoare şi frontierele aeriene - aeroporturile, mai exact.

Până acum Olanda a fost ţara care s-a opus intrării României în Spaţiul Schengen iar zilele trecute parlamentul Suediei a dat și el un vot negativ.

Aderarea României la spaţiul Schengen. Consiliul UE ar urma să voteze pe 9 decembrie

Pe acelaşi subiect

Comisia Europeană ar urma să discute miercuri, în Colegiul Comisarilor, o comunicare cu privire la extinderea Spaţiului Schengen, conform agendei oficiale a executivului comunitar.

Potrivit unor surse europene, comunicarea Comisiei va analiza stadiul pregătirii României, Bulgariei şi Croaţiei pentru aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie şi se bazează pe raportul misiunilor recente voluntare de evaluare.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE a indicat că doreşte ca cele trei ţări să adere la Schengen împreună şi şi-a înscris acest subiect în agendă. Este de aşteptat ca votul Consiliului UE pe acest subiect să aibă loc pe 9 decembrie.

Până acum nu a existat niciun anunţ public din partea vreunui membru Schengen care să se opună prin veto aderării Croaţiei. În schimb, Olanda continuă să pună sub semnul întrebării pregătirea Bulgariei şi României.

Aderarea de noi state la Spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » România va primi un raport favorabil pentru aderarea la Spațiul Schengen, ce va fi discutat la Bruxelles - surse