Antena Meniu Search
x

SUA au evitat un blocaj guvernamental. Congresul a votat, în ultimul moment, finanțarea pe termen scurt, dar dispar fondurile pentru Ucraina

Guvernul american a fost la un pas de blocaj general cu numai un an înaintea alegerilor prezidenţiale. Salvarea a venit însă din partea Camerei Reprezentanţilor şi a Senatului care au adoptat un proiect de lege, mai exact o măsură de finanţare de urgenţă pentru încă 45 de zile. Totul a avut loc numai cu câteva ore înainte ca bugetul federal să expire. Mai mult, situaţia în care au ajuns Statele Unite i-au făcut pe democraţi şi pe republicani să se acuze reciproc. Ultimul cuvânt îl are însă preşedintele de la Casa Albă. Măsura adoptată duce însă la dizolvarea fondurilor pentru Ucraina. Congresul a anunţat că noul ajutor militar cerut, în valoare de miliarde de dolari, nu va ajunge la Zelenski. 

de Redactia Observator

la 01.10.2023, 09:11

Vezi și

O posibilă paralizie a administraţiei federale poate duce la un dezastru economic. Peste 1,5 milioane de funcţionari ar putea rămâne fără salarii, traficul aerian ar putea fi perturbat, iar muzeele şi parcurile naţionale ar urma să-şi închidă porţile.

Tom Smyth, Finanţe: Există o foarte mare probabilitate ca, în cazul în care ne îndreptăm spre un blocaj al guvernului, să vedem o volatilitate semnificativă. Spre exemplu, în bursa de valori. Va distruge încet, pot spune, încrederea populaţiei în Washington.

Singurele care pot schimba soarta salariaţilor sunt cele două camere din Congresul Statelor Unite: Senatul, controlat de democraţi, şi Camera Reprezentanţilor, controlată de către republicani. Ei trebuiau să adopte o lege a finanţelor până aseară când a expirat bugetul federal. Cu puţin timp înainte de miezul nopţii însă Camera Reprezentanţilor a venit cu o propunere.

Kevin McCarthy, Camera Reprezentanţilor: Camera Reprezentanţilor va acţiona în aşa fel încât Guvernul să nu sufere un blocaj. Vom propune o măsură de finanţare de urgenţă pentru a ţine Guvernul deschis pentru încă 45 de zile, timp în care Camera şi Senatul vor rezolva problemele.

Steve Womack, Camera Reprezentanţilor: Pentru acest vot, 335 au fost pentru şi 91 împotriva, două treimi fiind pentru, regulile sunt supendate şi proiectul de lege este aprobat.

Măsura a ajuns mai apoi pe masa Senatului, care a decis, la rândul lui, să o aprobe.

Patty Murray, Senat: Pentru acest vot, 88 au fost pentru şi 9 împotriva. Având în vedere cerinţa anterioară de 60 de voturi pentru ca măsura să treacă, proiectul de lege este aprobat.

Reacţia lui Joe Biden

Decizia finală este însă în mâinile preşedintelui american, care a salutat deja decizia, spunând că astfel s-a evitat o criză ce nu era tocmai necesară.

Joe Biden: Acest proiect de lege asigură ca soldaţii să fie plătiţi în continuare, ca cei care călătoresc să fie scutiţi de întârzierile de pe aeroporturi. Mai mult, milioane de oameni şi copii vor avea acces în continuare la alimentele vitale şi multe altele.

Întreaga dezbatere are repercursiuni mai ales asupra Ucrainei, pentru care era prevăzut un alt ajutor militar în valoare de miliarde de dolari. Aceste lucru nu se va întâmpla însă. O astfel de situaţie în care guvernul a suferit un blocaj a avut loc ultima dată în 2019, când era preşedinte Donald Trump, şi a durat 34 de zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » SUA au evitat un blocaj guvernamental. Congresul a votat, în ultimul moment, finanțarea pe termen scurt, dar dispar fondurile pentru Ucraina