Antena Meniu Search
x

Cine sau ce a cauzat explozia de la podul din Crimeea? Un expert dezminte teoria Rusiei despre camionul-bombă

După explozia podului care lega Crimeea de Rusia, care a avut loc sâmbătă, au apărut tot mai multe teorii despre cine sau ce anume ar fi putut provoca incendiul în care au murit trei oameni. În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a atacat podul într-un act de terorism, spunând că un camion-bombă ar fi provocat explozia, imaginile de pe camerele de supraveghere arată cum erupe o minge de foc chiar în spatele camionului, arată o analiză BBC.

de Marina Dinu

la 10.10.2022, 13:21

Trei persoane au murit în urma exploziei podului care leagă Crimeea de Rusia
Trei persoane au murit în urma exploziei podului care leagă Crimeea de Rusia - Profimedia Images

În spaţiul rusesc, teoria camionului-bombă s-a răspândit alarmant, mai multe persoane sugerând că ar fi fost un act de sabotaj îndrăzneţ comis de Ucraina, relatează BBC„Am văzut o mulțime de dispozitive explozive improvizate mari, transportate de vehicule, pe vremea mea”, a explicat pentru BBC un fost expert în explozivi din armata britanică. „Acesta nu arată ca unul”, adaugă el.

O explicație mai plauzibilă ar fi o explozie masivă sub pod, cauzată de un fel de dronă maritimă clandestină, crede expertul. „Podurile sunt, în general, proiectate să reziste la sarcinile în jos pe punte și la o anumită cantitate de încărcare laterală de la vânt”, a spus el. „Nu sunt, în general, proiectate să reziste la sarcini ascendente”.

O ambarcaţiune de mici dimensiuni ar fi fost surprinsă  în apropierea podului pe camerele de supraveghere

Cei care au analizat imaginile au remarcat că, într-una dintre filmările de pe camerele de securitate, ar fi apărut lângă pod o barcă de mici dimensiuni, care a generat un val, cu o fracțiune de secundă înainte de explozie. În acest context, BBC reaminteşte că, pe 21 septembrie, pe canalele de socializare din Rusia au circulat imagini care arată o barcă misterioasă fără pilot, care a ajunsla țărm în apropierea bazei navale a Rusiei din orașul Sevastopol din Crimeea.

Pe acelaşi subiect

Semăna cu un caiac mare, negru, cu senzori montați pe arc și un dispozitiv alb deasupra, asemănător unui periscop. Potrivit rapoartelor locale, barca a fost remorcată și aruncată în aer. „A fost descoperită o parte dintr-un vehicul fără pilot”, a declarat atunci guvernatorul Sevastopolului controlat de Rusia.

Nu este prima dată când circulă rapoarte care sugerează că Ucraina are acces la astfel de echipamente clandestine. „Există rapoarte bine întemeiate care sugerează că ucrainenii au în serviciu atât vehicule maritime de supraveghere, cât și de lovire cu telecomandă”, a adăugat expertul britanic în explozivi.

Dacă așa a reușit Ucraina să atace Podul Kerci, la sute de kilometri de teritoriul controlat de Kiev, atunci este una dintre cele mai ambițioase operațiuni de până acum, explică BBC. Totuşi, nimeni nu a confirmat teoria până acum.

Podul de 3,7 miliarde de dolari leagă sudul Rusiei de teritoriul pe care Putin l-a anexat în 2014

Şeful biroului președintelui Zelenski, Mykhailo Podolyak, părea să susțină teoria Moscovei privind camionul-bombă. „Răspunsurile ar trebui căutate în Rusia”, a spus el într-un comunicat. Explozia, a spus el, a fost rezultatul unor lupte interioare din Rusia. „Aceasta este o manifestare concretă a conflictului dintre FSB (Serviciul Federal de Securitate), PMC (companii militare private), pe de o parte, și Ministerul Apărării şi Statul Major al Federației Ruse, pe de altă parte”, a spus Podolyak.

Totuşi, nu se ştie dacă Podolyak știa ceva în plus. BBC scrie că mesajul său ar putea fi o glumă la adresa Moscovei, jucându-se cu nervii întinşi la maxim din cauza recentelor eşecuri de pe câmpul de luptă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cine sau ce a cauzat explozia de la podul din Crimeea? Un expert dezminte teoria Rusiei despre camionul-bombă