Antena Meniu Search
x

Video România pregăteşte piloţii ucraineni pentru a se lupta cu Rusia. Antrenamente pe cele 17 avioane F-16 ajunse în ţară

România este gata să pregătească piloţi ucraineni pentru a manevra avioanele de luptă F-16. Primul centru de instruire pentru zborul pe aceste aparate a fost deschis astăzi, în judeţul Călăraşi. Tot aici îşi vor face mâna şi ai noştri, care trec de la vechiurile MIG-uri, la aeronave mult mai performante. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 13.11.2023, 20:39

Vezi și

Cristi Popovici, reporter Observator: România are în prezent o escadrila de 17 avioane F-16. Acestora li se vor adăuga alte 32, din Norvegia pe care statul a platit aproape 400 de mil de euro. 

Primele trei vor veni în următoarele zile, chiar aici la Baza 86 de la Borcea. Primii piloţi care vor fi instruiţi aici sunt românii care până acum au zburat cu Migurile 21 Lancer, scoase din uz în luna mai.

Pilot: Avem ceva emoţii, binenţeles. Mă aştept să fie emoţii constructive. Până la urmă este o aeronavă de vânătoare, este o aeronavă mult mai capabilă, mult mai stabilă şi mai performantă. Este mai uşor de pilotat, însă ai mult mai multe informaţii pe care trebuie să le procesezi.

Prima serie numără 7 piloţi. Aceştia îşi vor petrece următorele 3 luni instruindu-se alături de americanii de la Lockheed Martin, cei care construiesc aceste modele.

Pe acelaşi subiect

Odată ce vor învăţa să zboare pe aceste avioane, ucrainenii le vor folosi în războiul cu Rusia

Wizard, instructor pe avioanele F16: Vor zbura cam 60-70 de ore cu aceste avioane. Vor face tot felul de misiuni de la zboruri de tranziţie până la lupte aer-aer.

La Baza 86 de la Borcea, transformată în centru de instrucţie pentru piloţii F-16, vor fi aduşi în perioada următoare şi piloţi ucraineni.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Piloţii ucraineni vor începe îndată ce vor avea satisfăcute cerinţele de pre-antrenament, care se referă la deprinderea elementelor de abilităţi lingivistice şi in funcţie de fiecare pilot pregătirea va fi adaptată.

Odată ce vor învăţa să zboare pe aceste avioane, ucrainenii le vor folosi în războiul cu Rusia.

Kaisa Ollongren, ministrul olandez al Apărării: Vom începe antrenarea piloţilor ucraineni pentru că Olanda, dar şi alte ţări partenere, Danemarca şi Norvegia, sunt pregătite să livreze avioane F16 către Ucraina. Au nevoie urgent de ele pentru a-şi întări Forţele Aeriene, iar antrenamentele au început deja în Danemarca şi SUA.

Avioanele F-16 au o lungime de 15 metri, greutate de 11 tone, şi ating o viteză de peste 2000 de km/oră. Pot zbura până la 4.400 de km cu o singură alimentare şi sunt dotate cu armament capabil să atingă cu precizie atât ţinte aeriene cât şi terestre. F-16 este dotat cu un tun de bord calibrul 20 de mm cu 6 ţevi şi poate lansa dintr-un singur zbor 9 rachete şi 2 bombe.

România se pregăteşte acum şi de achiziţia a 32 de avioane de generaţie nouă F-35. Programul este estimat la 6,5 miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » România pregăteşte piloţii ucraineni pentru a se lupta cu Rusia. Antrenamente pe cele 17 avioane F-16 ajunse în ţară