Antena Meniu Search
x
LIVE

Ce este "linia Faberge", construită de ruşi în Zaporojie. Contraofensiva Ucrainei se intensifică, dar întâmpină rezistență din partea Rusiei

Război în Ucraina. După săptămâni de pregătire, armata ucraineană pare să fi început contraofensiva sa în încercarea de a străpunge liniile de apărare ruse, cu speranţa unui succes indispensabil pentru cursul războiului, arată o analiză AFP.

De Redactia Observator la 09.06.2023, 17:34
Ce este "linia Faberge", construită de ruşi în Zaporojie. Contraofensiva Ucrainei se intensifică, dar întâmpină rezistență din partea Rusiei
Soldat ucrainean în timpul unui exerciţiu militar la nord de Kiev - Getty Images

În conformitate cu linia pe care au adoptat-o de mai multe zile, autorităţile ucrainene rămân foarte vagi în privinţa acţiunilor lor. Ruşii afirmă în schimb că au respins o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie şi asigură că au provocat pierderi grele Kievului.

"Contraofensiva ucraineană a început", estimează numeroşi observatori, printre care centrul de analiză american Institute for the Study of War (ISW), care precizează cu toate acestea că nu se aşteaptă la "o singură mare operaţiune", ci la o serie de diferite acţiuni coordonate, cum se întâmplă în prezent.

Contraofensiva Ucrainei se intensifică, dar întâmpină o rezistență puternică din partea Rusiei

"Având în vedere utilizarea de materiale occidentale, se pare că ofensiva ucraineană este în curs", apreciază analistul american Michael Kofman, citat de cotidianul britanic The Financial Times.

Pe acelaşi subiect

De mai multe săptămâni, Kievul organizează în mod minuţios contraofensiva, înmulţindu-şi acţiunile pentru a modela câmpul de luptă: tiruri de drone asupra Moscovei, atacuri asupra teritoriului rus, acţiuni de recunoaştere în forţă pentru a testa apărarea adversarului.

"Presiunea este puternică pe ucraineni şi suntem probabil la un moment de cotitură în război", analiza miercuri un ofiţer de grad înalt al armatei franceze, comentând asupra diferitelor acţiuni de pregătire ale ucrainenilor, acţiuni care fac parte, în opinia lui, din contraofensivă.

În regiunea Zaporojie, unde ruşii afirmă că au respins un atac, "frontul este puternic fortificat, însă mai puţin dens ca în regiunea Doneţk. Or, dacă se ajunge la Melitopol, acesta este un obiectiv strategic: frontul se va rupe în două. Toate indiciile converg spre această regiune", afirma la începutul acestei săptămâni istoricul militar francez Michel Goya.

Ruşii au numit fortificaţiile de apărare din Zaporojie linia Faberge

De-a lungul liniei frontului, ruşii au desfăşurat "cam şase linii defensive", explică o sursă militară franceză. În zona Zaporojie, unii ruşi au denumit acest dispozitiv "linia Faberge", cu referire la celebrele ouă-bijuterii realizate în secolul al XIX-lea pentru ţarii ruşi.

"Prima linie o constituie nişte puncte de sprijin ce permit să se vadă ce vine, a doua este mai mult pentru a opri atacul, sunt multe mine aici. Apoi vine artileria, primele tancuri pentru contraatac, şi în cele din urmă rezervele, apoi posturile de comandă şi logistica", detaliază militarul francez. Totul pe o adâncime de circa 30 de kilometri, precizează el.

Pentru ucraineni, "operaţiunile iniţiale ale contraofensivei ar putea fi cele mai dificile şi cele mai lente", potrivit ISW. "Replieri iniţiale sunt de prevăzut" înainte de a se reuşi străpungerea liniilor de apărare bine stabilite, consolidate de luni de zile de către ruşi.

"Îmi imaginez cu greu unul dintre beligeranţi fiind capabil să capete ascendenţă asupra celuilalt", spunea săptămâna trecută o sursă a unui serviciu de informaţii occidental.

Propaganda celor două tabere va funcţiona la turaţie maximă şi va fi fără îndoială multă vreme imposibil de apreciat dacă este vorba de un succes sau un eşec. Alt element ce sporeşte presiunea asupra ucrainenilor: înmulţirea ofertelor de mediere şi de negociere ce vin dinspre ţări non-occidentale, înclinate să dorească sfârşitul cât mai rapid posibil al acestui război, care are consecinţe negative pentru extrem de multe economii ale lumii.

China, susţinătoarea de facto a Moscovei, a propus deja medierea sa, iar săptămâna viitoare o delegaţie formată din numeroşi lideri de state africane se va deplasa la Kiev şi la Moscova pentru a încerca să medieze pacea.

Ucraina are "două principii fundamentale", a amintit ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba, pentru centrul de cercetare britanic RUSI. Orice propunere "nu trebuie să implice concesii teritoriale din partea Ucrainei şi nu trebuie să ducă la 'îngheţarea' conflictului", ceea ce ar echivala, potrivit lui Kuleba, cu validarea de facto a cuceririlor ruse.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ce este "linia Faberge", construită de ruşi în Zaporojie. Contraofensiva Ucrainei se intensifică, dar întâmpină rezistență din partea Rusiei