Antena Meniu Search
x

Ce ascund alertele şterse de presa rusă despre regruparea militarilor ruși mai la est, în stânga Niprului. Sunt trei ipoteze

Război în Ucraina. Principalele două agenții de presă de stat din Rusia au publicat luni alerte care anunţau că Moscova îşi mută trupele în poziții mai favorabile şi mai la est de râul Nipru în Ucraina, unde se află după retragerea de toamna trecută. Câteva minute mai târziu au retras informaţiile, stârnind speculaţii printre ruşi, ucraineni, dar şi printre analiştii occidentali. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care analizează informaţiile furnizate de bloggeri militari ruşi, există trei ipoteze care s-ar afla la originea incidentului. Generalul Mihail Teplinski a fost numit la finalul lunii octombrie noul comandant al grupării militare ruse din această regiune. 

de Redactia Observator

la 14.11.2023, 13:22

Ce ascund ştirile şterse de presa rusă despre regruparea militarilor ruși, mai la est în stânga Niprului. Sunt trei ipoteze
Ce ascund ştirile şterse de presa rusă despre regruparea militarilor ruși, mai la est în stânga Niprului. Sunt trei ipoteze - Profimedia

Agenţiile TASS și RIA au anulat rapid luni dimineaţă două știri extrem de sensibile care anunţau o regrupare a trupelor ruse "în poziții mai favorabile" mai la est de Nipru. Sursa a fost un pretins comunicat al Ministerului Apărării. Este un exemplu rar de gafă în mass-media de stat cu privire la raportarea situației de pe câmpul de luptă din sudul Ucrainei, a comentat Reuters. Incidentul extrem de neobișnuit sugerează o dezordine în relaţia dintre armata rusă și în presa de stat.

Se retrag ruşii? Sunt trei ipoteze

Potrivit ISW, o primă ipoteză poate fi cea a unor discuții reale despre o "regrupare" care au loc în eșaloanele înalte ale comandamentului militar rus şi care au ajuns prematur în spațiul informațional înainte de a fi anunţate oficial de armata rusă. O altă teorie luată în calcul de ISW este cea potrivit căreia comandamentul militar rus ar fi instruit intenţionat presa de stat să publice și apoi să retragă informaţia, în cadrul unei operațiuni de război informaţional. Ruşii ar încerca astfel să-i atragă pe ucraineni într-o capcană făcându-i să subestimeze forța de luptă a ruşilor de pe malul de est al Hersonului. 

Este puțin probabil ca o sursă externă care se dădea drept Ministerul rus al Apărării să furnizeze către instituțiile media de stat ruse informații despre o regrupare a trupelor de pe malul stâng al Niprului, evaluează ISW.  O a treia ipoteză se concentrează pe ideea unei lipse de coordonare între mass-media de stat şi comandamentul militar rus pentru a comunica informaţii despre operațiunile terestre în curs de derulare pe malul de est.

Pe acelaşi subiect

"Anunţarea de ştiri false despre "regruparea" trupelor în regiunea Dnipro, în numele centrului de presă al Ministerului rus al Apărării, este o provocare", a comentat canalul rus de știri RBC. Kremlinul a refuzat să comenteze, spunând că este o problemă a armatei.

Rusia s-a retras cu un an în urmă din zonele pe care le ocupase pe malul vestic al Niprului, inclusiv din capitala regională Herson. Dacă forțele ucrainene ar reuși să traverseze râul și să stabilească un cap de pod sigur pe malul de est, unde se află ruşii, ar însemna un progres major al Kievului. 

Ucraina: Incidentul face parte dintr-un război informațional

Ucrainenii susţin că incidentul de luni face parte dintr-un război informațional. "Inamicul ne măsoară rezistența și disponibilitatea de a contracara și de a reacționa", a spus Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei

"Există o serie de operațiuni militare (în regiunea Herson) despre care nu discutăm, tocmai pentru a creşte nervozitatea și slăbi moralul în rândul inamicului. Această stare a armatei inamice ne satisface", a mai spus ea. 

Ce au anunţat Ria şi TASS despre regruparea trupelor ruse la est de Nipru

Agenția rusă RIA a anunţat luni dimineaţă printr-o serie de 3 alerte că trupele ruse vor fi mutate în poziții mai favorabile la est de Nipru, la ordinul comandamentului grupului de forțe Dnipro. Potrivit alertelor, după regrupare, unele trupe ruse vor fi disponibile pentru a fi dislocate pe alte fronturi pentru ofensive. 

RIA a declarat că înaltul comandament militar rus a fost de acord cu concluziile conducerii grupului militar Dnipro și a ordonat să înceapă relocarea trupelor. Câteva minute mai târziu, RIA a retras toate cele trei alerte, fără explicații. O doua agenție de stat, TASS, a publicat o singură alertă privind regruparea trupelor în poziții mai favorabile, apoi a retras-o, spunând că a fost publicată din greșeală. Și-a cerut scuze abonaților și cititorilor săi.

