Antena Meniu Search
x

Cât teritoriu ucrainean au ocupat ruşii în ultimele 6 luni. ISW a calculat o suprafaţă de două ori mai mare ca Bucureştiul

Război în Ucraina. Analiștii occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au estimat că armata rusă a ocupat peste 500 de km pătraţi din Ucraina în ultimele 6 luni, începând cu octombrie 2023 când forţele ruse au început o nouă ofensivă. Ideea că războiul nu mai poate fi câştigat de Ucraina este o propagandă rusă, consideră ISW. 

de Redactia Observator

la 29.03.2024, 12:34

Cât teritoriu ucrainean au ocupat ruşii în ultimele 6 luni. ISW a calculat o suprafaţă de două ori mai mare ca Bucureştiul
Cât teritoriu ucrainean au ocupat ruşii în ultimele 6 luni. ISW a calculat o suprafaţă de două ori mai mare ca Bucureştiul - Profimedia

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului apreciază că Rusia a avansat lent, dar constant, în special în estul Ucrainei, în ultimele 6 luni. Victoriile obţinute de ruşi nu sunt semnificative din punct de vedere tactic, iar războiul ar putea merge în orice direcție, totul depinde de ajutorul occidental și mai ales ajutorul militar american, potrivit evaluării ISW. 

ISW: Rusia a ocupat 505 kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei în ultimele 6 luni

De la începutul noilor operațiuni ofensive în octombrie 2023, trupele ruse au capturat 505 kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, adică o suprafaţă de două ori mai mare ca cea a Bucureştiului. În perioada 1 ianuarie - 28 martie 2024, trupele ruse au capturat cu aproape 100 de kilometri pătrați mai mult decât în ​​ultimele trei luni ale anului 2023, mai arată ISW.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Analiștii militari sugerează că acest ritm de înaintare al ruşilor este cauzat de o combinație între lipsa de arme în rândul ucrainenilor și condițiile meteorologice mai favorabile iarna decât toamna. ISW consideră că această ușoară creștere a ratei de înaintare a trupelor ruse nu implică şi ameninţarea că Rusia obţine o victorie operaţională. 

Cu toate acestea, lipsa de tehnică militară şi muniţie, dar şi de forţă de luptă limitează capacitatea ucrainenilor de a desfășura operațiuni defensive eficiente. Totodată oferă forțelor ruse flexibilitate în a desfășura operațiuni ofensive, ceea ce poate duce la complicații și oportunități pentru forțele ruse de a realiza succese operaționale semnificative în viitor. 

Potrivit ISW, în prezent, Ucraina împiedică Rusia să obțină câștiguri tactice semnificative pe întreaga linie de front, dar situaţia se poate schimba în lipsa ajutorului financiar american. Analiştii occidentali mai atrag atenţia şi la degradarea sistemului de apărare aeriană al ucrainenilor de care forţele ruse pot profita. 

ISW: Ideea că războiul nu mai poate fi câştigat de Ucraina este o propagandă rusă

Într-o analiză separată, publicată pe 27 martie şi intitulată "Contracararea singurei strategii de succes a Rusiei",  Institutul pentru Studiul Războiului susține că "ideea că acest război nu poate fi câștigat de Ucraina din cauza puterii militare a Rusiei este o operațiune de dezinformare a Rusiei" şi "singura speranță a Moscovei pentru victorie".

"Manipularea percepției publice este una dintre capacitățile de bază ale Kremlinului şi a fost dezlănțuită în forța asupra publicului occidental, fiind singura strategie a Moscovei pentru a câștiga în Ukraina. SUA trebuie să mărească ajutorul pentur Ucraina și trebuie să facă asta la timp", consideră ISW. 

Rusia înaintează în estul Ucraina

Trupele ruse au lansat noi atacuri în estul Ucrainei joi, cu lupte grele raportate la vest de oraşele ocupate Avdiivka şi Bahmut. În raportul său zilnic despre situaţia de pe front, Statul Major al Ucrainei a enumerat 11 avansări ale forţelor ruse înspre patru localităţi.

De-a lungul întregii linii a frontului, de la sud până în partea de est a Ucraina, au izbucnit 48 de bătălii, conform raportului, care a menţionat şi atacuri aeriene şi de artilerie ruseşti în apropiere oraşul Harkov.

Harkov a fost vizat în atacuri cu rachete şi drone de luptă în noaptea de miercuri spre joi, primarul oraşului raportând două explozii, inclusiv una care a lovit şi a distrus un restaurant, fără a se înregistra însă răniţi.

Cel mai recent atac asupra celui de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei a survenit după ce o persoană a fost ucisă şi 19 răniţi într-un atac de miercuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cât teritoriu ucrainean au ocupat ruşii în ultimele 6 luni. ISW a calculat o suprafaţă de două ori mai mare ca Bucureştiul