Antena Meniu Search
x

Ce înseamnă Misiunea NATO în Ucraina, planificată în iulie. Germania se opune numelui de teamă că Rusia va vedea o agresiune

Război în Ucraina. Germania se opune ca un nou proiect al NATO în sprijinul Ucrainei să fie numit "misiune", argumentând că s-ar transmite astfel un mesaj greşit către Rusia şi provocând iritarea unora din aliaţi, transmite dpa, citată de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 07.06.2024 , 11:51

Ce înseamnă Misiunea NATO în Ucraina, planificată în iulie. Germania se opune numelui de teamă că Rusia va vedea o agresiune
Ce înseamnă Misiunea NATO în Ucraina, planificată în iulie. Germania se opune numelui de teamă că Rusia va vedea o agresiune - Profimedia

La summitul NATO din iulie de la Washington este planificată lansarea unui program numit "NATO Mission Ukraine" ("Misiunea NATO în Ucraina" - n. red.).

Până acum, statele membre ale alianţei şi-au coordonat ajutoarele prin Grupul de Contact pentru Ucraina, condus de SUA, nu prin NATO, care nu se poziţionează ca parte în războiul dintre Rusia şi Ucraina. Aliaţii europeni sunt însă îngrijoraţi că o victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie ar putea slăbi coordonarea americană; ei se îndoiesc de disponibilitatea republicanului de a susţine efortul de război al Ucrainei, arată dpa.

Germania: Misiunea NATO în Ucraina, mesaj greşit către Rusia

Articolul continuă după reclamă

În acest context, unul din obiectivele summitului este transferul către NATO al responsabilităţilor Grupului de Contact. Faptul că Germania respinge numele propus pentru proiect pare să întârzie acest plan, iar mai mulţi diplomaţi au declarat agenţiei dpa că aproape toţi aliaţii consideră refuzul Berlinului un gest inutil de atenţie faţă de Rusia.

Pe acelaşi subiect

Potrivit unor semnale, guvernul german este îngrijorat că desemnarea proiectului ca misiune ar putea fi considerată o intenţie a NATO de a trimite militari în Ucraina, care ar putea alimenta propaganda rusă.

Susţinătorii numelui argumentează că Moscova ar putea vedea lansarea noului proiect ca o agresiune împotriva Rusiei indiferent cum este denumit proiectul, iar Kremlinul se va folosi oricum de acesta pentru a răspândi dezinformări. Pentru majoritatea aliaţilor, rezistenţa izolată a Germaniei este de aceea greu de înţeles, căci Berlinul susţine fără rezerve proiectul în sine.

Ce înseamnă Misiunea NATO în Ucraina, planificată în iulie

Conform informaţiilor obţinute de dpa, guvernul german a propus ca noua misiune să fie denumită Pledge Assistance Coordination Training (angajament - asistenţă - coordonare - instruire), cu acronimul PACT, pentru a arăta clar că obiectivul este coordonarea ajutorului şi a eforturilor de instruire pentru forţele armate ucrainene.

Este însă greu de crezut că propunerea germană va fi adoptată, având în vedere atitudinea dură a altor state membre, afirmă dpa, reamintind că pentru deciziile NATO este nevoie de unanimitate. Ministerul de Externe de la Berlin a refuzat să comenteze disputa, declarând că nu poate da informaţii despre negocieri confidenţiale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Călătoriți cu trenul pe caniculă?
Observator » Stiri externe » Ce înseamnă Misiunea NATO în Ucraina, planificată în iulie. Germania se opune numelui de teamă că Rusia va vedea o agresiune