Antena Meniu Search
x

NYT: Ucraina a pierdut 20% din arme și blindate. Kievul a oprit contraofensiva pentru a schimba strategia

Război în Ucraina. De la începutul contraofensivei, Ucraina a pierdut până la 20% din armele și vehiculele sale blindate. Ritmul în care ucrainenii și-au pierdut echipamentele a scăzut pe măsură ce campania a încetinit și comandanții au schimbat tacticile folosite împotriva rușilor, explică oficiali europeni și americani citați de New York Times.

de Adrian Popovici

la 16.07.2023, 15:46

Tancuri ucrainene
NYT: Ucraina a pierdut 20% din arme și blindate. Kievul a oprit contraofensiva pentru a schimba strategia - Shutterstock

Pierderile includ unele dintre ajutoarele militare occidentale,  tancuri și transportatoare blindate, cele pe care ucrainenii mizează pentru a-i învinge pe ruși. Rata neobișnuită a pierderilor a scăzut la aproximativ 10% în săptămânile următoare, au spus oficialii, conservând astfel mai multor trupe și mașini necesare pentru menținerea unei ofensive majoră despre care ucrainenii spun că este în lucru. Limitarea pierderilor se datorează faptului că Ucraina a schimbat tactica, concentrându-se mai mult pe epuizarea forțelor ruse cu focuri de artilerie și rachete de lungă distanța și limitarea folosirii minelor sau luptei directe.

Dar această veste bună ascunde unele realități sumbre. Pierderile s-au încetinit, de asemenea, deoarece contraofensiva în sine a încetinit, și chiar s-a oprit în anumite locuri, asta în timp ce soldații ucraineni luptă împotriva formidabilelor apărări ale Rusiei. Și în ciuda pierderilor, ucrainenii au recuperat până acum o mică parte din teritoriul de care au nevoie pentru a împărți în două trupele Kremlinului.

Rusia a avut timpul necesar pentru a se pregăti pentru contraofensivă, iar linia frontul este acoperită de mine, capcane antitanc și tranșee,asta în timp ce drone de recunoaștere rusești și elicoptere de atac zboară deasupra zonelor de conflict tot mai des. Având în vedere aceste fortificații, spun specialiștii, nu este surprinzător faptul că Ucraina a suferi pierderi relativ severe în primele etape ale campaniei.

Zelenski recunoaște că Ucraina a oprit contraofensiva pentru a schimba strategia

Pe acelaşi subiect

Săptămâna aceasta, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că a existat o scurtă pauză în operațiuni în urmă cu câteva săptămâni, dar a dat vina pe lipsa echipamentelor și munițiilor, și a cerut aliaților occidentali să accelereze ritmul livrărilor. Oficialii americani au recunoscut această pauză și au spus că ucrainenii au început să se miște din nou, dar mai deliberat, mai atenți în navigarea câmpurilor minate, încercând să-și limiteze pierderile umane. Odată cu armele cu dispersie promise de Joe Biden, ritmul contraofensivei ar putea să crească.

Experții militari au spus de mult că primii kilometri ai contraofensivei vor fi cei mai greu de recuperat, deoarece trupele care atacă au nevoie, în general, de trei ori mai multă putere, fie în arme, personal sau ambele, decât forțele care se apără.

Generalul Valeri Zalujnîi și-a exprimat frustrarea că Ucraina luptă fără avioane de război occidentale F-16, pentru care Statele Unite au convenit recent să antreneze piloților ucraineni, dar care nu vor fi gata de luptă decât peste câteva luni. Lipsa unor astfel de avioane a lăsat trupele ucrainene vulnerabile la elicopterele și artileria rusă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » NYT: Ucraina a pierdut 20% din arme și blindate. Kievul a oprit contraofensiva pentru a schimba strategia