În trecut, Rusia a folosit expresii similare despre mutarea trupelor în poziții mai avantajoase pentru a descrie retrageri militare. Mass-media de stat rusă are în mod privilegiat acces la briefing-urile oficiale și raportează de obicei anunțuri militare majore cu puțin timp înainte de a apărea pe canalul Telegram al ministerului Apărării.

Bloggeri ruşi susţin că trupele ucrainene ar fi transferat blindate peste Nipru

Ucraina a oferit puţine detalii despre operațiunile sale militare de pe malul de est al Niprului. Săptămâna trecută, armata rusă a declarat că a dejucat o încercare ucraineană de a crea un cap de pod acolo, o declarație pe care Reuters nu a putut să o verifice în mod independent.

Institutul pentru Studiul Războiului a evaluat săptămâna trecută că Ucraina a condus atacuri la nivel de companie peste Nipru, în regiunea Herson, la mijlocul lunii octombrie, și a remarcat că bloggerii militari ruși relatau despre operațiuni terestre ucrainene continue pe malul de est. De atunci au avut loc o serie de lupte în apropiere de Krinki, Poima (la 12 kilometri est de oraşul Herson şi la 4 kilometri de fluviu), Poşcianivka şi în Pidstepene.

Potrivit unor imagini difuzate de bloggeri militari ruşi, în data de 6 octombrie, un vehicul ucrainean de transport amfibiu a transferat un vehicul de luptă de infanterie pe malul stâng, în apropiere de satul Krinki, unde se aflau deja trupe ucrainene, la 30 de kilometri nord-est de oraşul Herson şi la 2 kilometri de fluviul Nipru.

Sute de soldaţi ucraineni ar fi trecut pe malul estic al Niprului

Alţi observatori militari ruşi au declarat că, pe 7 octombrie, un vehicul amfibiu de luptă al infanteriei ucrainene a traversat singur fluviul Nipru în apropiere de Krinki. Nu se ştie deocamdată dacă Ucraina a reuşit să transporte unu-două blindate sau mai multe, potrivit analizei ISW.  De asemenea, nu este clar dacă artileria rusă a reuşit să le distrugă când au ajuns pe malul stâng, controlat de Rusia de când aceasta s-a retras din oraşul Herson - centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume - în urma contraofensivei ucrainene reuşite din toamna anului 2022.

Bloggerii militari ruşi au mai afirmat pe canalele lor Telegram, unde comentează zilnic evoluţia războiului, că peste 300 de soldaţi ucraineni (aproximativ echivalentul unui batalion) operează pe malul stâng în zona Krinki. Unul dintre ei a afirmat că mai multe sute de soldaţi ucraineni acţionează de-a lungul întregului mal stâng al regiunii Herson.

Autorităţile ucrainene nu au confirmat deocamdată niciuna dintre aceste informaţii. În cea mai recentă actualizare, de duminică, ISW a apreciat că forțele ucrainene au înregistrat un "câștig marginal" pe malul de est. Președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru Reuters într-un interviu de săptămâna trecută că există "pași buni în direcţia regiunii Herson". 

ISW afirmă săptămâna trecută că "transferul forţelor ucrainene de mărimea unui batalion pe malul stâng sugerează că eforturile intense ale Rusiei de-a lungul fluviului Nipru nu au împiedicat Kievul să transfere personal şi material suplimentar spre poziţiile" de pe acest mal.

Generalul Mihail Teplinski, noul comandant al grupării militare ruse Dnipro

Potrivit presei de stat ruse, comandantul forțelor aeriene, generalul Mihail Teplinski, a fost numit noul comandant al grupării militare Dnipro din Ucraina. Informaţia a fost făcută publică de TASS la finalul lunii octombrie. Teplinski l-a înlocuit pe generalul colonel Oleg Makarevici, a relatat şi ziarul Izvestia.

Forțele armate ale Rusiei sunt împărțite în aproximativ 6 grupuri. Grupul Dnipro a fost desfășurat în sudul Ucrainei, regiunea Herson şi a devenit ţinta criticilor din partea bloggerilor militari ruşi care au scris în repetate rânduri despre problemele din acest sector de front.

În numeroase rânduri soldaţii ruşi desfăşuraţi aici sub comanda lui Makarevici au cerut schimbarea comandamentului. Unii bloggeri au acuzat direct comandamentul grupării că minte în legătură cu respingerea trupele ucrainene care traversează Niprul şi că ia decizii greşite la nivel operaţional. Soldaţii s-au plâns şi ei de leadership slab, lipsă de muniţii şi alte probleme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ce ascund alertele şterse de presa rusă despre regruparea militarilor ruși mai la est, în stânga Niprului. Sunt trei ipoteze