Antena Meniu Search
x

Casa Albă dă asigurări că nu a abandonat finanțarea Ucrainei și discută cu aliații și partenerii

Casa Albă a luat legătura cu aliaţii şi cu partenerii pe tema continuării finanţării pentru Ucraina, iar aceste discuţii vor continua, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de Reuters.

de Redactia Observator

la 02.10.2023, 22:45

Karine Jean-Pierre
Casa Albă dă asigurări că nu a abandonat finanțarea Ucrainei și discută cu aliații și partenerii - Profimedia Images

Congresul a adoptat sâmbătă o lege provizorie care a prelungit cheltuielile guvernamentale pentru mai mult de o lună, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, dar textul legislativ nu conţine nicio prevedere despre fondurile alocate pentru un nou ajutor pentru Ucraina.

Comentând ceea ce s-a întâmplat la Washington, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a spus luni că speră că excluderea ajutorului pentru Ucraina din acordul votat de Congresul SUA nu este nimic mai mult decât un "incident".

"Întrebarea este dacă ceea ce s-a întâmplat în Congresul american la sfârşitul săptămânii trecute este un incident sau este sistematic", a declarat Kuleba în marja reuniunii cu miniştrii de externe din Uniunea Europeană. "Cred că a fost un incident. Avem o discuţie foarte aprofundată cu ambele părţi ale Congresului, republicani şi democraţi. Şi pe fondul unei potenţiale închideri a activităţii guvernamentale în Statele Unite, decizia a fost luată aşa cum a fost", a explicat el, potrivit News.ro.

"Dar acum lucrăm cu ambele părţi ale Congresului pentru a ne asigura că nu se va mai repeta în nicio circumstanţă. Aşa că nu simţim că sprijinul Statelor Unite s-a spulberat. Pentru că Statele Unite înţeleg că miza în Ucraina este mult mai mare decât doar Ucraina, este vorba despre stabilitatea şi predictibilitatea lumii", a adăugat Kuleba.

Pe acelaşi subiect

Kievul, îngrijorat de acțiunea Congresului american

Pe de altă parte, într-un interviu amplu acordat CNN, consilierul pentru securitate naţională al Ucrainei, Oleksii Danilov, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunea Congresului SUA de a exclude ajutorul pentru Ucraina în cadrul acordului de menţinere a activităţii guvernului federal.

"Trebuie să vedem dacă Statele Unite sunt responsabile pentru democraţie în lume, dacă rămân ţara care sprijină democraţia sau dacă sunt ţara care va sta deoparte şi va privi cum statele autoritare acaparează din ce în ce mai mult teritoriu. Acest lucru este destul de simplu", a punctat Danilov. "Dacă Statele Unite sunt un bastion al democraţiei în lume, atunci răspunsul ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Dacă Statele Unite consideră că ar trebui să se îndepărteze de acest lucru, că haosul ar trebui să domnească în întreaga lume, că statele autoritare ar trebui să acapareze tot mai mult teritoriu, atunci Statele Unite ar trebui să dea şi acest răspuns", a subliniat oficialul ucrainean.

Ucrainenii, "conștienți" că în Statele Unite urmează alegeri

Referindu-se la dezbaterea dintre candidaţii republicani la preşedinţie cu privire la amploarea ajutorului pentru Ucraina, Danilov a declarat: "Suntem conştienţi de faptul că în Statele Unite a început un proces politic, un proces electoral. Noi nu intervenim în acest proces în niciun fel, dar ne-am dori foarte mult ca acesta să nu afecteze dezvoltarea democraţiei în lume".

"Subliniez încă o dată că ar fi o mare bucurie pentru Putin şi nu numai pentru el, ci pentru toate regimurile autocratice, dacă SUA s-ar retrage din asistenţa pe care o acordă ţării noastre", a insistat el.

Danilov a mai spus că lumea se află la o răscruce de drumuri. "Întunericul poate cuprinde rapid multe ţări. Poporul american trebuie să aleagă - fie de partea luminii, fie să se pregătească pentru evenimente neaşteptate care pot apărea", a avertizat consilierul ucrainean. Danilov a adăugat însă că este sigur că poporul american "este de partea luminii".

"În ceea ce priveşte încetarea sprijinului american, suntem mai mult decât încrezători că acest lucru nu se va întâmpla", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Casa Albă dă asigurări că nu a abandonat finanțarea Ucrainei și discută cu aliații și partenerii