Antena Meniu Search
x

Presa de stat rusă a publicat apoi a șters rapid o ştire despre o retragere a forțelor ruse pe malul estic al Niprului

Război în Ucraina. Presa de stat rusă a publicat apoi a șters rapid o ştire despre o retragere a forțelor ruse de pe malul stâng (estic) al Niprului în poziții situate și mai la est, relatează BBC

de Redactia Observator

la 13.11.2023, 19:40

Presa de stat rusă a publicat apoi a retras rapid o ştire despre o retragere a forțelor ruse de pe malul drept al Niprului
Presa de stat rusă a publicat apoi a retras rapid o ştire despre o retragere a forțelor ruse de pe malul drept al Niprului

Ştirile publicate de agenţiile de stat Ria Novosti şi Tass citau ministerul rus al Apărării care anunța că trupele ruse sunt transferate "în poziții mai favorabile" pe malul stâng - sau estic - ocupat de ruși. Informaţiile au fost rapid retractate.

Ministerul rus al Apărării a dat vina pentru "ştirea falsă" pe un "cont fals" legat de Ucraina. Ucraina susţine că anunțul a fost o operațiune rusă de dezinformare. Publicarea ştirilor s-a petrecut la aproape un an după ce forțele ruse s-au retras de pe malul drept (vestic), inclusiv din orașul Herson. Râul Nipru continuă să separe forțele ucrainene de cele rusești.

În ştirile retrase, agențiile de presă de stat Tass și RIA Novosți au spus că Rusia și-a repoziționat trupele mai la est de Nipru, "pentru a-şi elibera unele forțele care vor fi folosite pentru operațiuni ofensive în alte zone".  Este un limbaj similar cu cel folosit în trecut de ruşi când au anunţat retrageri militare, remarcă BBC. 

Kremlinul a refuzat să comenteze incidentul, spunând că este o problemă a armatei. Forțele ucrainene au intensificat în ultimele săptămâni raidurile peste Nipru, un obiectiv cheie al contraofensivei, care urmărește să taie teritoriul ocupat de ruşi şi să obţină un coridor terestru către peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

Rusia a anunţat vineri că a respins o încercare a ucrainenilor de a stabili un cap de pod, care ar fi putut fi folosit pentru a aduce blindate grele de luptă pe malul estic și ar fi reprezentat un progres semnificativ. Totuși, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american, a scris săptămâna trecută că eforturile ruşilor de a elimina total forțele ucrainene care au debarcat pe malul de est "nu au împiedicat forțele ucrainene să transfere personal și echipament militar către poziții de pe malul de est al râului".

Serviciile de informații militare ucrainene au revendicat o explozie care a ucis sâmbătă cel puțin trei ofițeri ruși în orașul ocupat Melitopol. Kievul a spus că explozia a fost un act de răzbunare efectuat de forțele locale de rezistență. Luptători care au legături cu Ucraina au susținut că au ucis un număr de oficiali ruși și colaboratori locali prin atacuri cu mașini-capcană. Săptămâna trecută, Mihail Filiponenko, un fost șef al unei miliții separatiste, a fost ucis în orașu Lugansk, într-un atac revendicat de Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Presa de stat rusă a publicat apoi a șters rapid o ştire despre o retragere a forțelor ruse pe malul estic al Niprului